NOVA ETAPA
Política 19/11/2015

L’oposició carrega contra la “paràlisi” del Parlament

Els grups no independentistes urgeixen la cambra a començar a treballar, amb govern o sense

Marc Toro
3 min
El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ahir al Parlament.

BarcelonaSón molts els esforços dels partits no independentistes per posar en evidència la incapacitat de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP d’arribar a un acord i subratllar, així, la debilitat del procés de desconnexió amb l’Estat. Fins ara, l’estratègia havia sigut clara: denunciar l’aprovació de la declaració rupturista que situa Catalunya “fora de la legalitat” i retreure a CDC i ERC que busquin un pacte amb una formació antisistema com la CUP. Però després de dos intents fracassats d’investidura d’Artur Mas, i passats gairebé dos mesos després del 27-S, els contraris a l’estat català han passat a l’ofensiva amb un nou argument: la “paràlisi” del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest va ser un dels termes utilitzats ahir pel portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, que va fer una crida a acabar amb “la inestabilitat i la situació d’hibernació” de la cambra catalana. “És injustificable que acabi l’any sense haver fet un debat sobre l’emergència social i que no s’hagin pres mesures en aquest sentit”, va argumentar, i va manifestar la intenció del seu grup de convocar un ple extraordinari sobre rescat social abans de les vacances de Nadal. Coscubiela també va urgir la mesa del Parlament a desbloquejar la tramitació de la ILP de la renda garantida de ciutadania perquè entri en vigor a principis del 2016, i va anunciar que CSQP està mantenint contactes amb altres grups -inclosa la mateixa CUP- per acordar possibles proposicions de llei i propostes de resolució conjuntes.

Ofertes sobre la taula

La coalició liderada per Lluís Rabell, però, és conscient que els mandats parlamentaris queden coixos sense l’existència d’un executiu, per la qual cosa ahir va posar sobre la taula la possibilitat de negociar amb JxSí un candidat a la presidència. Això sí, amb condicions impossibles d’assumir pels sobiranistes: que el futur president no sigui ni Mas ni cap altra persona de CDC i que, en lloc de la independència, es torni a la casella del dret a decidir. Si fos així, va dir Coscubiela, el seu grup estaria disposat a “estudiar si és possible no posar bastons a les rodes”.

En una línia semblant s’havia expressat dilluns el cap de files del PSC, Miquel Iceta, que també va estendre la mà a JxSí. El líder dels socialistes va oferir la formació d’un govern “d’unitat catalanista”, sempre que es “revoqui” la declaració rupturista i s’impulsi un programa de mesures socials, lluita contra la corrupció i reformes “pro Europa”. I fins i tot el portaveu de C’s, Carlos Carrizosa, ha arribat a plantejar als membres de l’actual govern disconformes amb el camí emprès per Mas la possibilitat de sumar-se a una nova majoria parlamentària “que respecti les lleis”. Res indica que JxSí -compromès a donar compliment al mandat del 27-S- rectifiqui el camí.

L’objectiu compartit de CSQP i del PSC és impulsar l’activitat parlamentària al marge de la formació del nou govern. Així, els dos grups van anunciar que provaran de tirar endavant un ple al desembre per abordar l’emergència social que assota el país -tal com reclamaven els de Rabell- i sobre polítiques industrials del sector de l’automoció, amenaçat arran de la crisi del grup Volkswagen. A hores d’ara les dues formacions encara discrepen, però, en la forma que ha de tenir el ple. El grup socialista advoca per un d’ordinari perquè confia que els cupaires forçaran els membres de JxSí a acceptar-lo, mentre que els de Rabell aposten per un de caràcter monogràfic, ja que per a la seva celebració n’hi ha prou que ho sol·licitin dos grups amb una representació d’almenys una cinquena part dels diputats de la cambra. Si la falta d’acord independentista s’allarga, la mesa haurà de decidir si dóna sortida a la reclamació.

stats