ACTIVITAT PARLAMENTÀRIA
Política08/04/2015

Els diputats volen tancar el projecte de llei electoral dimarts sense especificar el sistema electoral

La ponència ha acordat aquest dimecres que s'impedirà que els diputats siguin senadors i es reduirà el sou dels que tinguin altres feines. La intenció és dur el text al ple a finals d'abril

Acn
i Acn

BarcelonaLa ponència de la futura Llei electoral s'allarga. Tot i que estava previst que aquest dimecres es tancaria, els grups han optat per traslladar la data límit a dimarts, quan s'acabaran de perfilar els dos darrers títols per fer en el darrer ple d'abril el debat de totalitat amb el projecte de llei sense sistema electoral, i deixaran que els partits presentin cadascun el seu com a esmena. En la sessió d'aquest dimecres, però, s'ha inclòs dins el projecte de llei fer incompatible ser diputat i alhora senador, tant per elecció com per designació parlamentària. Sí que es podrà ser, en canvi, diputat i alcalde. El text també inclou reduir el sou dels parlamentaris que tinguin feines retribuïdes fora de la cambra.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els grups parlamentaris han aprofitat la reunió de la ponència d'aquest dimecres per perfilar molts dels capítols de la futura llei electoral que tenien ja encarrilats i per concretar la redacció d'altres, ja tancats. Amb tot, malgrat fer la trobada més llarga de l'habitual, no han acabat, i encara tenen dos títols pendents que han decidit traslladar a dimarts vinent.

Cargando
No hay anuncios

Entre les novetats que s'han acabat d'acordar aquest dimecres hi ha les incompatibilitats dels futurs diputats. Hi havia obert el debat sobre si els parlamentaris havien de poder acumular diversos càrrecs institucionals o no. Després de setmanes de plantejaments d'uns i altres, el text del projecte de llei inclourà que no sigui possible ser diputat al Parlament i alhora senador, tant per elecció dels ciutadans com per designació parlamentària.

Actualment això és possible, i alguns càrrecs com la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, compatibilitzen l'escó a la cambra catalana amb el del Senat espanyol. Si aquesta part de la llei s'aprova tal com arribarà redactada, això ja no es podrà fer. Per contra, sí que continuarà sent compatible mantenir el càrrec de diputat i d'alcalde, malgrat que alguns grups havien demanat que també es prohibís aquesta possibilitat.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les qüestions que s'ha tancat aquest dimecres és que la llei obligui a regular el sou dels diputats que tinguin altres retribucions. Així, el projecte que arribarà al ple especificarà que el Parlament haurà de reduir el sou d'aquells parlamentaris que tinguin una compatibilitat laboral i, per tant, facin feines retribuïdes fora de la cambra.

Dimarts vinent, els últims serrells

Cargando
No hay anuncios

Amb aquests aspectes tancats, els grups deixen per dimarts vinent la negociació dels títols referits al procediment electoral i a la despesa. En aquests apartats és on s'ha de tenir en compte o desestimar la possibilitat d'implantar el vot electrònic o la urna mòbil per a gent que no es pugui desplaçar als col·legis, i on s'ha d'establir si hi ha un límit de despesa per a les campanyes dels partits i quines subvencions reben per aquests processos.

Si tot va com aquest dimecres han previst, dimarts es tancarà definitivament la ponència, i passaran, així, el text del projecte de llei al darrer ple del mes d'abril perquè es faci el debat a la totalitat i s'obri un període d'esmenes. La norma arribarà, però, sense cap proposta de sistema electoral concreta, i serà cada partit qui presentarà el seu model propi en forma d'esmena a l'articulat de la futura llei. Tant per poder aprovar la part tractada a la ponència com per poder tenir un nou sistema electoral, el ple necessitarà 90 diputats –dues terceres parts de la cambra–, cosa que deixa encara el text amb un final incert.