Llum verda del Consell de Garanties Estatutàries als pressupostos del 2020

Fonts parlamentàries apunten que el ple per aprovar els comptes seria la setmana que ve

Reunió entre representants del Govern i els comuns pels pressupostos
Núria Orriols
08/04/2020
4 min

BarcelonaLlum verda als pressupostos de la Generalitat per aquest 2020. El Consell de Garanties Estatutàries (CGE), després d'analitzar el projecte les últimes setmanes, ha conclòs que té encaix tant en l'Estatut com en la Constitució per unanimitat. L'organisme ha enllestit la seva feina una desena de dies abans d'acabar el termini, ja que tenia un mes des que Ciutadans va impugnar el text.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cs havia portat el projecte dels comptes al CGE per un incompliment de la llei d'estabilitat pressupostària, ja que "no es té en compte l'impacte" del coronavirus, també pel procediment que es va seguir per aprovar els comptes d'enguany del Parlament i pel salari mínim de referència a Catalunya, que Cs considera que és una "estructura d'estat" i vulnera les competències del govern espanyol. Però el CGE ha tombat tots els arguments del partit taronja.

El CGE respon a Ciutadans que el que s'inclou en els pressupostos és una previsió de quantia "màxima" de despesa de tot el sector públic de la Generalitat i que, en aquest sentit, l'amplia respecte als comptes del 2017 de manera que puguin ser més efectius per respondre a la crisi. També recorda que, d'acord amb la doctrina constitucional, és possible fer variacions per adaptar-los al nou context.

A parer del Consell, el Govern té la "potestat excepcional i atípica d'alterar legítimament el que ha aprovat el Parlament, en compliment d'una finalitat pública". Per fer-ho, fa referència a l'existència del Fons de Contingència per a qüestions no previstes (els comptes del 2020 es doten de 250 milions d'euros) i la figura del decret llei per fer modificacions de caràcter d'urgència. Tot i això, també adverteix que aquestes modificacions no poden ser una "alteració indiscriminada de l'habilitació de despesa i del programa polític i econòmic" de l'executiu, a no ser que sigui el mateix Parlament qui n'autoritzi un crèdit extraordinari.

Pel que fa a l'objectiu de dèficit, el CGE recorda que l'Estat va fixar el 0,2% del PIB per a les comunitats autonòmes aquest 2020 (0,5 per a l'administració estatal, 1,8% per a la Seguretat Social i situació d'equilibri per part de les administracions locals), però que això es pot veure alterat per la crisi del covid-19. A més, remarca que la Comissió Europea ja ha proposat al Consell, el dia 20 de març del 2020, la flexibilització de l'estabilitat pressupostària per l'emergència del coronavirus.

Amb relació als comptes de la cambra catalana –que van ser motiu de tensió entre els dos socis de Govern–, el CGE considera que hauria sigut més correcte per part de la mesa admetre a tràmit el projecte de pressupostos del Govern quan haguessin estat enllestits els del Parlament, però conclouen que això no és motiu d'inconstitucionalitat ni vulneració del dret de participació política.

Per últim, el CGE menciona el salari mínim de referència a Catalunya asseverant que no envaeix les competències estatals perquè s'incorpora en el projecte com un mandat al Govern per fer un "estudi". "No és una autorització de despesa ni constitueix una norma financera per a la seva execució", conclou, afegint que en tot cas s'aplicaria aquest mínim en el personal de l'administració catalana.

El torn del Parlament: un ple la setmana que ve

Entregat el dictamen, ara li correspon al Parlament moure fitxa per poder aprovar els comptes. El Govern ha manifestat la seva intenció d'aprovar-los tan aviat com sigui possible perquè permeten a l'executiu augmentar la despesa en 3.000 milions d'euros. De fet, el vicepresident, Pere Aragonès, ha afirmat que s'han "d'aprovar ja" els comptes a la cambra i ha culpat Cs de fer "perdre un mes i mig".

Després de conèixer el dictamen, s'ha obert un període d'esmenes fins dimarts que ve a les sis de la tarda, malgrat que el CGE no ha plantejat objeccions al pressupost. Serà llavors el president del Parlament, Roger Torrent, l'encarregat de convocar el ple, d'acord amb la Junta de Portaveus. Segons fonts parlamentàries, es parla de fer-ho dijous que ve, tot i la urgència que ha reclamat l'executiu.

¿Però com se celebrarà la sessió per fer-la compatible amb el confinament? Fins ara la mesa preveia que es fes de manera reduïda i amb delegació de vot, només amb 21 diputats. El més probable és que s'opti per aquesta manera, perquè no hi ha la possibilitat encara de fer plens telemàtics. Per poder-los fer abans es necessita una reforma del reglament (tal com van indicar els lletrats) i també l'adaptació de la cambra als mitjans tècnics necessaris (ahir els serveis de la cambra van proposar una fórmula informàtica per poder-ho fer abans de la tardor).

L'hemicicle del Parlament aquest dimecres, en ple debat de política general

A l'espera de la llei d'acompanyament

El Consell de Garanties ha enllestit abans el projecte de pressupostos, però es dona uns dies més per acabar d'analitzar la llei d'acompanyament del projecte, on s'inclouen impostos de nova creació i modificacions legislatives com la possibilitat que el Govern assumeixi la defensa del personal de la Generalitat que estigui investigat per delictes contra l'administració pública. D'aquesta manera, l'executiu s'assegura poder defensar els processats de les causes derivades del referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Després de dos anys de pròrroga, la Generalitat tornarà a comptar amb uns pressupostos actualitzats.

stats