L’oferta d’última hora no resol una entesa impossible
Els partits tornen a evidenciar diferències insalvables
BarcelonaCompromís va intentar ahir un moviment d’última hora que sacsegés una partida amb les cartes marcades des de fa setmanes. Amb tots els partits amb l’atenció posada ja en la repetició de les eleccions, el gest de la confluència valenciana semblava que obrís una via in extremis per buscar un acord. Va durar poc. El debat sobre el document de 30 propostes va reproduir el patró dels últims mesos, i va evidenciar, un cop més, la incapacitat dels partits estatals per forjar una suma aritmètica que desbloquegi la situació. El motiu, les discrepàncies de fons entre els quatre partits principals al Congrés, una barrera que no han pogut superar. Aquests són els principals aspectes que han fet que l’entesa hagi resultat finalment impossible.
La distància entre partits
El PSOE diu ‘no’ al PP, i C’s i Podem es veten mútuament
Inamovibles des de l’endemà de les eleccions, la investidura no ha sigut possible pels vetos creuats entre partits. El no del PSOE al PP feia impossible la gran coalició desitjada per populars i per C’s, mentre que el rebuig del partit d’Albert Rivera a Podem esfondrava el somni socialista d’un “govern ampli pel canvi”. D’altra banda, el PSOE va descartar el suport -o l’abstenció- dels independentistes, i va frustrar així la proposta “d’acord a la valenciana” que alimentava Pablo Iglesias.
La composició del govern
D’Iglesias vicepresident a un executiu de PSOE i independents
La composició d’un hipotètic executiu també ha fet córrer rius de tinta durant les negociacions i ha evidenciat les diferències entre uns i altres. El PSOE no va encaixar bé que Iglesias s’autoproposés vicepresident -més endavant va renunciar a ser-ho-, i ahir les confluències rebutjaven la proposta de govern socialista amb independents proposada a última hora pel PSOE.
El referèndum català
El debat territorial guanya pes tot i els esforços per aparcar-lo
Tot i que l’últim document de Compromís no el preveia, Podem ha defensat durant les negociacions la celebració d’un referèndum a Catalunya. Una proposta que topa frontalment amb l’acord entre PSOE i C’s, que fins i tot va incloure en el seu pacte un compromís explícit d’impedir el dret a decidir.
La reforma laboral
Els partits no troben una solució: derogar-la o modificar-la
Què cal fer amb la reforma laboral ha sigut un altre dels punts de fricció durant les negociacions. L’acord entre el PSOE i C’s parlava de “modificar o canviar” la del 2012, tot i que els socialistes apuntaven públicament que l’objectiu era derogar-la. Una mesura que el PP va interpretar com una ofensa que impossibilitava l’acord, i que Podem veia insuficient perquè volia revertir també la del 2010, impulsada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero.
El deute i el gir social
L’austeritat, el dèficit i el pla d’emergència social, punts clau
¿Són compatibles les polítiques econòmiques i socials de Podem i C’s? El PSOE assegurava que sí i va intentar unir-los en un mateix acord. Però ahir els tres elements de la proposta de Compromís que els socialistes van jutjar que no podien assumir sense contradir el seu acord amb Rivera eren la derogació de la reforma laboral del 2010, modificar l’article 135 de la Constitució perquè es prioritzi la despesa social al pagament del deute i assumir les cinc propostes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.