L'ONU tampoc reconeixeria Catalunya, segons un informe del ministeri d'Exteriors
Segons publica el diari 'El Mundo', l'informe diu que Catalunya no compleix els requisits de l'autodeterminació perquè no ha sigut annexionat per la força ni ha sigut una colònia, ni tampoc es podria comparar amb Palestina per ser reconegut com un estat observador
BarcelonaCatalunya tampoc podria demanar l'accés a l'ONU si es proclamés com un estat independent de manera "il·legal". Aquesta és la conclusió d'un informe que ha fet l'assessoria jurídica del ministeri d'Exteriors basant-se en "múltiples resolucions de les Nacions Unides", al qual ha tingut accés el diari 'El Mundo'.
Segons la doctrina de l'ONU, el principi d'integritat territorial "és irrenunciable i en cap cas pot quedar eclipsat al·legant la lliure determinació dels pobles".
Un poble annexionat per la força
L'informe d'Exteriors admet que el dret a l'autodeterminació sí que està reconegut per l'ONU en els pactes de les Nacions Unides del 1966, i en la Declaració sobre els Principis del Dret Internacional del 1970, però que Catalunya no compleix els requisits.
Segons l'informe, Catalunya no ha sigut una colònia ni ha sigut annexionada per una ocupació o una conquesta, ni és "un poble oprimit a qui violen flagrantment els seus drets".
La DUI
Respecte a la possibilitat que Catalunya fes una declaració unilateral d'independència (DUI), l'informe diu que la doctrina de l'ONU és que si un estat ha sorgit de manera "il·legal", la comunitat internacional no l'hauria de reconèixer. L'informe d'Exteriors posa com a exemple d'aquest cas Ossètia del Sud i Abkhàsia (tots dos de Geòrgia).
També hi ha la possibilitat que l'ONU reconegués Catalunya com un estat observador, l'estatus que té Palestina, però segons 'El Mundo', l'informe diu que aquests dos casos són incomparables.