Torra reivindica la “victòria” de l’1-O davant les víctimes de la repressió
Centenars de persones recorden el referèndum en actes arreu de Catalunya
BarcelonaUn any després, les portes de centenars d’escoles catalanes van tornar-se a obrir i els carrers de desenes de municipis es van tornar a omplir per recordar l’1-O. L’independentisme s’ha conjurat perquè el referèndum, les càrregues policials i la resistència pacífica de milers de ciutadans no caiguin en l’oblit, i durant tot aquest cap de setmana ha organitzat diversos actes arreu de Catalunya. El president de la Generalitat, Quim Torra, també n’ha volgut ser partícip i ahir va fer una crida a la unitat per “consolidar la victòria” de l’1-O.
Torra va començar el dia a l’Escola Oficial d’Idiomes de l’avinguda Príncep d’Astúries de Barcelona, el mateix col·legi electoral on va votar fa un any i on també va ser membre d’una de les tres meses electorals. Des d’allà, va dipositar un desig en una de les urnes del referèndum. “O llibertat o llibertat”, va assegurar haver demanat. “Hem de perseguir un altre cop la idea de la llibertat fins al final, amb totes les conseqüències”, va defensar el president un cop al Palau de la Generalitat i després de reunir-se amb víctimes de les càrregues policials de l’1-O. Així, Torra va insistir a trobar un “nou 1 d’Octubre” per tirar endavant la República i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va apostar per recuperar la “intel·ligència col·lectiva” de fa un any.
El record de la violència policial de l’any passat va ser present en tot l’acte i, especialment, en els discursos de l’alcalde de Fonollosa, Eloi Fernández, i del veí de Sant Julià de Ramis Jaume Casamitjana. En les dues poblacions els cossos policials estatals van carregar amb força contra les persones que protegien els col·legis electorals. “Van triar la mesa més petita, amb poc més de 240 electors”, va explicar l’alcalde de Fonollosa, on es van presentar una vintena de furgonetes de la Guàrdia Civil. “Ens van robar l’urna, però de cap manera ens van poder prendre la dignitat”, va afegir Fernández. A Sant Julià de Ramis, on havia de votar Carles Puigdemont, a primera hora del matí també hi van anar desenes d’agents policials per requisar les urnes. Precisament, avui el Govern s’hi reunirà per recordar la violència policial de fa un any.
Cap de setmana ple d’actes
Ahir, a la capital catalana, diverses escoles van recordar l’1-O a través d’àpats populars i marxes pels diferents locals electorals -com la de Gràcia i la Sarrià-, però també ho van fer Tarragona, Lleida i Sabadell. A la capital del Tarragonès, desenes de persones van omplir d’urnes, llaços grocs i murals diversos col·legis abans de participar en una marxa pels carrers de la ciutat. Durant tot el cap de setmana, a l’Escola Verd de Girona -un dels punts que va patir una repressió més forta de la policia- s’ha instal·lat una urna per reivindicar l’1-O. Aquesta tarda, un cop acabin les classes, es farà el recompte de vots. A Sabadell, on van votar l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i també el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ahir també es va recordar l’1-O a través d’una marxa pels diferents centres que van ser col·legis electorals. A Lleida, com han fet moltes ciutats catalanes en els últimes mesos, van aprofitar per inaugurar una placa commemorativa de la plaça de l’1 d’Octubre.
Avui les accions es tornaran a multiplicar a tot Catalunya. La Plataforma 1 d’Octubre ha organitzat una marxa a Barcelona a la tarda i els CDR ja han anunciat accions per tot Catalunya. L’objectiu: fer més viu que mai l’1-O.