La nova legislatura

El PSOE es fa seu el pacte entre ERC i el PSC i diu que el farà "efectiu"

Sánchez assegura que l'acord, que contempla una agència tributària única per Catalunya, garanteix "la igualtat de tots els espanyols"

BarcelonaQuan ERC va fer públiques les primeres pinzellades de l'acord amb el PSC, tant els socialistes catalans com els espanyols es van mantenir en silenci. No ha sigut fins aquest dimarts al migdia quan el govern espanyol, per boca de la seva portaveu, Pilar Alegría, ha expressat la seva "satisfacció" per l'acord i ha assegurat que és "una victòria de la política, el diàleg, l'acord i la negociació". Més tard ha sigut el PSOE qui explícitament s'ha fet seu l'acord després de reunir la seva executiva. En un comunicat, el partit s'ha compromès a "impulsar-lo i fer-lo efectiu", però també a incorporar el pacte en l'espai de negociació que té obert amb ERC amb un "mecanisme internacional d'acompanyament, verificació i seguiment". Una manera d'intentar esvair els dubtes sobre si els socialistes compliran amb un acord del qual aquest dimarts finalment s'ha conegut la lletra petita i que ja ha provocat les crítiques d'alguns barons socialistes. Emiliano García Page (Castella-la Manxa) el qualifica d'un "greu atemptat contra la igualtat" i Javier Lambán (Aragó) "d'un trencament brutal de la igualtat entre tots els espanyols". El president espanyol, Pedro Sánchez, ha tancat files amb el pacte: ha demanat respectar la "singularitat" de tots els territoris i ha assegurat que l'acord garanteix "la igualtat dels espanyols".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esquerra també ha presentat aquest dimarts els verificadors internacionals –que asseguren que ja controlen els pactes tancats amb els socialistes per la investidura de Pedro Sánchez– com una de les garanties perquè els acords per investir Salvador Illa també es materialitzin. Ho ha dit la portaveu d'ERC i una de les negociadores, Marta Vilalta, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Fonts republicanes, a més, asseguren que, si no es compleixen els acords, els vots d'ERC també són decisius a Madrid per aprovar els pressupostos estatals. ERC va presentar dilluns l'acord com "històric", però els socialistes no han volgut entrar en el detall del contingut per "respectar els procediments interns i els tempos dels partits que l'han de ratificar". Amb tot, el PSOE sí que s'ha compromès a tirar endavant els acords "en aquells punts en què la seva materialització depengui de les institucions de caràcter estatal". Ara bé, la vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, encara no s'ha pronunciat sobre un pacte per canviar el finançament català perquè s'aproximi a un concert econòmic. Un model que rebutjava però que haurà d'aplicar.

Cargando
No hay anuncios

Agència tributària única i principi d'ordinalitat

Què diu el pacte sobre el finançament? ERC va batejar l'acord com a "concert econòmic solidari", però en el document no hi apareix aquest concepte. Les claus del nou model impliquen desenvolupar l'Agència Tributària de Catalunya que ja preveu l'Estatut i que fins ara no s'havia fet. D'aquesta manera, aquest ens passaria a tenir "la gestió, la recaptació, la liquidació i la inspecció de tots els impostos suportats a Catalunya" i, en paral·lel, s'establiria una quota de solidaritat per a la resta de l'Estat, que el document no concreta, però exposa que s'ha de limitar pel principi d'ordinalitat. De fet, fonts republicanes expliquen que aquesta quota s'haurà de concretar en la negociació política posterior. Hi ha una diferència clau respecte al concert econòmic: si bé en el cas basc es fa la recaptació i després es negocia bilateralment una quota pels serveis que presta l'Estat, en el model d'ERC i el PSC ja està predeterminat prèviament el percentatge de la recaptació que s'emportarà el govern espanyol. Un percentatge, en tot cas, que no està tancat en el pacte d'investidura.

Cargando
No hay anuncios

En el document tampoc s'explicita que Catalunya sortiria del règim comú, tal com va defensar aquest dilluns Esquerra, i simplement es posa per escrit que, per desenvolupar la hisenda catalana, una de les modificacions legislatives que s'hauran de fer és una reforma de la Lofca, la llei que regula el finançament autonòmic. De tota manera, els republicans asseguren que demanaran que Catalunya surti del règim comú quan s'enceti el meló de modificar la Lofca, perquè el nou model és diferent del de la resta de comunitats, ja que es basa en ingressos i no en despeses. Ara bé, la mateixa Vilalta ha admès que primer caldrà "construir majories" perquè aquesta reforma tiri endavant, ja que no tots els socis d'investidura la veuen bé.

Consulta aquí el document
Aquest és el preacord ERC-PSC
Cargando
No hay anuncios

ERC i el PSC posen per escrit que l'Agència Tributària de Catalunya que volen desenvolupar és la que ja preveu l'Estatut en els articles 204 i 205. Ara bé, en aquests dos articles s'explicita la creació d'un consorci amb participació paritària de l'agència tributària estatal i la catalana, que no s'havia fet. En el document, però, el consorci no apareix i tot ho centralitza l'Agència Tributària catalana. És a dir, es va més enllà i assumeix el que deia l'Estatut del 2005, abans que es retallés: que l'agència catalana i l'estatal han de "col·laborar". A banda de la recaptació de "tots" els impostos, la Generalitat també augmentaria "substancialment" la seva capacitat normativa sobre els tributs, sempre en coordinació amb l'Estat i la Unió Europea.

L'horitzó del 2025

Quan es posaria en marxa? De cara al primer semestre del 2025 s'ha de "formalitzar" a la comissió bilateral entre el Govern i l'Estat dedicada al model de finançament segons l'acord que el PSC i ERC han posat per escrit ara. A partir d'aquí, tots els acords que se'n derivin s'han d'aprovar al llarg de l'any que ve a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat. L'objectiu és que l'IRPF del 2025 ja es declari a l'Agència Tributària de Catalunya el 2026. Al llarg del 2025, també s'haurien de començar a implementar dos impostos més: l'IVA pimes i l'IVA arrendaments turístics. El pacte també preveu un traspàs de recursos materials i de personal. De moment, l'Associació Professional del Cos Superior d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat ja ha titllat el pacte d'"autèntica barbaritat, una autèntica vergonya", i ha afirmat que suposa "la ruptura total del sistema".

Cargando
No hay anuncios

Fonts republicanes calculen que la Generalitat passaria a ingressar uns 60.000 milions d'euros, el doble que actualment, però se li han de descomptar l'aportació a l'Estat pel cost dels serveis que presta a Catalunya i l’aportació a la solidaritat.

Mentre no es posa en marxa aquesta hisenda catalana, l'acord posa per escrit que s'haurà de "respectar el principi d'ordinalitat", és a dir, que Catalunya deixi de ser una de les comunitats que més aporta al sistema de finançament i la que està a la cua en el que rep. El principi d'ordinalitat és una de les qüestions que havia anat defensant el PSC en els últims mesos. El document no concreta com es garantirà això en aquesta transició, però sí que diu que si no es compleix l'ordinalitat durant el 2025 caldran "mesures compensatòries".