Llarena insisteix: reclama a Itàlia l'entrega de Puigdemont perquè l'euroordre és vigent

El jutge del Suprem assumeix la possibilitat que la justícia italiana s'esperi a la resolució de la qüestió prejudicial elevada al TJUE

MadridPablo Llarena insisteix i demana a Itàlia l'entrega de Carles Puigdemont, ja que, subratlla, l'euroordre és vigent. Es referma així en el que va defensar divendres passat, l'endemà que l'expresident fos detingut a Sardenya. El jutge del Tribunal Suprem ha dictat un ofici per fer-lo arribar al tribunal d'apel·lació de Sàsser en què aprofundeix en la seva interpretació sobre l'embolic judicial que envolta el líder de Junts. Llarena ja va manifestar que l'euroordre seguia vigent i que la qüestió prejudicial enviada al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el 9 de març d'aquest any no paralitzava la seva cerca i captura.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta vegada Llarena ja és explícit a l'hora d'assenyalar l'Advocacia de l'Estat com la causant que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) interpretés justament el contrari. En la seva decisió del 30 de juliol d'aquest any d'aixecar cautelarment la immunitat de Puigdemont, el vicepresident de l'organisme europeu subratllava que no concedia la protecció a l'expresident perquè no hi havia risc de detenció, atès que l'euroordre estava suspesa. Argumentava que així ho havien traslladat les "autoritats espanyoles", que no eren el Suprem, sinó l'Advocacia de l'Estat. "És un òrgan no judicial que depèn del ministeri de Justícia", remarca Llarena en el seu escrit.

"L'Advocacia de l'Estat va informar el TGUE que estaven suspeses les euroordres emeses per aquest instructor. Com s'ha dit, això no és així. La decisió de suspendre una mesura cautelar que era executiva des de l'any 2019 és una decisió d'aquest instructor i mai s'ha adoptat. Aquesta situació no seria desconeguda per part de l'Advocacia de l'Estat, atès que és part del procediment penal que se segueix al Tribunal Suprem. Mai li ha estat notificada a l'Advocacia de l'Estat una possible decisió de suspendre les euroordres, com tampoc l'Advocacia ha promogut que aquesta decisió es produeixi. Aquest desajust d'informació podria explicar la incorrecció que sobre la vigència de les euroordres apareix en una part de la resolució del TGUE del 30 de juliol", escriu el magistrat.

Cargando
No hay anuncios

Procediment suspès a Bèlgica

Llarena deixa clar que el procés d'extradició només està suspès a Bèlgica. El tribunal que tenia obertes les causes contra Puigdemont i Antoni Comín les va paralitzar quan van adquirir la immunitat com a eurodiputats el gener del 2020 i mai es van reactivar. Només va tirar endavant la de Lluís Puig, que no era eurodiputat, i el jutge belga va rebutjar l'extradició. La pèrdua d'immunitat de Puigdemont i Comín va provocar, de seguida, la presentació de la qüestió prejudicial per part de Llarena al TJUE, i Bèlgica no va moure peça. És a dir, seguien suspesos els procediments contra Puigdemont i Comín a la capital europea. "Aquest procediment d'entrega és avui l'únic que està condicionat per la interpretació que pugui oferir el TJUE respecte a les qüestions que se li van plantejar", explica Llarena.

Cargando
No hay anuncios

El magistrat assumeix que Itàlia pot seguir el mateix camí que Bèlgica. En l'últim punt del seu ofici lliurat a Sàsser, a través del representant espanyol a l'Eurojust, el jutge José de la Mata, Llarena es planteja l'escenari que Puigdemont demani al TGUE que torni a concedir-li cautelarment la immunitat i que aquest la rebutgi, de manera que es mantingui en la situació en què es trobava des del 30 de juliol. "Si persistís la decisió del Parlament Europeu de retirar la immunitat de Puigdemont (i només en el supòsit que l'autoritat d'execució italiana entengués que la qüestió prejudicial pot afectar la seva pròpia decisió), paralitzi el procediment d'execució fins que el TJUE es pronunciï", sol·licita.

Llarena també preveu la possibilitat que el TGUE sí que concedeixi la immunitat com a mesura cautelar a Puigdemont, atès que s'ha constatat que el risc de detenció sí que existia, i també reclama que en aquest cas es deixi en suspens el procediment a Sàsser. Ara bé, "que s'adoptin les mesures que es puguin entendre precises per garantir que se segueixen donant les condicions materials necessàries per a una entrega efectiva quan Puigdemont hagi deixat de gaudir del privilegi o immunitat". "Així va ser acordat per Bèlgica en un procediment semblant", apunta el jutge instructor.