L’Onze de Setembre del TC

Fonts jurídiques adverteixen que no es pot inhabilitar a tot el Govern

El passeig de Sant Joan de Barcelona ple de gom a gom durant la Diada del 2016.
i Ernesto Ekaizer
30/07/2017
2 min

BarcelonaSi, com està previst, el ple del Parlament que començarà el dimecres 6 de setembre aprova la llei del referèndum, el consell de ministres del divendres 8 -després d’un dictamen d’urgència del Consell d’Estat- presentarà aquell mateix dia el recurs d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional (TC). Això vol dir que el ple del tribunal s’hauria de convocar per al dilluns 11 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts jurídiques apunten que el TC haurà de fer front a una situació explosiva: moure’s amb urgència per executar la suspensió automàtica el dilluns 11 de setembre o fer-ho el dimarts 12 per evitar la coincidència amb la mobilització de la Diada.

En qualsevol cas, en l’ambient planarà la crònica d’una suspensió anunciada, que servirà per escalfar l’agitació en les jornades prèvies a la Diada. A la vegada, la resolució del TC admetent a tràmit el recurs del govern espanyol i suspenent cautelarment el referèndum alimentarà mobilitzacions immediates. L’encreuament entre la Diada i la suspensió del TC, per tant, serà el punt de partida de dues setmanes de campanya pel referèndum.

A aquest encreuament s’unirà els dies següents -després de la previsible resposta de la Generalitat ignorant la decisió del TC- l’escenari que fa diferent l’1-O del 9-N : la capacitat, a partir de la reforma de la llei orgànica del Tribunal Constitucional, de suspendre les autoritats que incompleixin les seves resolucions; pas previ a les querelles per desobediència i malversació.

El govern de Rajoy ha optat estratègicament per actuar com si l’article 155 de la Constitució -que habilita el govern central a adoptar les “mesures necessàries” per obligar una comunitat autònoma al “compliment forçós” en la protecció de l’interès general- no existís, externalitzant en el TC l’aplicació de les “mesures necessàries” com a resposta a l’incompliment de les seves resolucions.

Fonts jurídiques consultades apunten que el TC és conscient que Catalunya no pot quedar-se sense Govern, perquè seria l’equivalent a buidar l’autonomia. “El TC no promourà un buit de poder. Per això, el seu recurs és suspendre el president de la Generalitat. En tot govern, qui mana de veritat és el president”, diuen les mateixes fonts. “Es necessita que el Govern segueixi, que pugui funcionar”.

Aquesta estratègia apunta a evitar una situació sense sortida, a estudiar alternatives, entre les quals una convocatòria d’eleccions autonòmiques. Que en el cas de suspensió del president, encara que aquest la rebutgi, es faci càrrec del Govern el següent en la cadena de comandament: Oriol Junqueras.

Amb tot, en previsió d'aquesta opció, el projecte de llei de convocatòria del referèndum ha estat rubricat per tots els membres del Govern de Puigdemont i els diputats de Junts Pel Sí i la CUP.

stats