Política12/12/2019

Els lletrats del Congrés rebutgen el grup de JxCat i Errejón i el dels regionalistes

L'opinió no és vinculant i demà la mesa es reuneix per prendre una decisió

Ot Serra
i Ot Serra

MadridEls lletrats del Congrés rebutgen la proposta de grup parlamentari que aquest dimecres va registrar JxCat amb Més País, Compromís i el BNG perquè no arriba al 5% de vots estatals. Segons ha pogut saber l'ARA, els experts de la cambra baixa traslladaran un informe a la mesa, que es reuneix aquest divendres al matí, en el qual aconsellen inadmetre el grup Múltiple que van registrar la formació independentista, la d'Íñigo Errejón, la de Joan Baldoví i els nacionalistes gallecs. També rebutgen el que pretenien formar el Partit Regionalista de Cantàbria, Terol Existeix, Coalició Canària i Navarra Suma. L'opinió no és vinculant i serà la mesa qui decideixi si es posiciona en el mateix sentit que els lletrats o no.

Cargando
No hay anuncios

L'espai liderat per Laura Borràs al Congrés confiava en sumar els vots que havien obtingut a Catalunya amb els del BNG a Galícia i els de les diverses candidatures vinculades a Més País, incloses les que es van presentar a Balears i Barcelona. Amb tots aquests vots s'assolia el 5,09% de vots a tot l'Estat i es complia amb un dels requisits que preveu el reglament del Congrés. Les candidatures de Més País a Balears i Barcelona, però, no es presentaven en coalició amb Equo i els lletrats no les inclou en la suma de vots obtinguts per la formació d'Errejón. Així, només admet ajuntar els vots obtinguts per Més País a Madrid, Més Compromís al País Valencià, BNG a Galícia i JxCat a Catalunya, i es queden en el 4,88%.

D'altra banda, el grup Espanya Plural ja mostrava més complicacions per la presència de Navarra Suma, una coalició entre Unió del Poble Navarrès, PP i Cs. L'article 23 del reglament de la cambra baixa estipula que no poden formar part de grups separats diputats de partits que no hagin competit entre ells en les eleccions, de manera que els representants de Navarra Suma no poden integrar un grup parlamentari diferent al del PP o el de Cs. Els lletrats, però, també indiquen un altre argument per desestimar la petició: la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, pretenia participar en aquest grup sense el de Nova Canàries, Pedro Quevedo, amb qui s'havien presentat en coalició. Oramas va obtenir el 15% dels vots a Santa Cruz de Tenerife però Quevedo no els va aconseguir a Las Palmas i, per això, ella intentava integrar-se al grup i ell quedar-se fora. Els experts rebutgen que puguin ignorar que es presentaven en coalició a les dues circumscripcions i que la norma de treure el 15% dels vots afecta a totes les províncies on es presenta la formació.