23/07/2015

Madrid amenaça amb la suspensió de l’autonomia

MadridLluny de voler seduir els catalans que volen marxar d’Espanya -i, sobretot, els que dubten-, el govern del PP ha tornat al camí del xoc frontal dels anys de l’Estatut. Intentant remuntar a les enquestes, provant de frenar l’ascens de Ciutadans, el partit de Mariano Rajoy ha endurit el to contra el sobiranisme, començant a treure la pols a les eines legals que els permetrien plantar cara a l’independentisme si les llistes del sí guanyen el dia 27 de setembre. És evident que a Madrid hi ha un abans i un després de la candidatura avalada per CDC i ERC.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El projecte que encapçala Raül Romeva i la rotunditat amb què s’ha expressat aquests últims dies posa en entredit l’estratègia dels populars, que sempre havien confiat en les desavinences internes dels partidaris de l’estat propi perquè es desinflés el procés. Constatada la unitat de cara al 27-S, el govern espanyol ha optat per deixar clar que no permetrà que es faci realitat la voluntat de les urnes si no coincideix amb el seu punt de vista. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va subratllar ahir, en una entrevista a la Cadena SER, que l’article 155 de la Constitució, el que permet la suspensió de l’autonomia, està “plenament en vigor i és possible utilitzar-lo”. Va avisar que una declaració unilateral d’independència és “impossible”. Es tracta d’un salt qualitatiu important en el discurs governamental, ja que fins ara era una possibilitat que tothom esquivava per les seves conseqüències imprevisibles. El clima i els missatges preelectorals, però, ho canvien tot.

Cargando
No hay anuncios

Unió veu “previsible” el 155

“Defensaré el nucli fonamental de la Constitució perquè hi crec i perquè és la meva obligació”, va sentenciar des de Sevilla Mariano Rajoy. La campanya del PP a Catalunya girarà al voltant d’erigir-se com els principals guardians de la sobirania estatal. Són ells, afirmen a la formació conservadora, els que han estat a primera línia preservant la unitat d’Espanya i els que tenen més presència a les institucions per fer front al repte que hi ha plantejat. El president espanyol va reiterar que no tolerarà que ningú “violenti” la legalitat vigent.

Cargando
No hay anuncios

Com s’ho farà? “Els que vulguin saltar-se la llei segurament acabaran picant amb les dents a la barra”, va afirmar el portaveu del grup popular al Congrés, Rafael Hernando. Ho deia el mateix dia en què -a part del comentari de Catalá- el PP i el PSOE van aprovar al Congrés la llei de seguretat nacional, la normativa que permet mobilitzar els Mossos d’Esquadra per a la “defensa d’Espanya i els seus principis i valors constitucionals”. El portaveu d’ERC, Joan Tardà, va denunciar que la mesura vol fer descarrilar el procés: “Allò de què mai havíem sentit parlar ja es vehicula sense cap complex”, va assenyalar. La Generalitat portarà la llei al Tribunal Constitucional si no es corregeixen les vulneracions competencials al tràmit del Senat.

Pel que fa a la resposta de l’Estat contra una eventual DUI, el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, va admetre que és “previsible” que Madrid “reaccioni dins la legalitat”, en referència a la hipotètica aplicació de l’article 155. Segons va dir, Europa “no entendria” que Rajoy no apliqués l’ordenament.

Cargando
No hay anuncios

Posada pren partit

Al costat de les eines jurídiques, el responsable d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, va tornar a recordar ahir que l’Estat té capacitat per vetar el reconeixement internacional d’una República Catalana. L’executiu espanyol ha optat per entrar en campanya i mobilitzar el votant del no, assumint implícitament que els comicis del setembre seran plebiscitaris. Que s’hi juga el futur del país. El cap de la diplomàcia va posar l’accent en les suposades conseqüències negatives de la separació -per exemple perdre entre un 30% i un 40% del PIB- i va concloure: “Saltar-se les regles del joc condueix a l’arbitrarietat o a la dictadura”. A aquesta ofensiva dialèctica s’hi va sumar el president del Congrés, Jesús Posada, una figura a qui es pressuposa un perfil institucional: “Rajoy ho pararà, votin el que votin [els catalans]”.

Cargando
No hay anuncios

Revilla: “Felip VI veu irreconduïble la posició de Mas”

A la casa reial, que divendres va guardar un estricte silenci sobre la reunió entre el rei Felip VI i Artur Mas, li ha sortit un pintoresc portaveu. Es tracta del president de Cantàbria, el regionalista Miguel Ángel Revilla, que ahir després de trobar-se amb el monarca en el marc de la ronda amb presidents autonòmics va afirmar que ell li havia confessat que veia “irreconduïble” la posició del mandatari català. Revilla va afirmar que cal respondre “contundentment” al desafiament plantejat perquè és “una fugida endavant i una bogeria”. El president càntabre va dir, amb to irònic, que Mas s’ha de preparar perquè l’Ebre neix a Cantàbria i que potser ell podria deixar els catalans sense aigua si es constitueixen en estat independent.