El nou govern de Pedro Sánchez

Llarena no podrà bloquejar l'amnistia de Puigdemont (però sí que ho podrà fer el Suprem)

El jutge instructor hauria de tancar el sumari i seria Marchena qui podria presentar una qüestió d'inconstitucionalitat

MadridQuant trigarà a aplicar-se l'amnistia en cas que s'aprovi és un dels grans interrogants que planen sobre la principal clau de la investidura de Pedro Sánchez. El PP intentarà dilatar els terminis al Senat tant com pugui, si bé el reglament marca un període màxim de tramitació, i seran els tribunals els que tindran més marge de maniobra. Però qui se'n quedarà sense serà el magistrat instructor de la causa del Procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que fa gairebé sis anys que intenta portar Carles Puigdemont a Espanya. Només tindrà dues opcions: aplicar directament l'amnistia o bé tancar el sumari i passar la pilota a la teulada de la sala penal de l'alt tribunal. Tal com indica el mateix Llarena en una interlocutòria recent, no podrà ser ell qui bloquegi els efectes de l'amnistia presentant una qüestió d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional, sinó que haurà de ser la sala segona, presidida per Manuel Marchena.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 6 d'octubre Llarena va dictar un escrit en el qual rebutjava el cinquè intent de la defensa de Puigdemont d'apartar-lo de la causa, aquesta vegada adduint que en una xerrada universitària s'havia referit a l'amnistia, cosa que l'afectava directament perquè eventualment podia plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat al TC. "No correspondrà a aquest instructor resoldre sobre l'eventual constitucionalitat de la norma, ni tan sols li pertocarà qüestionar-ne la validesa constitucional", assegurava. Llarena replicava que la llei orgànica del Tribunal Constitucional exigeix l'acabament de la causa per poder elevar la consulta a l'òrgan de garanties i que l'òrgan judicial només ho podrà fer "dins del termini per dictar sentència, o la resolució jurisdiccional que procedeixi".

Cargando
No hay anuncios

En els casos de Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig, el seu moment processal no és previ a dictar sentència perquè no hi ha hagut judici, sinó que encara es troben en la fase d'instrucció. Pel que fa a Clara Ponsatí, ja es troba en la fase intermèdia, pendent que la sala decideixi si el seu expedient passa a jutjats catalans o se li obre judici oral al Suprem. Fonts de l'alt tribunal consultades per l'ARA subratllen que la llei d'amnistia seria aplicable "des que es publica, excepte per a qui pot plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat". Des del Suprem asseguren que el més "lògic" és que la norma d'oblit judicial obligui Llarena a concloure el sumari sobre tots ells i a deixar-los en mans de la sala penal.

Cargando
No hay anuncios

TC i Luxemburg

A la sala segona, doncs, podrien decidir presentar una qüestió d'inconstitucionalitat davant un TC de majoria progressista i presidit per Cándido Conde-Pumpido, arxienemic de Marchena a la cúpula judicial. En cas que el TC dictaminés la validesa de l'amnistia, el Suprem podria dictar el sobreseïment de la causa o bé adreçar-se al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg. Ara bé, si el TC en declarés la inconstitucionalitat, es revocaria la interlocutòria de conclusió de sumari i Llarena podria continuar amb la instrucció, buscant, en primer lloc, l'extradició de l'expresident de la Generalitat que fins ara se li ha negat des d'Europa.

Cargando
No hay anuncios