POLÍTICA
Política28/08/2011

López Tena diu que el Parlament és un "règim semiautoritari" i una "paròdia"

Alfons López Tena també ha reconegut que Solidaritat està millor des que Joan Laporta va abandonar la formació política

Acn
i Acn

BarcelonaEl parlamentari de Solidaritat, Alfons López Tena, ha titllat el Parlament de "règim semiautoritari" i de "paròdia", "molt propi d'una comunitat autònoma espanyola". En una entrevista a l'ACN, López Tena no culpa d'aquest fet ni la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ni el grup de CiU, sinó que creu que és la manera de funcionar de la institució. El polític independentista l'ha comparat amb el Parlament d'Egipte o el de Bielorússia. "S'ha de tenir un Parlament perquè queda mono, perquè si no t'acusaran de no ser una democràcia", però és un Parlament "encarcarat, bloquejat, sense capacitat d'iniciativa i tot en mans de qui té la majoria", ha remarcat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des que va arrencar la legislatura, López Tena ha protagonitzat diverses picabaralles amb Núria de Gispert al Parlament. El diputat de SI ha recordat que al principi de legislatura va mantenir un contacte amb la presidenta del Parlament i amb alguns membres de la mesa i ha explicat que els va advertir que "si feien servir la mesa com a arma de combat contra Solidaritat, respondrien de la mateixa forma".

Cargando
No hay anuncios

López Tena ha afirmat que Solidaritat pensava que aniria al Parlament a defensar la independència, però s'ha trobat que, a més, ha de defensar la democràcia. "No ens deixarem trepitjar ni callar perquè suposaria trepitjar i fer callar al poble. Si Gispert assumeix una funció institucional com a tal serà respectada, però si assumeix una funció de combat i sectària com a tal serà combatuda", ha advertit.

López Tena ha assegurat que se sent decebut pel funcionament del Parlament. "No m'esperava que estigués tan degradat i és pitjor encara que el Congrés dels Diputats i el Consell General del Poder Judicial", ha apuntat. El parlamentari de SI ha dit que, a diferència del Congrés, al plenari del Parlament no s'hi poden presentar mocions si no s'ha fet una interpel·lació al Govern abans. Tot i que normalment les mocions es voten dues setmanes després de la interpel·lació, ha criticat que en algunes ocasions no es vota la moció fins tres setmanes i un mes més tard d'haver fet la interpel·lació.

Cargando
No hay anuncios

La marxa de Laporta

Per altra banda, ha assegurat que no els ha passat factura la marxa de Joan Laporta de Solidaritat, que es va produir "perquè ell està acostumat a funcionar d'una forma presidencialista sent ell el president", ha recalcat, "sense òrgans ni decisions democràtiques ni votacions". López Tena ha dit que l'expresident del Barça tampoc no es trobava còmode sense acumular càrrecs. "Amb ell van marxar una vintena de persones i no va ser quantitativament important; qualitativament, tampoc", ha assenyalat. "Si organitzes un partit de manera autoritària", ha declarat, "el fet que marxi una persona de la direcció pot generar una crisi interna molt potent com quan Pere Esteve va marxar de CDC o Rahola i Colom d'ERC". En canvi, ha assenyalat, si el partit s'organitza democràticament no passa això perquè les decisions són col·lectives.

Cargando
No hay anuncios

"No ens ha fet mal la marxa de Laporta", ha reiterat. De fet, López Tena ha reconegut que Solidaritat està millor sense Laporta perquè "la cultura de gran mediatització, presidencialisme, centrant tots els focus en una sola persona és una cultura incompatible amb una cultura democràtica i de base participativa de llistes obertes i de primàries". "No podien encaixar les dues coses", ha recalcat.