L’oposició negocia presidir la mesa del Congrés
MadridEl PP intenta retenir el govern espanyol, però té pràcticament perduda la presidència del Congrés, que fins ara ostentava Jesús Posada, dirigent de la confiança de Mariano Rajoy. El PSOE ja va oferir-se a presidir la cambra just després de les eleccions davant la fragmentació de l’hemicicle i la pèrdua de la majoria absoluta conservadora, i ahir van ser els representants de Ciutadans i de Podem els que van demanar que l’òrgan de govern del Congrés sigui plural i que, per tant, el seu president no sigui del grup majoritari. Rajoy havia afirmat que, com ha passat en totes les legislatures, ara el president de la cambra hauria de proposar-lo el primer grup, però ho té magre, ja que PSOE, C’s i Podem poden acordar la nova mesa deixant de banda el PP.
Els partits ja negocien sobre l’assumpte amb la mirada posada al 13 de gener, el dia que es constitueixen les Corts i es triarà el president, els quatre vicepresidents i els quatre secretaris de la mesa, òrgan que administra la cambra i ordena els debats. La negociació se solapa amb els contactes per formar govern -Rajoy busca l’abstenció del PSOE per poder ser investit; i Pedro Sánchez, bastir una alternativa d’esquerres si el líder del PP no se’n surt-. En les negociacions sobre la mesa pesa també el criteri a seguir amb la formació dels grups parlamentaris, singularment els territorials vinculats a Podem. La formació de Pablo Iglesias pretén constituir el seu i, a més, els de les coalicions afins amb què es va presentar a Catalunya, el País Valencià i Galícia. La personalitat jurídica pròpia d’En Comú Podem, Compromís-Podem i les Marees, i el compliment dels requisits de percentatge -més del 15% de vots a cada demarcació on han concorregut i de cinc escons- els avala, però ni el PP ni el PSOE ni C’s ho volen, i poden buscar subterfugis per vetar-los. Si volen arraconar el PP, però, Sánchez i Rivera necessiten Iglesias. Ahir el líder de Podem va reiterar el compromís que es puguin constituir els tres grups territorials “com una mostra de la plurinacionalitat” de l’Estat. El PSOE i el PP volen menys veus a l’esquerra alternativa i C’s apunta que seria una concessió “als socis independentistes” de Podem i un “malbaratament” de recursos.
Així ho va dir Rivera després d’acreditar-se com a diputat. El líder de C’s va assegurar que “no té sentit que si els de Podem han anat en coalicions i es compten junts estiguin en grups separats”. Si això s’acceptés, diu, ells, el PP o el PSOE també podrien tenir diversos grups territorials. Rivera va ser taxatiu a l’hora d’afirmar que “el president del Congrés no pot ser del partit del president del govern” i aquesta és “una forma de fer efectiva la separació de poders”. El número u de C’s va demanar “una cambra plural i independent” i espera començar aviat a negociar per trobar “l’estadista amb capacitat de diàleg” que, per a ell, cal.
També va presentar credencials Íñigo Errejón, número dos de Podem per Madrid. Errejón va indicar que és necessari que la mesa “reflecteixi la pluralitat de les urnes”. Tot i que els seus negociaran, no es va estar d’afirmar que el sorprèn “veure tanta gent parlant tant de cadires i tan poc de política”. Podem haurà d’utilitzar les seves cartes per aconseguir els grups, una promesa d’Ada Colau i una condició de Compromís per anar en coalició.
Homs confia que DL no tindrà problema per tenir grup propi
Francesc Homs va ser ahir a Madrid per acreditar-se, però no va voler polemitzar sobre qui ha de presidir el Congrés. El cap de files de Democràcia i Llibertat sí que es va mostrar segur que la mesa donarà llum verda al seu grup. Supera per poc el 15% a Catalunya, però no a la demarcació de Barcelona. El precedent d’ERC el 2004, que ara es troba en la mateixa situació amb els seus nou escons, fa que uns i altres estiguin tranquils.