La nova legislatura

Agència tributària única i principi d'ordinalitat: la lletra petita del pacte ERC-PSC pel finançament

Republicans i socialistes acorden desenvolupar l'Agència Tributària de Catalunya que preveu l'Estatut

BarcelonaDesprés que ERC anunciés el preacord amb el PSC, els republicans han fet públic aquest dimarts el document on es detalla la lletra petita del pacte. El "concert econòmic solidari" pactat passa pel desenvolupament de l'Agència Tributària de Catalunya que ja preveu l'Estatut, però que no s'havia fet fins ara. D'aquesta manera, el pacte que han firmat els dos partits passaria perquè "la gestió, la recaptació, la liquidació i la inspecció de tots els impostos suportats a Catalunya" els faci la hisenda catalana i, en paral·lel, s'estableixi una quota de solidaritat per a la resta de l'Estat, que el document no concreta, però exposa que s'ha de limitar pel principi d'ordinalitat. Ara bé, tampoc s'explicita que Catalunya sortiria del règim comú, tal com va defensar aquest dilluns Esquerra, i simplement es posa per escrit que, per desenvolupar la hisenda catalana, una de les modificacions legislatives que s'hauran de fer és una reforma de la Lofca, la llei que regula el finançament autonòmic.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, en el text no es parla en cap moment de concert econòmic, amb el que hi ha una diferència clau: si bé en el cas basc es fa la recaptació i després es negocia bilateralment un cupo pels serveis que presta l'Estat, en el model d'ERC i el PSC ja està predeterminat prèviament el percentatge de la recaptació que s'emportarà el govern espanyol. Un percentatge, en tot cas, que no està concretat en el pacte d'investidura.

Cargando
No hay anuncios
Consulta aquí el document
Aquest és el preacord ERC-PSC

ERC i el PSC posen per escrit que l'Agència Tributària de Catalunya que volen desenvolupar és la que ja preveu l'Estatut en els articles 204 i 205. Ara bé, en aquests dos articles s'explicita la creació d'un consorci amb participació paritària de l'agència tributària estatal i la catalana, que no s'havia fet. En el document, però, es va més enllà, i el que implicaria desenvolupar aquesta Agència Tributària catalana és, a la pràctica, el que deia l'Estatut del 2005, abans que es retallés, en què aquest ens no està participat per l'Agència Tributària estatal. El que establia el text que va sortir del Parlament és que l'agència catalana i l'estatal han de "col·laborar". A banda de la recaptació de "tots" els impostos, la Generalitat també augmentaria "substancialment" la seva capacitat normativa sobre els tributs, sempre en coordinació amb l'Estat i la Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

L'horitzó del 2025

Quan es posaria en marxa? Segons el document, de cara al primer trimestre del 2025 s'ha de "formalitzar" a la comissió bilateral entre el Govern i l'Estat dedicada al model de finançament l'acord que el PSC i ERC han posat per escrit ara. A partir d'aquí, tots els acords que se'n derivin s'han d'aprovar al llarg de l'any que ve a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat. L'objectiu, tal com va explicar aquest dilluns la portaveu d'ERC, Raquel Sans, és que l'IRPF del 2025 ja es declari a l'Agència Tributària de Catalunya el 2026. Al llarg del 2025, també s'haurien de començar a implementar dos impostos més: l'IVA pimes i l'IVA arrendaments turístics.

Cargando
No hay anuncios

Mentre no es posa en marxa aquesta hisenda catalana, l'acord posa per escrit que s'haurà de "respectar el principi d'ordinalitat", és a dir, que Catalunya deixi de ser una de les comunitats que més aporta al sistema de finançament i la que està a la cua en el que rep. "Es tracta d'un canvi estructural al sistema de finançament, que en cas de no adoptar-se durant el 2025 requerirà mesures compensatòries", s'explicita en el document. El principi d'ordinalitat és una de les qüestions que havia anat defensant el PSC en els últims mesos, especialment en campanya electoral. De fet, els socialistes també defensaven desenvolupar l'Agència Tributària de Catalunya que ja recollia l'Estatut i s'oposaven al concert econòmic que defensa ERC. Mentre no s'apliqui el nou model, el document també explicita que Catalunya continuarà aportant a la "solidaritat territorial".