Política13/03/2015

Pilota endavant de la ponència sobre la llei electoral

Els grups tornen a donar-se més temps després de passar de puntetes pel sistema electoral per constatar de nou el bloqueig i CiU, ERC i ICV ajornen el debat a la totalitat en el ple. Acorden buscar fórmules per esquivar els blocs electorals

Marc Colomer
i Marc Colomer

BarcelonaPilota endavant dels grups parlamentaris en la ponència de la llei electoral al voltant del sistema electoral. Els grups s'han tornat a donar una setmana més per buscar acostaments després de constatar per enèsima vegada que no hi ha, de moment, possibilitat d'un acord prou ampli -l'Estatut fixa que calen 90 diputats- sobre el sistema de vot, el recompte (nacional o territorialitzat) i la traducció en escons.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si fa tres setmanes els grups es van donar un termini de quinze dies per acordar el sistema, aquest divendres s'han emplaçat de cara a la setmana que ve en una reunió de la ponència que ha dedicat escassos 10 minuts a tractar sobre el sistema electoral. Tampoc es complirà el termini que havien fixat CiU, ERC i ICV per forçar abans de setmana santa el debat a la totalitat en el ple del Parlament com a mesura de pressió perquè el PSC consideri la possibilitat de sumar-se a un acord de mínims que rebutja de ple.

Cargando
No hay anuncios

L'acord de mínims que CiU, ERC i ICV estan disposats a acceptar renunciant al propi model passaria per actualitzar el cens del 1980 -segons els càlculs actualitzats, Barcelona guanyaria dos diputats en detriment de Lleida, que ha perdut població- i desbloquejar les llistes perquè l'electorat pugui marcar els candidats de la llista que prefereix, a més de l'administració i la sindicatura electoral.

Acord per esquivar els blocs electorals

Cargando
No hay anuncios

En la reunió d'aquest divendres, que ha durat una hora i mitja, els grups sí que han constatat un ampli consens al voltant de la “voluntat política”, diuen les fonts consultades, d'eliminar els blocs electorals que ara fan que els mitjans públics estiguin obligats a destinar a cada partit un temps d'informació proporcional a la seva representació institucional.

Els grups del Parlament han acordat que la nova llei, en cas d'aprovar-se, no farà referència a la proporcionalitat, de manera que la informació electoral s'haurà de regir pels principis de pluralitat, objectivitat, veracitat i respectuositat, a més de la professionalitat i els criteris periodístics. El cas, però, és que la proporcionalitat sí que queda recollida en la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) estatal, de manera que s'ha d'aplicar igualment.

Cargando
No hay anuncios

Però aquesta setmana ha aparegut un element nou que fa confiar als grups catalans que hi ha marge d'interpretació del concepte proporcionalitat. Es tracta de la resolució de la Junta Electoral Central que en el cas de les eleccions andaluses, ha resolt que la proporcionalitat no necessàriament s'ha d'aplicar en funció dels últims resultats electorals, sinó que hi han d'entrar altres variables, com les enquestes, que acostin el tractament informatiu electoral a la realitat. Gràcies a aquesta resolució, Podem i C's, que no tenen representació en el parlament andalús, tindran presència en els blocs informatius sobre les eleccions. Els grups confien que eliminant de la llei la referència a la proporcionalitat, donaran eines a la sindicatura perquè faci una interpretació oberta de la LOREG en la línia del que ha fet aquesta setmana la Junta Electoral espanyola.