GUERRA BRUTA
Política13/07/2016

L’operació Catalunya: la punta de l’iceberg de la lluita a Interior

La investigació del cas Petit Nicolás situa el comissari Villarejo com a instigador del marcatge als Pujol

ángeles Vázquez
i ángeles Vázquez

MadridQue certs informes policials, molts d’ells relacionats amb Catalunya o, fins i tot, amb Podem, tenien un origen almenys dubtós era un secret de domini públic des de feia temps. Les revelacions del comissari José Manuel Villarejo explicant davant el jutge l’existència d’una “operació Catalunya” per fer mal al procés són només la punta de l’iceberg d’una dura pugna al ministeri de l’Interior. Ara la batalla es fa evident en un altre informe policial de la causa oberta contra Francisco Nicolás Gómez Iglesias, conegut com el Petit Nicolás. En la peça del cas Nicolay, el comissari Marcelino Martín-Blas Aranda relaciona directament Villarejo, a punt de jubilar-se, amb les investigacions de la UDEF, especialment les vinculades amb el sobiranisme català. “Durant l’última legislatura, una de les competències que desenvolupava era la del procés independentista català”, assegura el document avançat per El Periódico.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d’aquestes evidències, el Govern ja treballa per aconseguir un “element probatori” que doni recorregut judicial al cas, que la portaveu de l’executiu, Neus Munté, va rebatejar com a “operació anti-Catalunya”. Segons va explicar la consellera de la Presidència, el Govern no es quedarà “de braços plegats”, però per poder denunciar-ho per la via judicial l’executiu necessita més proves. Les gravacions, en teoria preses sense el consentiment de Jorge Fernández Díaz i de Daniel de Alfonso, excap de l’Oficina Antifrau, no poden ser utilitzades com una prova judicial.

Cargando
No hay anuncios

L’informe, elaborat a instàncies del jutjat d’instrucció número 2 de Madrid, se centra en la gravació il·legal d’una reunió mantinguda el 20 d’octubre del 2014 a la unitat d’assumptes interns de la Policia relacionada amb Francisco Nicolás. De la trobada se’n va parlar per primera vegada a Información Sensible, un mitjà relacionat amb el comissari Villarejo “a través de societats i persones estretament vinculades” a ell a través de la seva dona. La conclusió a la qual arriba Martín-Blas és que “el presumpte autor intel·lectual de la gravació [al Petit Nicolás] i la seva difusió és el comissari Villarejo”. Per arribar fins aquí, la policia judicial repassa les trucades fetes pels periodistes implicats i on se situen els seus mòbils en moments clau, com quan es reuneixen amb el Petit Nicolás en un parc de Madrid.

En relació a la figura més controvertida, el comissari Villarejo, l’informe destaca que com que s’ocupava del procés independentista català coneixia “tots els interlocutors perfectament”. Es refereix a una informació en la qual s’explica que Francisco Nicolás -es feia passar per representant de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría- s’havia reunit dues vegades amb Oriol Pujol, imputat en el cas de les ITV. L’informe afegeix que Villarejo tenia vinculació amb tots els actors i “fins i tot apareix identificat en l’enregistrament del telèfon mòbil per l’empresari Javier de la Rosa, que es presenta amb un nom diferent i com un advocat”.

Cargando
No hay anuncios

Converses entre ‘estranys’

Segons declara davant del jutge, Francisco Nicolás es va reunir amb De la Rosa per aconseguir informació en contra de la família Pujol. Assegura que va gravar la conversa en la qual l’empresari, implicat amb diversos casos de corrupció, li explica que Villarejo li va deixar a deure 200.000 euros “que li havia de pagar el CNI”. Segons la versió del Petit Nicolás, el jove li va donar a De la Rosa informació sobre l’expresident del Barça Josep Lluís Núñez i el seu fill en relació amb la causa judicial contra el constructor.

Cargando
No hay anuncios

En la gravació, De la Rosa diu que el ministre d’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, “li havia comentat que estava elaborant un informe amb un comissari de Policia i amb el PP” sobre la família Pujol. En el domicili del Petit Nicolás apareix un quadern en què surten De la Rosa i Villarejo. El comissari hi surt citat, en concret, amb diversos noms. En una ocasió sota la identitat suposada de Manuel Pérez Villar, advocat, i, en una altra, amb la referència de “Pepe Villarejo”. La policia destaca que les anotacions del jove inclouen dades que no figuren en la conversa amb De la Rosa.

El comissari i altres vinculacions

Cargando
No hay anuncios

El document que detalla els moviments de Villarejo també cita l’Associació Transparència i Justícia, que exerceix l’acusació en diferents procediments judicials -com, per exemple, els casos de l’àtic de l’expresident de la Comunitat de Madrid Francisco González; l’incident de trànsit de l’expresidenta Esperanza Aguirre; el cas Campeón, en el qual va ser imputat l’exministre socialista José Blanco; i la causa oberta contra la família Pujol-. En aquest últim cas, l’advocat de l’entitat és Rafael Redondo, que figura com el secretari general de l’Associació Transparència i Justícia. Va ser ell qui va acompanyar l’exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola, María Victória Álvarez, a la UDEF. També va assessorar De la Rosa en la declaració davant la jutge. L’informe afirma que el comissari Villarejo era qui “organitzava i assistia legalment els declarants en el cas Pujol”, ja que Redondo “treballava per a ell”.