L'atac rus a Ucraïna

Lula marca distàncies amb l'OTAN davant de Sánchez: "Jo no venc míssils a Ucraïna"

El president brasiler, de visita oficial a Madrid, apuja el to contra Occident per la manera com està abordant el conflicte ucraïnès

Madrid"El Brasil ha tornat". Sota aquesta divisa, el president brasiler, Lula da Silva, pretén donar per tancada l'era Bolsonaro i recuperar el protagonisme del seu país en el concert mundial. Com? Doncs d'entrada posicionant-se de manera crítica amb la manera com l'OTAN (on hi ha els Estats Units i la majoria de membres de la UE) està abordant el conflicte ucraïnès. Lula, que és a Madrid i aquest matí s'ha vist amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i després ha dinat amb el rei Felip VI, ha sigut clar en la seva compareixença a la Moncloa. "Nosaltres no venem míssils a Ucraïna", ha dit deixant entreveure que hi ha interessos econòmics per allargar el conflicte. "Aquesta guerra no hauria d'interessar a ningú. Per descomptat que no interessa al Brasil. I no vull ni pensar què pot passar si es prolonga massa", ha conclòs.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lula havia rebaixat el to crític en els darrers dies coincidint amb el seu viatge a Europa, però avui l'ha tornat a aixecar. Al costat d'un Pedro Sánchez que es manté totalment alineat amb les tesis de l'OTAN i defensa que qualsevol pla de pau passa pel respecte a les fronteres ucraïneses i per escoltar la proposta del president Zelenski, Lula ha reclamat un canvi total de perspectiva. "Nosaltres condemnem les violacions de drets a Ucraïna, però la guerra s'ha d'aturar, no serveix de res dir que tens raó", ha sentenciat. És a dir, per a Lula la prioritat és aturar les hostilitats i fer seure els dos contendents en una taula de negociació sense línies vermelles, ni tan sols la integritat territorial ucraïnesa. "Jo no soc ningú per dir si Crimea és russa o ucraïnesa", ha respost quan se li ha preguntat directament.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquest objectiu, Lula ha proposat la creació d'un grup de països mediadors que puguin fer aquest paper diplomàtic, de moment sense gaire èxit. Un altre front de batalla del líder brasiler és que es canviï la composició del consell de seguretat de l'ONU, un vestigi de la Guerra Freda, per incloure els països emergents, com el Brasil o l'Índia, que ja és el país més poblat del món. "Ara toca que se senti la nostra veu", ha dit. Al seu torn, Sánchez ha tret ferro a les discrepàncies i ha recordat que el Brasil sempre ha votat a l'ONU en contra de la invasió. "L'important és que treballem tots per la pau", ha remarcat.

Crítiques a Bolsonaro

Des que va assumir el càrrec, Lula ha trencat l'aïllacionisme del seu predecessor i ha emprès una ambiciosa agenda diplomàtica malgrat els seus 77 anys. "La política ha de ser presencial, perquè som éssers humans i en un 90% és química personal", ha dit, i ha agraït la rebuda de les autoritats espanyoles. "Ja em vaig sentir molt ben rebut per Felipe González l'any 1982, quan començava en política, i després per José Luis Rodríguez Zapatero", ha recordat. "He anat als Estats Units, a l'Argentina, a l'Uruguai... no sé si podré visitar tots els països, però el meu missatge és que el Brasil ha tornat".

Cargando
No hay anuncios

Lula ha aprofitat la seva visita a Madrid per fer un discurs en clau interna brasilera després del resultat ajustat de les eleccions de l'octubre passat, que va deixar un país partit en dues meitats i que va provocar un assalt dels bolsonaristes a la seu del govern, a Brasília. "Som el país que produeix més proteïna animal del món i on 33 milions de persones passen gana, un problema que ja havíem resolt en el meu anterior mandat", s'ha queixat. "Però per augmentar la producció de gra no és necessari talar més arbres. El que volem és convertir l'Amazònia en un gran centre d'investigació", ha anunciat. Precisament, el retorn del Brasil a la lluita contra l'emergència climàtica és un dels punts de la visita que més valora la Moncloa.

Cargando
No hay anuncios

Per la part espanyola, Sánchez s'ha compromès a treballar perquè durant la presidència espanyola de la UE es pugui culminar l'acord comercial UE-Mercosur, del qual Lula també és president en aquest moment. "Europa necessita aliats, i qui millor que aquells amb qui compartim tants valors", ha subratllat Sánchez. Els pròxims 17 i 18 de juliol tindrà lloc una cimera crucial a Brussel·les que podria servir per desencallar un acord que França bloqueja des de fa anys.