L’últim dia del director al despatx d’Antifrau

Daniel de Alfonso i Artur Mas en un acte oficial quan el primer exercia de director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, i el segon, de president de la Generalitat.
i Joan Serra Carné
30/06/2016
2 min

BarcelonaQuan la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va llegir el resultat de la votació que va certificar la revocació del director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso no seguia la sessió parlamentària. Havia encarregat al seu cercle de confiança que l’informés del previsible escrutini, però no estava pendent del televisor. El magistrat va preferir dedicar el matí a “signar nòmines” i “posar-se al dia” de les últimes denúncies que havien arribat al seu despatx, ubicat a la cinquena planta de la seu d’Antifrau, a l’Arc de Triomf de Barcelona. “Si havia de ser el meu últim dia, no podia perdre el temps. No he volgut mirar ni llegir res”, exposava ahir De Alfonso en conversa amb l’ARA. Treballadors d’Antifrau certifiquen que el director ha continuat acudint els últims dies al seu lloc de feina, amb la conseqüent possibilitat que “manipulés o destruís informació”, advertien les mateixes veus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan De Alfonso va rebre la notificació de Forcadell en què li comunicava oficialment la resolució de la cambra, a les dependències de l’organisme que lluita contra el frau i la corrupció a Catalunya hi quedaven una minoria de la cinquantena d’empleats. L’horari intensiu de l’estiu havia buidat les taules. De Alfonso va buscar un moment de tranquil·litat -abans va despatxar amb la directora adjunta, Maite Masià, que assumirà provisionalment les seves funcions tot i no haver-se desmarcat de les polèmiques declaracions del seu director- per redactar el missatge de comiat als treballadors, alguns dels quals l’havien esmenat la setmana passada per la seva actuació. “Aquests últims dies només s’ha representat a si mateix”, exposen fonts crítiques amb el seu comportament a Antifrau.

A banda de la missiva als subordinats, va transcendir un comunicat -avançat per la Cadena SER- en què De Alfonso anunciava que tenia la intenció de tornar a la feina de l’Audiència de Barcelona i recalcava el paper de víctima. “Ha sigut un calvari, un viacrucis”, exposava en el diàleg amb aquest diari mentre recollia les pertinences de l’oficina. Només l’acompanyaven la secretària, la cap de gabinet i la mateixa Masià, encarregada ara de la intendència en l’impas a Antifrau. “Hauria de ser un interinatge ponderat”, reclamaven des de la plantilla.

“No he volgut escoltar-les”

El que ja no té tan clar el director cessat és si portarà als tribunals la revocació aprovada pel Parlament. “He de pensar si val la pena. El meu únic aval és ser un home de llei”, raonava. De Alfonso desplegava ahir l’argumentari de la il·legalitat de les gravacions i evitava les referències a les motivacions exhibides en les converses amb Fernández Díaz. “No he volgut escoltar-les”, admetia, lacònic. Era l’últim dia del director al despatx d’Antifrau.

stats