Contracte únic vs. renda mínima: així són els programes econòmics de C's i Podem
Els dos partits volen reduir bonificacions a l'impost de societats. Podem vol apujar el salari mínim i l'IRPF i crear una renda mínima. C's afirma que les balances fiscals són com "el sexe dels àngels". Repassem els punts estrella dels dos programes, explicats pels seus responsables
Quines són les diferències entre el programa econòmic de Ciutadans i Podem? Repassem els punts estrella dels dos programes, explicats pels seus responsables.
Luis Garicano, coordinador del programa econòmic de Ciutadans
"Cal fer de la finalització de contractes de treball una cosa normal, no judicialitzada"
El contracte únic que volen agrada més a patronal que a sindicats.
Qui va estar més a prop de fer-ho va ser Zapatero. Té opositors a les dues bandes, també a la patronal. No es refien que serà prou flexible. Però tothom reconeix que tenim un mercat laboral molt ineficient.
Però serà més barat acomiadar?
L’acomiadament mitjà són 13 dies. Amb el nou contracte seran de 12 a 33 dies, com ara, però creixent, i farà que la finalització de contractes sigui una cosa normal, no judicialitzada. Elimina el mur entre temporals i fixos.
¿Se sent més a prop del PSOE o del PP, en temes laborals?
El PP estava preocupat per la dualitat però no hi va fer res. I el PSOE també comparteix la preocupació, però la idea que té que amb més inspectors s’acabaria és una bogeria.
Parlen d’un complement salarial sense apujar el salari mínim. ¿No farem més precaris subvencionats?
No podem apujar el salari mínim i crear encara més atur. Hi ha molta gent que cobra per sota del salari mínim per la rotació. No creiem que hi hagi risc que les empreses abaixin salaris, als EUA ha sigut una arma per reduir la pobresa.
Què costaria i com ho pagaran?
7.800 milions, i ho pagarem reduint forats a l’impost de societats i amb la lluita contra el frau.
Però el complement s’oblida dels que no tenen feina ni subsidi.
Els tres problemes a Espanya són la precarietat, l’endeutament i l’atur de llarga durada. Als aturats cal ajudar-los d’una altra manera, que és fent que s’incorporin al mercat, amb formació de qualitat, oficines de treball més eficients i un bo de reducció de cotitzacions per a la contractació.
Per a les pensions proposen una motxilla de cotització. ¿Això fa sostenible el sistema?
No està dissenyada per a això, cal garantir la suficiència del sistema de pensions i reformar-lo.
Apugen impostos directes i n’abaixen d’indirectes. ¿Això no era de dretes?
Però el complement salarial en el fons és una rebaixa d’impostos!
Més o menys despesa estatal?
Per motius demogràfics s’acosta un tsunami de despesa, per tant no seria intel·ligent gastar més.
¿Nega el dèficit fiscal català de 16.000 milions?
Les balances fiscals són un concepte que s’assembla al sexe dels àngels. És una discussió absurda.
Nacho Álvarez, secretari d'economia de Podem
"Hem d'exigir que el pagament del deute del rescat financer el facin els bancs"
El programa econòmic de Podem, elaborat amb la col·laboració d’economistes de prestigi, proposa plans de rescat social, una pujada d’impostos i un increment de la despesa pública, relaxant els objectius de dèficit. L'explica Nacho Álvarez
Volen apujar l’IRPF per sobre dels 60.000 euros. Per sota què faran?
Proposem una reforma de totes les figures amb dos objectius: impulsar la suficiència de les administracions públiques acostant Espanya a Europa i incrementar la progressivitat. Apujarem els tipus a partir dels 60.000 però per sota no plantegem cap reforma. El tipus màxim seria del 55% i ingressaríem 10.000 milions més al final de la legislatura.
En total parlen d’ingressar 40.000 milions més. Com?
Eliminarem bonificacions a l’impost de societats, lluitarem contra el frau, crearem un impost a la banca perquè paguin el rescat i restituirem patrimoni i successions, a més de crear més impostos verds. Això compensarà la baixada de l’IVA, posant productes bàsics a la cistella del superreduït que ara no hi són.
¿Per millorar la lluita contra el frau calen més funcionaris a Hisenda?
Plantegem la necessitat de convergir amb la resta d’Europa. Cal que la plantilla augmenti en 10.000 persones en els pròxims quatre anys. També cal reorganitzar la feina fent que es focalitzin en el gran capital, que és on es concentra el frau.
L’equip econòmic de C’s els acusa de fer una proposta de renda mínima que costarà 150.000 milions, el 15% del PIB espanyol.
No sé gaire quin càlcul fan. Estendríem la prestació social que ara dóna el País Basc. Els que no tinguin ingressos rebran fins a 600 euros i els que en tinguin però no prou, la quantitat necessària per arribar als 950. Costaria uns 15.000 milions, que és un 1,5% del PIB -C’s inclou al programa una pujada de la despesa militar de l’1% del PIB-. Nosaltres pensem que és finançable.
¿Estan a favor del cafè per a tothom en finançament autonòmic?
Totes les reformes de les administracions públiques cal plantejar-les sobre la base de la reforma constitucional. I basant-se en tres principis: la suficiència i l’autonomia de les administracions públiques, la progressivitat, perquè pagui més qui té més, i la solidaritat interterritorial.
Parlen d’una auditoria del deute. Vol dir que no pagaran?
Hem d’esbrinar com el nostre deute ha passat del 37% del PIB al 100% del PIB en dues legislatures. Hi ha passos que ja podem fer, com exigir que el pagament del deute del rescat l’assumeixin els bancs i iniciar una reestructuració del deute hipotecari de les llars amb més necessitats socials, que també assumirien les entitats financeres.