La llei de transparència inicia aquest dijous l'últim tràmit parlamentari
Només CiU, ERC i PP van donar suport al text aprovat en la ponència que ha elaborat el text inicial
BarcelonaEl ple del Parlament donarà llum verda aquest dijous al matí a l'inici de l'últim tràmit de la llei de transparència, que la cambra catalana arrossega des de ja fa tres anys. Cap grup hi ha presentat esmenes a la totalitat, però la norma no arriba amb consens, ja que només CiU, ERC i el PP van donar suport al text sortint de la ponència conjunta que ha elaborat la proposició de llei que avui serà validada en primera instància. A partir d'aquí, la comissió parlamentària acabarà de debatre els serrells oberts abans no s'aprovi definitivament, cosa que es preveu per aquest mateix 2014, ja que es tramitarà per la via d'urgència.
Un dels aspectes que han trencat el consens ha estat el debat sobre l'organisme que ha de garantir el compliment de la llei. Després de llargs debats sobre si se n'havia d'encarregar algun ens o diversos de ja existents, com l'Oficina Antifrau, el Síndic de Greuges o la Sindicatura de Comptes, al final es crearà un nou òrgan format per cinc experts elegits per majoria de tres cinquenes parts del Parlament que exerceixin el seu càrrec en exclusiva i dependents del Govern, una situació que no satisfà tothom. Altres qüestions que separen els partits són relatives, per exemple, al registre de lobis previst a la llei.
Les tres forces favorables a la proposició en destaquen aspectes innovadors com ara que el silenci administratiu es consideri positiu, el detallat règim sancionador, la garantia del dret a la informació des dels 16 anys o que prevegi un portal de la transparència en què totes les administracions i ens públics hagin de buidar la informació econòmica i de subvencions, per exemple. Fins i tot les empreses que operin en àmbits d'interès general -com distribuïdores d'electricitat o gas– també hauran de retre comptes, i les entitats que rebin més de 10.000 euros públics anuals hauran d'informar dels sous dels seus directius. La llei, a més, regula aspectes i obligacions de bon govern i govern obert.