El PP minimitza que Bárcenas pugui col·laborar amb la Fiscalia
La defensa de l'extresorer nega contactes amb Anticorrupció sobre la presumpta caixa B dels populars
MadridDurant tota la investigació de la trama Gürtel va repetir-se una amenaça velada: si la justícia enviava a la presó la dona de Luis Bárcenas, Rosalía Iglesias, l'extresorer del PP "destaparia l'olla" per implicar els pesos pesants del partit que s'havien escapat dels tribunals. I l'amenaça en qüestió estaria a les portes de convertir-se en realitat, segons avança aquest dimarts El País. Bárcenas s'hauria ofert a col·laborar amb la Fiscalia Anticorrupció a canvi d'aconseguir alguns beneficis penitenciaris per a la seva dona, que s'enfronta a una pena de gairebé 13 anys de presó. És a dir, permisos per sortir de la presó d'aquí poc temps i la semillibertat en pocs mesos. Segons el diari, els advocats de l'extresorer del PP ja s'han reunit amb els fiscals per oferir-los informació sobre el finançament irregular del partit, tot i que en declaracions a l'Agència Efe, els lletrats de la família de l'extresorer, Joaquín Ruiz de Infante i Marta Giménez-Cassina, han negat cap contacte amb la Fiscalia.
Cal tenir en compte que, més enllà de la confirmació de la sentència de la Gürtel per part del Suprem, encara s'investiga a l'Audiència Nacional el cas de la caixa B del PP. Els populars, però, han negat estar preocupats davant la possibilitat que Bárcenas estiri de la manta.
De confirmar-se, no seria la primera vegada que Bárcenas reconeix la donació de fons en una "comptabilitat extracomptable" -sempre ha evitat referir-s'hi com a caixa B- i l'existència dels sobresous dins el partit. Ho va fer, per exemple el 2013 davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, en una declaració de més de cinc hores, i en va tornar a donar pinzellades el 2015 durant el primer judici de la Gürtel.
El PP ha replicat aquest dimarts que "no li preocupa gens" el que Bárcenas pugui dir als fiscals "per salvar la seva dona de la presó" perquè, al seu parer, una persona que està condemnada fa "bogeries" i "moltíssimes estupideses". Així s'ha pronunciat la portaveu d'Interior del PP, Ana Vázquez, quan li han preguntat pel tema a TVE, i ha subratllat també que en aquests moments l'extresorer "no té res a veure amb el PP". "Ni amb Pablo Casado ni amb el PP en general", ha emfatitzat. I, tot seguit, ha desviat l'atenció cap als casos de corrupció al PSOE andalús recordant la trobada aquest estiu a la platja entre l'expresident de la Junta Manuel Chaves, "que està condemnat pel cas més gran de corrupció a Andalusia, que són els ERO", amb el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. En aquest sentit, ha dit que Bárcenas hauria de "col·laborar amb la justícia des del primer moment" i que, per la mateixa regla de tres, també esperen que ho facin els tres membres del govern de Pedro Sánchez que eren consellers durant l'època de l'escàndol dels ERO a Andalusia –Carmen Calvo, María Jesús Montero i Luis Planas.
L'olla a pressió de la caixa B del PP
Tot i que la caixa B del PP va quedar acreditada en la sentència de la primera època de la Gürtel –però el Suprem va esborrar-ne les al·lusions que feia l'Audiència Nacional–, es jutjarà en una peça separada a l'Audiència Nacional després d'anys d'instrucció. En la causa, però, no hi ha imputat cap important càrrec dels populars, mentre que Bárcenas s'enfronta a 5 anys de presó a petició de la Fiscalia –actualment ja compleix una condemna de 29 anys i un mes per la Gürtel–. Ara l'extresorer diu que vol oferir informació que encara guarda. En la seva declaració va confessar l'existència d'una comptabilitat B al PP que ell va definir com a "extracomptable": és a dir, donacions d'empresaris al partit a canvi de futures adjudicacions d'obra pública. Però falten proves per acreditar-la.
El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata sosté que "hi ha una indiciària relació de causalitat entre les donacions, les subsegüents actuacions establertes per tenir contactes" entre Bárcenas i autoritats del PP i "les relacions establertes" amb empresaris. Però no haurà de seure al banc dels acusats cap membre de la cúpula del PP de l'expresident espanyol Mariano Rajoy. La col·laboració amb la Fiscalia Anticorrupció, però, podria ampliar la causa i suposar un nou maldecap per a Pablo Casado en un moment en què el sumari del cas Kitchen, que també s'instrueix a l'Audiència Nacional en el marc del cas Villarejo, acorrala Rajoy. Qui ja està imputat és l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, que divendres s'enfrontarà a un cara a cara judicial amb el seu ex número dos, José Antonio Nieto.