Macarena Olona, el factor desestabilitzador de Vox
L'exdiputada ultradretana impulsa una fundació que vol combatre la "ideologia de gènere" i no descarta concórrer a les generals
MadridSi hi ha un factor desestabilitzador de l'extrema dreta espanyola, aquest es diu Macarena Olona. L'exdiputada de Vox va abandonar la formació per discrepàncies amb la cúpula que pilota Santiago Abascal i van créixer les especulacions sobre si llançaria el seu propi partit polític. A curt termini no ho farà, segons ha deixat clar ella mateixa aquest divendres, però no ha tancat la porta a si podrà acabar fent el pas de cara a les pròximes eleccions generals. Un escenari que suposaria la fragmentació de l'espai ultradretà que podria acabar penalitzant-los electoralment. Per això, Olona ha afirmat: "La meva irrupció només serà si no posa en risc el necessari equilibri a l'hora de conformar el pròxim govern d'Espanya". L'exdiputada sí que ha dit que no concorrerà als pròxims comicis autonòmics i municipals del mes de maig. "Cosa que no exclou que pugui donar suport a candidats concrets", ha afegit, sense revelar a qui. Descarta, per ara, formar un partit polític, però lluny d'anar-se'n cap a casa i tornar a ocupar la seva plaça d'advocada de l'estat, Olona s'ha proposat impulsar un projecte propi que té per objectiu combatre la "ideologia de gènere" des d'una perspectiva iberoamericana.
El projecte porta per nom Fundació Igualtat Iberoamericana i pretén lliurar la batalla cultural contra l'esquerra per desmuntar totes les seves polítiques feministes. "Unir la hispanitat en una sola veu contra la ideologia de gènere", ha afirmat en la roda de premsa que ha fet aquest divendres al matí a la Casa Amèrica de Madrid, en una sala diminuta a la qual els periodistes han pogut accedir sense censura (a diferència del que fa Vox), com s'ha encarregat de remarcar Olona només començar l'acte. Una manera d'evidenciar fins on arribaven les discrepàncies amb el partit que la va triar com a portaveu durant mesos, però també que ella vol tots els focus sobre seu per garantir-se encara més visibilitat en la guerra oberta amb la seva antiga formació.
I els altaveus que tingui Olona juguen en contra de Vox. Precisament, l'exdiputada ha contestat a algunes acusacions del seu antic partit i ha assegurat que no ha utilitzat l'estructura de la formació d'Abascal per formar-ne una de pròpia ni tampoc per muntar "un xiringuito" que li resolgui la vida. La relació amb el líder de Vox ha acabat molt tocada, perquè, segons ha explicat ella mateixa, no hi té cap mena de relació, però sí que manté "amics" a Vox. "No és el moment d'immolar-se i mantenim una relació discreta", ha sentenciat. Olona s'ha queixat que el partit hagi difós "notícies falses" contra ella. La direcció de Vox només s'ha pronunciat obertament sobre el conflicte amb la seva exportaveu al Congrés després de l'entrevista al diari Abc en què Olona es queixava de la manca de democràcia interna. "Final del camí", va dir aquell mateix dia el portaveu Iván Espinosa de los Monteros. Tot i voler restar importància a la marxa de l'exdiputada, el partit va acabar destituint Javier Ortega-Smith –enfrontat amb Olona– com a responsable d'organització. Tot plegat s'ha acabat traduint a les enquestes, que fa mesos que els auguren una davallada.
ILP contra la "ideologia de gènere"
"L'objectiu de la fundació és el que és, no és cap subterfugi. El partit que jugo ara no és el d'un partit polític, sinó que la batalla que lliuraré serà la ideològica", ha insistit l'exdiputada de Vox. Una de les primeres qüestions que tirarà endavant Olona és la d'impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) que "protegeixi els espanyols davant la criminal ideologia de gènere". Una norma que va en contra de totes les polítiques d'igualtat que ha tirat endavant el ministeri d'Irene Montero.
És a dir, en els pròxims mesos, Olona i un "exèrcit de voluntaris" que l'ajuda a tirar endavant el seu projecte –que assegura que ha finançat 100% de la seva butxaca ara per ara, però que obre a aportacions individuals i a un crowdfunding– es dedicaran a recórrer tot l'estat espanyol per recollir les firmes necessàries per presentar aquesta ILP. Una proposta que Vox ja havia intentat presentar en el seu moment i que no va superar ni el debat de la presa en consideració de la norma. "El poble té veu pròpia, que camini amb les sabates del poble", ha afirmat Olona. Un nou desafiament per a la seva antiga formació política.
Expansió territorial
L'exportaveu de Vox pretén expandir el seu projecte no només per Espanya, sinó també per Sud-amèrica, on compta que obrirà delegacions en països com Panamà, la República Dominicana, Colòmbia o Argentina. A l'estat espanyol també designarà coordinadors territorials a cada província que s'encarreguin d'organitzar la recollida de firmes per a la ILP. Tot plegat, un modus operandi que fa pensar en l'embrió d'un partit polític que Olona, ara per ara, insisteix en negar. Que la dirigent ultradretana, però, es continuï movent i visibilitzant per tot l'Estat suposa una amenaça per a Vox pels suports que pugui teixir, molts dels quals provinents de l'interior de la seva exformació política. De fet, en la presentació d'aquest matí hi havia Ricardo Morado, el fins fa poc dirigent de Vox a Galícia, que ha acabat abandonant el partit.
La mateixa Olona ha admès que si el partit d'Abascal s'enfonsa en els comicis del mes de maig, ella acabarà fent el pas a les generals. "S'ha d'esperar a les eleccions autonòmiques i municipals per saber la voluntat dels espanyols. Estic al servei dels espanyols per servir on pugui ser més útil", ha afirmat. Abans d'acabar la presentació del seu nou projecte i davant la devoció que li ha exhibit una de les assistents a l'acte, que també n'ha mostrat per la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, Macarena Olona ha contestat: "Puc entendre la teva passió per Isabel Díaz Ayuso". Una pista, o no, per a Vox sobre les intencions de la seva exportaveu.