Els altres partits es revolten per les converses entre CiU i PSC sobre la reforma de la llei electoral
No veuen amb bons ulls que la negociacio sigui, de moment, bilateral i temen que sigui el primer pas per establir un sistema bipartidista a Catalunya
BarcelonaLa reforma de la llei electoral, que ahir va començar a detallar la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha centrat avui bona part de les rodes de premsa posteriors a les executives dels partits catalans. El PSC, amb qui CiU ja ha iniciat les negociacions per la reforma del text, s'ho agafa amb bon humor i explica que ha reprès les converses amb la federació en el mateix punt en què es va quedar la legislatura passada. Miquel Iceta, viceprimer secretari del partit, ha explicat que la seva proposta es "basa en el sistema alemany", que combinaria una elecció d'un diputat per districte territorial i la tria d'un altre grup per circumscripció única. Els socialistes veuen aquesta opció com "la millor" i Iceta ha considerat que, després de les primeres converses amb CiU, veu als nacionalistes disposats a poder arribar a una proposta acordada molt propera a la del PSC. Amb tot, s'ha compromès a que en cap moment la nova llei perjudiqui als partits petits o a la proporcionalitat.
La presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, menys amistosa, ha criticat que CiU només hagi parlat amb el PSC i ha apostat per una llei amb més representativitat "amb llistes obertes on s'escullin un percentatge de diputats de manera directa i proporcional per part dels electors". Així ho ha plantejat la dirigent dels populars, que ha recordat al president de la Generalitat, Artur Mas, que la Llei electoral és cosa de tots els partits i només de PSC i CiU.
Menys amable ha estat la portaveu del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Dolors Camats, que ha expressat la disponibilitat del seu partit per parlar de la llei electoral, però lamenta que CiU i PSC ja s'avancin i convoquin una reunió a porta tancada aquesta setmana. Considera que les dues formacions "no han entès res" si així volen iniciar un "procés que ha de donar més poder a la gent per garantir més transparència i democràcia". La diputada ha afegit que els ecosocialistes tenen una proposta "similar" a la que ha anunciat aquest diumenge la vicepresidenta Joana Ortega, que planteja que cada ciutadà esculli un diputat directe pel seu districte o barri de gran ciutat, i un per cada comarca.
En el mateix sentit s'ha expressat el secretari general d'ERC, Joan Ridao, que ha posat el crit al cel aquest dilluns davant els "jocs amorosos i amanyacs afectuosos" entre CiU i PSC per pactar la llei. "Posem tots els llums vermells per dir a CiU i PSC que no poden caure en la temptació d'intentar fer una llei que serveixi només als seus interessos, que consagri el bipartidisme i que avanci cap a un sistema majoritari", ha alertat Ridao, que recorda que la població demana "una llei més proporcional, que representi millor les minories al Parlament, i que aproximi l'elector a l'elegit". Per tot plegat, el secretari general d'ERC ha negat que els diputats per districte apropin la política als ciutadans, com defensa el Govern. Per tot plegat, el secretari general d'ERC ha negat que els diputats per districte apropin la política als ciutadans, com defensa el Govern. "La proposta dels experts passava per desbloquejar les llistes i no pels districtes uninominals", ha recordat Ridao. "Amb el que s'està posant sobre la taula de Llei electoral, i comptant amb l'hegemonia comarcal de CiU combinada amb la fortalesa del PSC, ens encaminem cap a un sistema bipartidista, i això no és el que demanava la gent", ha insistit el secretari general d'ERC.
El secretari general de SI, Uriel Bertran, ha acusat CiU i PSC de voler implantar el bipartidisme a Catalunya i ha denunciat que les dues formacions estan bastint un pacte "a porta tancada, en els despatxos, sense llums ni taquígrafs" per instaurar el mateix sistema que ja existeix a Espanya amb PP i PSOE, i ha advertit que això rebaixaria la qualitat democràtica. Ciutadans, company de Solidaritat al grup mixt, veu en el projecte de llei electoral un atac a la pluralitat, la transparència i la democràcia. Així ho ha explicat el portaveu de C's, Jordi Cañas, que ha advertit que el seu grup "no permetrà que CiU i PSC neguin la pluralitat política a Catalunya" per fer-se "un vestit a mida" amb la nova llei electoral.