Eleccions municipals
Política03/03/2023

La llista de suports a Maragall se li gira en contra: diversos noms se'n desmarquen

ERC, que assumeix que hi ha hagut una "confusió", hi va incloure persones que asseguren no haver-se posicionat

BarcelonaÉs habitual que els candidats en campanya presentin diverses personalitats de la societat civil que els donen suport, una manera d'intentar convèncer els electors que lideren candidatures transversals amb opcions guanyadores. Aquest dimecres així ho va fer l'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, en un acte a la Casa Rius de l'Eixample barceloní. El problema en aquest cas, però, és que Esquerra va facilitar un comunicat amb una trentena de noms diversos dels quals asseguren que no han donat aquest suport al candidat republicà. L'ARA ha pogut constatar que és el cas d'almenys cinc persones.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, entre els noms que ERC va facilitar ahir hi figuraven els de l'escriptor i coordinador d'El Quadern del diari El País, Jordi Amat; el director del Primavera Sound i la Sala Apolo, Alberto Guijarro; l'exregidor del PSC a la ciutat Ramón García-Bragado; l'excoordinador de Creu Roja Catalunya Enric Morist, i el director de l'Idibaps, Elías Campo. Contactades per l'ARA, aquestes cinc persones neguen haver donat permís perquè se'ls identifiqui com a suports a la candidatura d'Ernest Maragall. També hi ha el cas de l'exarquitecte en cap de l'Ajuntament de Barcelona Josep Antoni Acebillo, que va ser a l'acte i que veu Maragall com a amic i com un "magnífic candidat", però que no sabia que el seu nom figuraria al comunicat.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha un patró que es repeteix en tots els casos. Tots d'alguna manera o altra han tingut tracte amb el candidat o la candidatura, per exemple mostrant-se oberts a anar a alguns dels actes com a espectadors. El problema, asseguren, és que això no té res a veure amb el fet que donin suport a Maragall. Guijarro, per exemple, va entendre que del que es tractava era d'anar a un acte sobre el món de la cultura –al qual finalment no va poder assistir perquè està de viatge–, però no pas que acabaria en una llista de suports. El cas de Campo és similar: fonts properes asseguren que va ser convidat a anar a una reunió sobre política científica –a la qual tampoc va poder assistir–, però que mai va donar el seu suport explícit. "S'ha fet servir el meu nom sense el meu consentiment", rebla García-Bragado.

Un dels assistents a l'acte de la Casa Rius –i present a la ja famosa llista– ha explicat a l'ARA el seu cas. Ell va anar-hi convençut que la seva presència seria era una qüestió més "anònima" i, a més, desconeixia que seria comunicada formalment pel partit als mitjans. Un cop allà, però, en veure que la disposició de les cadires dels assistents estava clarament disposada per envoltar el candidat, va assumir que es tractava de donar un suport més formal. En el seu cas, però, no li va semblar un inconvenient.

Cargando
No hay anuncios

L'argument d'ERC

Des de la candidatura de Maragall es transmet que "s'assumeix la responsabilitat de la confusió", però també es defensa que "s'havien tingut converses amb tots" i que se'ls havia convidat a l'acte de presentació dels suports. Sobre les absències d'alguns dels citats, els republicans asseguren que alguns van traslladar que no podrien ser-hi, i altres que intentarien fins al final acudir-hi. Sigui com sigui, amb tot plegat n'hi va haver prou per ser inclosos en la llista.

Cargando
No hay anuncios

A la mateixa llista sí que figuren noms que aquest dimecres eren presents a la Casa Rius. És el cas dels consellers Joan Ignasi Elena i Joaquim Nadal. Tots dos, com Maragall, exmilitants del PSC. També hi eren el catedràtic i exdiputat d'ERC Josep Maria Terricabras; el catedràtic Joan Queralt; i el director de l'Institut Ramon Llull, Pere Almeda. També el director general del Barcelona Institute of Science and Technology, Eduard Vallory, que confirma el seu aval a Maragall –ja l'hi va donar fa quatre anys–, però que matisa que és "a títol individual". No hi era el músic Joan Chamorro, de viatge, però en aquest cas també confirma el seu "suport personal".