Els lletrats del Parlament deixen en mans de Torrent la fórmula per activar el compte enrere fins a les eleccions

L'informe conclou que no seria necessari convocar un ple

Roger Torrent: “Tots intuíem que hi havia guerra bruta i ara en tenim proves”
Aleix Moldes
28/09/2020
2 min

BarcelonaDeu dies a partir del moment que se li notifiqui el cessament de Quim Torra com a president de la Generalitat són els que tindrà Roger Torrent per determinar de quina manera activa el compte enrere fins a les eleccions. No és cap secret que ni JxCat ni ERC volen presentar candidat i que la CUP no donarà suport a cap candidat unionista. Per això el president del Parlament no té intenció de proposar candidat a la investidura, malgrat que així ho marqui la llei de la presidència. Els lletrats del Parlament, basant-se en un informe del Consell d'Estat –pel cas del tamayazo a la Comunitat de Madrid–, insisteixen que Torrent podrà decidir lliurement no proposar candidat si conclou que no n'hi ha cap de viable. En un nou informe jurídic, a més, deixen a les seves mans escollir la fórmula per activar el compte enrere: o bé en un ple per comunicar formalment als diputats que no hi ha candidat a la investidura, o bé amb una simple resolució de la presidència, publicada al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC).

Els deu dies que se li obriran a Torrent són hàbils –de dilluns a divendres– i es podrien allargar fins al 12 d'octubre, tot i que podria prendre la decisió abans sense esgotar el termini. El càlcul per fer-ho no és irrellevant, ja que en funció del dia que faci la comunicació quedarà fixada també la data de les eleccions. El que queda clar consultant l'entorn del president Torrent és que, si es determina que no hi ha candidat, tampoc hi haurà un ple per comunicar-ho.

Campanya de 8 dies?

Una de les curiositats que inclou l'informe dels lletrats del Parlament és que consideren que les eleccions es podrien incloure dins la reforma de la llei electoral, que preveu una campanya electoral de 8 i no de 15 dies com és habitual. La reforma es va fer per reduir la campanya en cas de repetició electoral i, a Espanya, ja es va aplicar en les eleccions del 10 de novembre. En el cas actual no es tracta d'una repetició electoral, però sí del supòsit –previst en aquesta reforma– d'impossibilitat per investir un candidat i la consegüent convocatòria automàtica d'eleccions. Dependrà del decret que signi la Generalitat quan arribi el moment que s'opti per una via –l'habitual de 54 dies entre la dissolució de la legislatura i les eleccions– o per una altra –la reduïda de 47 dies.

Aragonès no farà de president a la cambra

La figura del president substitut és una altra de les novetats que comporta la inhabilitació del president Torra. Pere Aragonès farà aquestes funcions de forma interina i, malgrat que tindrà totes les funcions d'un president del Govern –excepte tres de molt importants com nomenar i cessar consellers, sotmetre's a una qüestió de confiança i convocar anticipadament eleccions–, no hauria de participar en les sessions de control exclusives al president que es feien fins ara. Segons els lletrats de la cambra, Aragonès hauria de continuar responent com a vicepresident i també hauria de comparèixer si la cambra l'hi reclama, però les sessions de control al president haurien d'anul·lar-se.

stats