Política24/11/2017

El Suprem es queda la causa contra Puigdemont i els consellers però deixa la de Trapero a l'Audiència

Llarena considera "inescindible" la causa contra el Govern de la de la mesa del Parlament

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridEl magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llanera assumirà en un únic procediment totes les causes que s'instrueixen sobre el Procés contra el Govern. No obstant això, l'Audiència Nacional continuarà fent-se càrrec de la causa contra el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluis Trapero, segons ha informat l'alt tribunal.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una interlocutòria publicada aquest divendres, Llarena acorda ampliar la investigació i declara la seva competència per conèixer la responsabilitat penal del president Carles Puigdemont, els 13 consellers cessats i els presidents de les associacions ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, per la "connexió material inescindible" de la naturalesa dels fets que s'estan investigant en el Suprem contra els membres de la mesa del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

En el mateix text, Llarena acorda que la jutge Lamela ha de continuar investigant l'actuació de l'excap dels Mossos, Josep Lluís Trapero; la intendent Teresa Laplana i "qualssevol altres eventuals responsables sobre els quals la investigació projecti indicis de responsabilitat". El magistrat reclama al jutjat central número 3 de l'Audiència Nacional la part de la causa.

Llarena explica també que la doctrina del Tribunal Suprem sobre l'extensió de competència en fets comesos per persones no aforades només és procedent quan s'apreciï una "connexió material inescindible amb els fets investigats a les persones aforades", amb una finalitat funcional, concretada en la facilitació de la tramitació. En aquest cas, el magistrat considera que en ser un dels delictes investigats el de rebel·lió, que té un caràcter plurisubjectiu, és a dir, amb múltiples partícips, hi ha la necessitat de l'enjudiciament conjunt.

Cargando
No hay anuncios

Però aquesta impossibilitat de separar les causes, segons el jutge, no afecta totes les persones acusades per igual. Així, distingeix entre "l'actuació dels membres del Govern i la dels presidents de l'ANC i Òmnium, fins al punt que només la intervenció coordinada de tots ells és la que pot omplir de contingut l'injust [acció contrària a la justícia] previst en el delicte de rebel·lió", i l'actuació dels Mossos que descriu Lamela en el seu informe, així com "la d'un conjunt de persones que hagin pogut col·laborar en l'elaboració de les lleis qüestionades".

Per al magistrat, participacions com la de Trapero, Laplana i altres de semblants que sorgeixin al llarg de la investigació no impedeixen que puguin examinar-se de manera autònoma, "són així participacions afegides, que, independentment de quina sigui la seva rellevància en el desenvolupament natural dels fets, no justifiquen modificar les normes de competència ordinària per a les quals resultin afectats".

Cargando
No hay anuncios

22 imputats al Suprem

A partir d'aquest moment, queden sota la investigació del Suprem un total de 22 persones: Puigdemont i els quatre exconsellers que són a Brussel·les (Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret), els 8 exconsellers en presó preventiva (Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Meritxell Borràs, Joaquim Forn, Dolors Bassa i Carles Mundó), l'exconseller en llibertat sota fiança Santi Vila i els líders de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a més de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i cinc exmembres de la mesa del Parlament als quals ja investigava.

Cargando
No hay anuncios
Interlocutòria del Suprem acumulant les causes del Procés