En llibertat els detinguts ahir pel cas de corrupció Inipro

El jutge ha interrogat tres arrestats i aviat citarà a declarar l'excap de gabinet de l'alcalde de Tarragona, que ja va quedar en llibertat ahir

Dos agents de la Guàrdia Civil custodiant la seu de l'Àrea d'Economia i Gestió Interna de l'Ajuntament de Viladecans en l'escorcoll per una peça separada del cas Inipro
Ara
05/05/2016
3 min

BarcelonaEl jutge de Tarragona que investiga la presumpta trama de corrupció Inipro -que ja afecta a diversos ajuntaments socialistes- ha deixat en llibertat tres dels detinguts ahir en l'última operació policial per aquesta causa. Segons el Tribunal Superior de Justícia, el magistrat citarà properament el quart arrestat d'ahir, l'excap de gabinet de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, a qui la Guàrdia Civil ja va deixar en llibertat, però que continua investigat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El titular del jutjat d'instrucció 1 de Tarragona responsabilitza els tres detinguts a qui ha interrogat d'un delicte d'alteració de subhastes en concursos públics i un de tràfic d'influències, entre d'altres. El jutge els ha retirat el passaport i els obliga a comparèixer un cop al mes als jutjats.

La Guàrdia Civil de Tarragona va escorcollar ahir onze entitats públiques, mercantils, despatxos professionals i domicilis de les demarcacions de Barcelona i Tarragona. Es tracta de l'operació Amfiteatre, una peça separada del cas de presumpta corrupció Inipro.

El cas Inipro va començar a Tarragona arran dels 276.120 euros que l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament va pagar a aquesta empresa, mitjançant un contracte que s’hauria pogut adjudicar i prorrogar de manera irregular. Però amb l'operació d'ahir s'ha escampat a més ajuntaments del PSC.

La Guardia Civil va escorcollar ahir onze entitats públiques, mercantils, despatxos professionals i domicilis de les demarcacions de Barcelona i Tarragona i va arrestar el primer tinent d'alcalde de Viladecans, Joaquín Guerrero; l'excap de gabinet de l'alcalde de Tarragona, Gustavo Cuadrado –que va quedar en llibertat ahir mateix–; i dos empresaris: Ricard Campàs, un dels administradors d'Inipro, i Enrique Miró.

La regidora de la CUP a Tarragona, que va denunciar el cas el 2013, Laia Estrada, va explicar que quan van fer la denúncia ja van avisar que hi havia indicis que s'havia fet servir el mateix mecanisme amb altres ajuntaments socialistes. El digital 'Crític' també va avançar que el grup empresarial s'hauria emportat contractes públics de força consistoris del PSC. De fet, des del 2007 un 93% dels diners públics que va cobrar venien d'ajuntaments socialistes: 48 dels 51 milions d'euros d'administracions públiques que va cobrar el grup corresponien a ajuntaments del PSC, la resta a ajuntaments d'altres colors polítics com CiU a Sant Cugat o Badalona en l'època del PP.

Aquest no és el primer cas que involucra el PSC amb el grup Iniciatives i Programes. El 1999, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja va investigar si la societat permetia el finançament il·legal del PSC arran d'una denúncia contra l'exalcalde de Sant Boi Xavier Vila Blanche. Es va investigar un contracte amb Iniciatives i Programes SL (Inipro), relacionada amb dirigents socialistes, per fer un estudi sobre la població magribina pagat amb diners públics. També es van obrir comissions d'investigació en poblacions com Viladecans i l'Hospitalet, que havien contractat Inipro, però van resoldre que no hi havia res irregular. El procés judicial es va arxivar.

Modus operandi

La peça judicial que investiga els ajuntaments de Viladecans i Palau-solità és sota secret de sumari, però els investigadors sospiten que hi podria haver situacions semblants a la de Tarragona. En el cas de Tarragona es van fer una sèrie de contractes dubtosos amb l'empresa perquè fomentés l'associacionisme entre immigrants. L'empresa va triar un procediment negociat sense publicitat, una figura legal en què una administració convida tres empreses perquè competeixin en un concurs públic i seleccionen la que ofereix les millors condicions.

Tot i que les empreses sempre les triaven els tècnics, el jutge explica que aquella vegada va ser el gerent qui va prendre la decisió. I Muñoz va escollir Iniciatives i Programes SL (Inipro), Itínere Serveis Educatius i Gallet Consultors Associats. Els noms de les dues primeres empreses s’assemblen, amb raó: el jutge diu que són del mateix grup empresarial, cosa que vulnera la normativa i l’hauria afavorit. Però a més, la gestoria que duia la tercera empresa, Gallet Consultors, també era del grup d’Inipro. I Gallet es dedicava a fer informes i a la formació, no a fomentar l’associacionisme ni a treballar amb immigrants.

De fet, el jutge ja va prendre declaració arran d'aquest cas a l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i a deu investigats més, inclosos el gerent i la presidenta de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) en el moment dels fets, Antonio Muñoz i Teresa Victòria Pelegrín, respectivament.

La portaveu de l'equip de govern, Begoña Floría, assegurava ahir que si havien hagut irregularitats, serien "a nivell administratiu, però no d'ordre penal". Floría va definir la detenció de Gustavo Cuadrado de "sorpresa", però va assegurar que tenen "el màxim respecte per les decisions del jutge per esclarir aquest afer", i que col·laboraran en les investigacions "en tot el que faci falta".

stats