Política19/05/2017

El PSC i Podem demanen a Puigdemont que accepti debatre el referèndum a les Corts

Cs insta el cap de l'executiu a anar al Congrés a explicar la seva oferta però alerta que haurà "d'acceptar el resultat democràtic" que surti del debat

Ara
i Ara

BarcelonaLes reaccions a l'oferta del govern espanyol perquè la Generalitat debati el referèndum a les Corts de l'Estat no s'ha fet esperar a Catalunya. A l'espera que el Govern valori públicament les paraules de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, el PSC ja ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que accepti l'oferta.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si Puigdemont té realment voluntat de negociar, ha d'acceptar la proposta del govern d'Espanya per debatre la seva proposta de referèndum sobre la independència a les Corts", ha reaccionat ràpidament el PSC. El secretari d'organització del partit, Salvador Illa, ha insistit que la via unilateral que planteja el Govern és un "camí condemnat al fracàs que ja ha portat conseqüències jurídiques".

Cargando
No hay anuncios

El dirigent socialista ha afegit que "el diàleg ens possibilitaria avançar en altres terrenys d'interès per a la ciutadania", com ara, ha exemplificat, les 45 demandes –excloent la consulta– que el president Puigdemont va lliurar al seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy. "Al seu moment li vàrem recomanar que no rebutgés la possibilitat d'anar al Senat a explicar-se i buscar vies polítiques per desbloquejar la negociació entre Catalunya i el conjunt d'Espanya. No perdi aquesta nova oportunitat, president", ha conclòs Illa.

Podem també s'ha unit a la petició del PSC i ha instat Puigdemont a anar al Congrés "al més aviat possible" per donar veu a la ciutadania. En un comunicat, el partit convida el president de la Generalitat a utilitzar "totes les àgores possibles" per reivindicar el dret a decidir de Catalunya, tot i que lamenta que la proposta de Santamaría hagi arribat "tard".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, també ha celebrat l'oferta del govern espanyol i ha demanat a Puigdemont que comparegui al Congrés. "Ens semblaria enormement assenyat", ha assegurat en declaracions als mitjans. Segons la seva opinió, aquest pas suposaria "avenç democràtic" perquè contribuiria "al fet que normalitzés un debat sobre una qüestió" òbvia a la societat.

Des d'En Comú Podem, Xavier Domènech ha lamentat que la invitació del govern espanyol a Puigdemont arribi "tard", però s'ha mostrat convençut de la necessitat que el president català acudeixi al Parlament espanyol per defensar el projecte de consulta pactada. "Es bo que se'n parli al Congrés", ha remarcat tot just uns minuts abans de participar en l'acte del Pacte Nacional pel Referèndum.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, per la seva banda, ha considerat "lògic" que el govern espanyol insti Puigdemont a anar al Congrés a explicar la seva oferta de referèndum pactat. Carrizosa ha alertat, però, que el president ha d'"acceptar el resultat democràtic" que sorgeixi del debat. Ha considerat, a més, que la cambra baixa és un lloc "més adequat" que l'Ajuntament de Madrid per exposar el seu projecte, ja que és on "hi ha la sobirania de tots els espanyols".

L'opinió diametralment contrària és la que ha expressat a través de Twitter el portaveu de Demòcrates de Catalunya,Antoni Castellà, que ha insinuat que el govern espanyol pretén fer a Puigdemont el mateix que a l'exlehendakari Juan José Ibarretxe, que va comparèixer al Congrés de Diputats per defensar la reforma de l'Estatut del País Basc, l'anomenat 'pla Ibarretxe'.

Cargando
No hay anuncios