Llanos de Luna vol obligar Badalona a fer festa pel 12-O
L’Ajuntament preveu obrir les dependències municipals
BarcelonaLa delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha sigut sovint protagonista per la seva voluntat d’impedir que els ajuntaments pengin estelades o retirin la bandera espanyola. Ara, a més, vol obligar els treballadors municipals de l’Ajuntament de Badalona a fer festa el Dia de la Hispanitat.
La mateixa Delegació del govern espanyol va anunciar ahir la interposició d’un recurs contenciós administratiu al jutjat de Badalona contra la decisió del consistori que pilota l’alcaldessa Dolors Sabater de permetre als treballadors municipals treballar dimecres. Segons un acord de l’Ajuntament amb els sindicats, els empleats públics poden fer festa o treballar el 12 d’octubre a canvi de fer festa el 9 de desembre. Per a Llanos de Luna, aquesta decisió contradiu la llei perquè el 12 d’octubre “és una festa d’àmbit nacional” i “laboral amb caràcter retribuït i no recuperable”.
Fonts de l’Ajuntament de Badalona, però, asseguraven ahir que no havien rebut “cap notificació” oficial de la Delegació i deixaven clar que fins que no rebin “instruccions directes” d’un jutge no es pronunciaran públicament sobre la petició de Llanos de Luna. De fet, des del consistori reafirmen l’acord a què van arribar amb els sindicats, que consideren “de caràcter legal”, i demanen a la Delegació que “no intenti ficar la por al cos als treballadors”. La mesura afecta les oficines municipals d’atenció al ciutadà, ubicades a l’edifici del Viver, on per ara ja es poden garantir uns serveis mínims del 50% per dimecres.
Quins són els arguments de l’Ajuntament de Badalona? El tercer tinent d’alcalde de la ciutat, José Tellez, va criticar ahir la “connotació” del dia 12 d’octubre, que a parer seu està relacionada amb l’“exaltació del colonialisme i el règim franquista”. Per la seva banda, l’alcaldessa va assegurar que no era una festa “arrelada” a la ciutat. Aquestes declaracions no només van enervar Llanos de Luna sinó també el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que ahir oferia una conferència a Barcelona. En un discurs abrandat va titllar d’“indigència cultural” vincular la Hispanitat amb el “genocidi” i va defensar la celebració d’aquesta festa perquè segons ell no es pot jutjar amb “estàndards del segle XXI” el que va passar al segle XV.
Els actes dels constitucionalistes
El PP serà el partit més actiu el Dia de la Hispanitat. Ho va voler deixar clar ahir el seu líder al Parlament, Xavier García Albiol. El dirigent popular va anunciar que el seu partit serà present als diferents actes organitzats per les entitats contràries a la independència: al matí, fins a 24 entitats aixoplugades sota el paraigua de Comité Organizador de la Fiesta Nacional de España en Barcelona han convocat una concentració a plaça Catalunya, i a la tarda Societat Civil Catalana havia de fer un acte propi a Nou Barris, que finalment s'ha ajornat a diumenge per la previsió de pluja. En aquest últim també hi haurà representació de Ciutadans.
Albiol també va donar el tret de sortida ahir a la internacionalització del procés des del punt de vista d’aquells que s’hi oposen. El popular anirà al Consell d’Europa per explicar la “persecució política” de la Generalitat als no independentistes i demanarà una reunió amb el president de l’assemblea d’aquest organisme perquè Societat Civil Catalana li pugui presentar un informe sobre els “dèficits democràtics” que, a parer seu, hi ha a Catalunya.