Llorach nega pressions al director de Catalunya Ràdio per publicitar l'1-O
Apunta que si Gordillo "hagués dit que no, no s'haurien passat els anuncis"
BarcelonaLa vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, ha negat aquest divendres que pressionés el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, perquè emetés publicitat de l'1-O: "Si hagués dit que no, no s'haurien passat els anuncis". Ho ha dit al comparèixer aquest mateix matí davant la titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona perquè li notifiqués el seu processament per desobediència per l'emissió de la publicitat de l'1-O als mitjans públics de la Generalitat. D’aquesta manera ha replicat a Gordillo, que també avui s’ha presentat davant del jutjat perquè li notifiquessin el seu processament per desobediència i ha ratificat que va patir pressions de la vicepresidenta de la CCMA per difondre els anuncis.
Llorach ha negat que pressionés Gordillo mitjançant una sèrie de correus electrònics intercanviats: "Si es llegeixen bé les cartes que ell va passar al seu advocat, es veu que no hi va haver cap pressió", ha indicat la responsable de la CCMA. A més, Llorach ha apuntat que si Gordillo "hagués dit que no, no s'haurien passat els anuncis, senzillament".
Llorach també ha presentat un escrit a la jutgessa demanant que deixi sense efecte el seu processament, que es va acordar perquè, malgrat que havia estat advertida pel Constitucional, va autoritzar l'emissió a TV3 i Catalunya Ràdio d'anuncis sobre l'1-O pels quals va emetre dues factures a la Generalitat per valor de 93.179 i 184.624 euros. En el seu escrit, la vicepresidenta de la CCMA, que exerceix funcions de presidenta d'aquest organisme públic, al·lega que no li corresponia a ella "de cap manera" ni autoritzar ni vetar l'emissió d'aquests anuncis, ja que no té les competències "funcionals i orgàniques necessàries" per impedir o paralitzar la seva emissió.
La vicepresidenta ha acudit avui al jutjat acompanyada pel director de TV3, Vicent Sanchis, també processat per desobediència, i el director comercial i de màrqueting de la CCMA, Martí Patxot. A la sortida del jutjat, Sanchis ha indicat que els tres s'han limitat a assegurar que es ratificaven en tot el que van dir en fase d'instrucció, on van negar haver desobeït, i que discrepaven del seu processament.
Ja en un escrit dirigit a la jutgessa, Saül Gordillo va revelar que Llorach i Martí Patxot, igualment processat, li van parar un "parany" i el van sotmetre a una "insuportable pressió" perquè assumís una responsabilitat sobre publicitat que no tenia, ja que el seu àmbit de competències es limitava als continguts.
"Allà tu i la teva consciència, però recorda que vas entrar en la direcció de CatRàdio avalat pel teu compromís i la confiança que determinada gent va dipositar en tu", deia Llorach, davant la insistència de Gordillo a sostenir que no podia aprovar l'emissió dels anuncis perquè no entrava en el seu àmbit de competència. Finalment, després de rebre diversos missatges de Patxot i Llorach comminant-lo que aprovés l'emissió de la publicitat de l'1-O, Gordillo va respondre: "Per desbloquejar la situació. No tinc objecció dins les meves competències. Endavant".
Per la seva banda, l'advocat de Gordillo, Carles Monguilod, ha apuntat que "semblava que el volien involucrar a ell i no defensar els interessos exculpatoris d'altres persones". Monguilod ha lamentat que ha afirmat que no volia parlar d'una "guerra oberta" però si d'una "reacció defensiva".