Política17/11/2016

El rei avala l'estratègia de Rajoy contra el procés i demana "diàleg" amb "respecte a les decisions dels tribunals"

Un senador de Podem mostra una bandera republicana davant del monarca durant l'obertura solemne de les Corts

Dani Sánchez Ugart / Mariona Ferrer I Fornells
i Dani Sánchez Ugart / Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl Congrés dels Diputats ha celebrat aquest dijous la seva obertura solemne, on el rei Felip VI ha ofert un discurs per marcar de manera simbòlica l'inici de la legislatura. La cambra s'ha vestit de gala, i el monarca hi ha accedit acompanyat de la reina Letícia i la seves filles per la porta dels Lleons després de passar revista als militars que l'esperaven a l'entrada. És la primera vegada que enceta una legislatura des que va ser proclamat rei d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu discurs, el monarca ha fet seus els arguments legalistes del govern espanyol respecte al procés i ha demanat "respecte a la llei i a les decisions dels tribunals" en el "diàleg" sobre "l'autogovern de les comunitats autònomes". Sense referir-se directament a Catalunya, Felip VI ha afirmat que el respecte a les sentències judicials "elimina l'arbitrarietat dels poders públics".

Cargando
No hay anuncios

"Diàleg dins el respecte a la llei" ha estat el que ha demanat el monarca als diputats i senadors que l'escoltaven, una frase que s'aproxima molt al que diuen des de fa mesos els representants de l'executiu de Mariano Rajoy. També ha reclamat respectar la solidaritat i igualtat entre comunitats autònomes, un aspecte que reivindiquen tant PP com el PSOE en la reforma del sistema de finançament autonòmic, que s'ha d'obrir les pròximes setmanes.

Felip VI ha fet una picada d'ullet al PSOE i li ha agraït la seva "generositat" i "responsabilitat" per haver-se abstingut per fer Rajoy president. Ha alertat que el bloqueig polític ha provocat "inquietud" i "malestar", així com "desencís" i "distanciament" dels ciutadans sobre la vida política. D'ara endavant ha reclamat optar per un "diàleg permanent i constructiu" amb la "voluntat i capacitat d'arribar a acords en qüestions bàsiques".

Cargando
No hay anuncios

Però el monarca no s'ha estat d'enviar també un dard al PP. Ha reclamat "combatre amb fermesa", "vèncer" i "superar" la corrupció, perquè un tema que ha "indignat" tant l'opinió pública s'ha de convertir en un "trist record".

Al tram final del seu discurs, Felip VI ha enviat un missatge directe a Podem, que avui ha evitat saludar el monarca. Ha instat a "no optar per l'aïllament, el pessimisme, l'esperit destructiu, la visió negativa de la capacitat de tot el que ens envolta per mirar només cap al passat".

Cargando
No hay anuncios

En el terreny econòmic, ha comprat la tesi del PP que l'economia espanyola està en un "ritme constant de recuperació" i que, ara més que mai, cal "enfortir" l'estat del benestar perquè els ciutadans més afectats per la crisi sentin la "solidaritat de la nació" i els polítics ofereixin "credibilitat" per tenir un futur millor. Després de fer una nova crida a l'enteniment entre forces, ha acabat el discurs donant gràcies als diputats i senadors en castellà, català, euskera i gallec.

Ferma defensa de la Constitució de Pastor

Cargando
No hay anuncios

Abans, la presidenta de la cambra baixa, l'exministra Ana Pastor, ha inaugurat l'acte amb una fèrria defensa de la Constitució i la "conciliació nacional". Ha fet un homenatge a la fi d'ETA àmpliament aplaudit pels diputats i senadors del PP i Ciutadans, que avui seuen barrejats, i ha reivindicat la "indissoluble unitat" d'Espanya, una "nació plural i tolerant", "orgullosa de la diversitat de cultures, tradicions i llengües que la Constitució empara".

El Congrés arrenca una legislatura amb el PP en minoria. Pastor ha demanat als partits "superar les posicions maximalistes, cedint i acordant". És a dir, ha reclamat al PSOE que permeti governar a Mariano Rajoy. En un moment en què està a debat obrir el meló de la carta magna, l'exministra ha tornat a posar-la en un pedestal com un text inamovible.

Cargando
No hay anuncios

Ball de cadires

L'acte ja ha començat amb polèmica. Estan reunits a l'hemicicle del Congrés tots els diputats i senadors de les Corts, cosa que ha obligat a duplicar els seients a la cambra. Els senadors del PP, que tenen majoria absoluta, han ocupat des de bon matí les primeres files de l'hemicicle. Quan el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha arribat a la cambra, s'ha adonat que no tenia lloc al seu escó. En declaracions als periodistes, ha denunciat que aquestes actituds són "vestigis franquistes". La seva membre a la mesa, Gloria Elizo, ha hagut d'intercedir perquè finalment poguessin seure al seu escó.

Cargando
No hay anuncios

Ciutadans, en canvi, tot i perdre bona part dels seus llocs habituals, ha assenyalat que avui era un dia que ningú tenia el lloc assignat i que calia arribar puntal a l'acte per assegurar-se un lloc. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, n'ha fet broma: "Espero que quan arribi al banc blau [el que està reservat al govern] tingui lloc i i que no s'hi hagi assegut algú de Podem amb l'objectiu de preparar-se per entrar al govern".

Podem, el PDECat i el PNB no aplaudeixen el rei

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del PDECat, Francesc Homs, ha segut al costat dels diputats del PNB, a la primera fila de l'hemicicle, en lloc de fer-hi a la zona destinada al seu partit, al galliner, amb el grup mixt. No han aplaudit al rei els diputats d'Units Podem, ni els del PNB ni el PDECat, tampoc els diputats de Podem. Esquerra, igual que Bildu, ha decidit no assistir a l'acte, com a partits republicans. La formació morada no ha saludat el rei i un senador d'IU ha desplegat una bandera republicana dins de l'hemicicle.