BarcelonaLa delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, suma un capítol més a la crispada relació que manté amb les institucions catalanes. Ara es nega a comparèixer al Parlament i recorda que la Constitució preveu que, en tot cas, on hauria de fer-ho és al Congrés de Diputats. En una carta adreçada a Núria de Gispert, la dirigent popular al·lega que no hi ha motius suficients per fer-la comparèixer perquè les seves competències "són de domini públic i estan establertes per la legislació vigent".
I és que la petició que va aprovar la comissió d'Interior del Parlament el mes de febrer amb els vots a favor d'ICV-EUiA, CiU, ERC, PSC i la CUP exigia a Llanos de Luna que expliqués quines són les seves funcions. En concret volien que parlés sobre què la motiva a abanderar una croada contra els ajuntaments catalans denunciant municipis per haver-se declarat territori català lliure i sobirà, no penjar la bandera espanyola a l'ajuntament o contractar trens per a la Diada. També volien que expliqués quin paper van jugar els serveis secrets espanyols en la guerra bruta durant la campanya electoral i per què s'han augmentat el nombre d'efectius de les forces de seguretat de l'Estat destinats a Catalunya.
"L'expressió d'una finalitat seriosa, legítima i real és la que dota de sentit una compareixença i, per això, idealment, ha de respondre a una motivació seriosa i certa", afirma De Luna a la seva missiva per argumentar per què no pensa comparèixer. De fet, afegeix que la petició del Parlament no reuneix "les condicions d'idoneïtat i legalitat suficients per poder ser atesa". Així doncs, la delegada del govern espanyol declina la petició de la cambra catalana. En principi, les peticions de compareixença al Parlament són de compliment obligat, ja que se suposa que formen part de les responsabilitats dels càrrecs electes. Tot i això, si algú es nega a assistir-hi, el reglament del Parlament no preveu cap tipus de sanció, tret de si es tracta d'una comissió d'investigació.
El ministre, tampoc
El mateix ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, no va assistir i ni tan sols va respondre a la petició perquè comparegués el 25 de juny al Parlament per donar explicacions sobre els casos d'espionatge i del polèmic informe d' El Mundo publicat en campanya. A més, no és l'única petició de compareixença al Parlament que té De Luna. La comissió d'Afers Institucionals va aprovar a finals de juny demanar-ne la compareixença perquè donés explicacions per l'acte on va homenatjar excombatents de la División Azul amb una entrega de diplomes i condecoracions.