Política03/09/2017

L’oposició podrà presentar esmenes a la llei del referèndum

Alguns grups intentaran endarrerir la tramitació

Aleix Moldes / Núria Orriols
i Aleix Moldes / Núria Orriols

BarcelonaLa llei del referèndum no es començarà a tramitar formalment fins dimecres a primera hora. La mesa del Parlament, amb els quatre vots dels representants de Junts pel Sí (JxSí) i el de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), l’admetrà a tràmit i, segons ha pogut saber l’ARA, obrirà un període perquè els grups puguin presentar-hi esmenes. El termini serà curt, perquè la intenció de la majoria sobiranista és aprovar la llei durant el matí, per la via exprés, invocant l’article 81.3 del reglament del Parlament. La majoria independentista interpreta que aquest article permet introduir un nou punt a l’ordre del dia del ple i aprovar una iniciativa parlamentària encara que no hagi complert tots els tràmits, si hi ha un acord per majoria absoluta.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Recentment, al ple del 17 de maig, es va produir una escena semblant al Parlament: CSQP i la CUP van demanar que s’introduís a l’ordre del dia la votació sobre una resolució que instava el Govern a personar-se contra CDC en el cas Palau. En aquell moment, els grups van avalar que s’obviés la publicació de la resolució i es reduís el període d’esmenes de set dies a una hora i quart. “Cal respectar el dret dels grups a presentar esmenes”, va dir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en aquell ple. Una frase que seguirà en vigor aquesta setmana quan siguin JxSí i la CUP els que alterin l’ordre del dia per votar la llei del referèndum.

Cargando
No hay anuncios

Resulta evident, però, que els grups no improvisaran les esmenes dimecres al matí. Tot i que la mesa encara no ha abordat la llei del referèndum, la norma es va presentar el 4 de juliol i, des d’aleshores, tots els grups en tenen una còpia. Ni Ciutadans (Cs), ni el PSC ni el PP han negociat amb JxSí i la CUP, però aquestes últimes setmanes hi ha hagut nombroses converses (per força, informals) amb diputats de CSQP per abordar el contingut de la norma.

Diverses fonts consultades per l’ARA afirmen que dimecres tant JxSí i la CUP com CSQP presentaran esmenes a la llei del referèndum. La intenció de totes dues parts és que n’hi hagi algunes que es puguin acordar i votar conjuntament al ple i, per això, els últims dies s’han multiplicat les converses i les trucades entre diputats independentistes i de la confluència d’esquerres. La voluntat dels impulsors de la norma és ampliar la majoria al voltant del referèndum, i des de l’entorn dels comuns es vol demostrar la seva aposta per un referèndum, més enllà de discrepar sobre com s’està organitzant l’1-O. CSQP té previst decidir demà el seu posicionament en la votació de la llei del referèndum. Podem i EUiA ja han avançat que no votaran en contra de la norma, però ahir el diputat de CSQP Joan Josep Nuet va apostar, en una entrevista a Catalunya Ràdio, perquè el grup de Lluís Rabell acordi un sentit “únic” que no sigui contrari a l’1-O.

Cargando
No hay anuncios

La intenció d’una part important dels diputats de CSQP és intentar convèncer JxSí i la CUP que retirin de la llei del referèndum el caràcter vinculant. Fins i tot proposen a la majoria sobiranista que traslladi a la llei de transitorietat els articles que més clarament comprometen el Govern a aplicar el resultat de la votació de l’1-O. Segons expliquen, no és que ells estiguin en contra del caràcter vinculant, sinó que el context (amb l’Estat en contra) fa impossible que el resultat, en cas de victòria del sí, es pugui aplicar l’endemà de la consulta. Tanmateix, fonts de l’entorn de Junts pel Sí veuen difícil que s’acabi acceptant aquesta modificació, perquè argumenten que una de les banderes del Govern per a la votació de l’1 d’octubre ha sigut precisament el caràcter vinculant, a diferència del 9-N. És per això que l’abstenció de bona part dels diputats de CSQP és l’opció més probable.

Filibusterisme parlamentari

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que molts partits de l’oposició ja han anunciat que no participaran en la votació de la llei del referèndum, el seu paper no serà testimonial durant el ple. El PP, el PSC i Cs voldran evidenciar el seu rebuig en la tramitació d’una llei que contravé frontalment les sentències del Tribunal Constitucional (TC). Un cop la mesa admeti a tràmit la llei, els grups podran presentar una petició de reconsideració de la decisió. Fins ara ho han fet sempre que hi ha hagut una decisió polèmica sobre el Procés. Això obligarà la mesa a tornar-se a reunir i a convocar la junta de portaveus abans que comenci el debat a l’hemicicle.

Les opcions d’endarrerir la votació no s’acaben aquí. Previsiblement la mesa -amb majoria de JxSí-, després d’escoltar la junta de portaveus, desestimarà les peticions de reconsideració de l’oposició. El debat sobre la llei del referèndum començarà al ple i la presidenta anunciarà l’obertura d’un període d’esmenes. Una decisió que, segons apunten algunes fonts, també serà recorreguda per Cs, el PP i el PSC, que presentaran una nova petició de reconsideració. Això forçarà, de nou, a reunir la junta de portaveus i la mesa, i ajornarà uns quants minuts més l’aprovació definitiva de la norma. Junts pel Sí i la CUP donen per fet que es crearà una situació de “filibusterisme parlamentari”, en què les propostes tindran l’única motivació de paralitzar la tramitació de la llei.

Cargando
No hay anuncios

Paral·lelament a aquesta jornada maratoniana al Parlament, el ple del TC estarà reunit en sessió ordinària a punt per rebre el recurs del govern espanyol, un cop la cambra catalana hagi donat llum verda a la llei del referèndum de l’1-O.