La llei d'amnistia

"La llei es va tombar per mi": el jutge de Volhov es va vantar d'estar frenant l'amnistia

El 'Diario Red' publica uns àudios d'Aguirre en què vaticina que serà "la tomba" del govern espanyol

MadridEl 30 de gener, quatre mesos abans de l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia al Congrés, Junts va vetar l'anterior versió del text. Els de Carles Puigdemont tenien dubtes que blindés tots els encausats i volien introduir modificacions pel que fa als delictes de terrorisme i traïció. El no dels juntaires es va produir l'endemà que el jutge Joaquín Aguirre obrís la porta a investigar Carles Puigdemont per aquest últim delicte en el marc de la trama russa del Procés. "M'han dit que ahir es va tombar la llei d'amnistia, que es va tombar per mi", es va vantar el 31 de gener el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, segons un àudio publicat aquest dilluns per Diario Red. Aguirre vinculava així la negativa de Junts a votar a favor de l'amnistia en el primer intent d'aprovar-la al ple de la cambra baixa, a la seva decisió de prorrogar sis mesos la instrucció del cas Volhov. Una decisió que va acabar tombant l'Audiència de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és l'únic enregistrament del magistrat encarregat d'investigar la trama russa del Procés al qual ha tingut accés la plataforma dirigida per l'exlíder de Podem Pablo Iglesias. Fa dos mesos, amb la llei encara tramitant-se al Senat, Aguirre va afirmar que el fet que finalment el text que Junts havia acceptat no amnistiés l'alta traïció seria "la tomba" de l'executiu de Pedro Sánchez. "Al govern li queden dos telenotícies alemanys. Dos. I ja està, a prendre pel cul", diu en un segon àudio en què suposadament s'escolta Aguirre en una conversa amb funcionaris dels jutjats.

Cargando
No hay anuncios

Abans que el Tribunal Suprem fes pública la decisió de no aplicar l'amnistia pel delicte de malversació i la negativa a aixecar l'ordre de detenció a Puigdemont, Aguirre va fer un altre pas en la línia que indicava al segon enregistrament. Fa una setmana i escaig va decidir obrir una peça separada sobre la trama russa del Procés per investigar l'expresident de la Generalitat per alta traïció. La reacció de Puigdemont als àudios no s'ha fet esperar i en un missatge a X ha acusat Aguirre d'actuar mogut per una intencionalitat política. "Això té un nom. I el trobareu al Codi Penal", ha dit l'expresident de la Generalitat en referència a la prevaricació, delicte pel qual la seva defensa, exercida per Gonzalo Boye, ja ha avançat que el denunciarà. En una entrevista a RAC1, Boye ha afirmat que és un cas de prevaricació "de manual".

Cargando
No hay anuncios

"S'han traspassat totes les barreres", ha insistit Boye, que ha negat que la decisió d'Aguirre del 29 de gener fos el detonant del no dels juntaires. "És delirant que es pengi aquest èxit. La decisió estava presa des de dies abans", ha replicat l'advocat de Puigdemont. Boye ha defensat que "se l'ha d'apartar d'aquesta causa i s'ha de fer una investigació general del jutjat". La defensa de l'expresident de la Generalitat ja havia anunciat una querella fa dies per la decisió d'obrir una peça separada del cas Volhov, moviment que atribueix a un "deliri" i "obsessió" d'Aguirre.

Boye, que també és l'advocat del cap de l'oficina de l'expresident, Josep Lluís Alay, a qui el magistrat també inclou en la investigació per alta traïció, ja ha presentat un recurs d'apel·lació contra la decisió "il·legal" d'iniciar aquesta segona investigació. "És impossible trobar una artificialitat més gran a l'hora d'utilitzar arbitràriament el dret", diu l'escrit que demana revocar la decisió d'Aguirre del 21 de juny.

Cargando
No hay anuncios