El PP ja no està en contra dels llaços al carrer (si són taronges)

Els populars es fan seu aquest símbol per combatre la llei Celaá al carrer i als tribunals

El president del PP, Pablo Casado, en un esmorzar informatiu a Madrid
Mireia Esteve
16/11/2020
3 min

BarcelonaSi hi ha una cosa que ha aconseguit la nova llei d'educació, l'anomenada llei Celaá, a banda d'enervar la dreta espanyola, és que el PP es reconciliï amb els llaços. Els grocs encara no, els seus són els taronges. En els últims dies, diverses associacions de centres concertats i privats han llançat una ofensiva, que han acabat aglutinant en la plataforma Més Plurals, que va en contra de la nova llei educativa que aquesta setmana ha d'aprovar el Congrés. La iniciativa té un símbol: el llaç taronja. I la campanya consisteix, precisament, en enganxar llaços de color taronja a façanes de centres educatius i també d'exhibir-los a la roba o en els perfils de les xarxes socials. Diversos centres concertats i privats ja han omplert de taronja les seves façanes i també s'han manifestat davant del Congrés de Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La imatge recorda la de fa poc més de dos anys a Catalunya, quan l'independentisme començava a omplir els espais públics de llaços grocs per demanar la llibertat dels presos polítics, s'enganxava aquest símbol a les peces de roba i també el difonia a través de les xarxes socials. Llavors, enganxar llaços grocs a l'espai públic era un atac a la seva suposada neutralitat, segons el PP i també Ciutadans. De fet, els llavors líders del partit taronja, Albert Rivera i Inés Arrimadas, s'havien encarregat d'arrencar-los amb les seves pròpies mans. Enganxar llaços grocs a les façanes de les escoles era també, per al PP i Cs, un adoctrinament als alumnes. Ara no. Al contrari, aquest dilluns el líder popular, Pablo Casado, ha beneït la iniciativa dels llaços taronges i algunes agrupacions locals del PP, com la del districte de Salamanca, a Madrid, o també de municipis del País Valencià com Oriola, l'han avalat sense matisos fent-ne difusió a través de les seves xarxes socials i pàgines web.

Però no només ho han fet agrupacions locals del PP, sinó que també s'hi han adherit sense complexos les joventuts del PP. S'ha encarregat de visibilitzar el seu propi llaç taronja penjat a la camisa el president de Noves Generacions, Diego Gago, aquest dilluns durant el seu discurs davant la junta directiva de l'organització, a què també ha assistit Pablo Casado. "Em sembla molt bé el llaç que porteu perquè les famílies tenim el dret de decidir on van els nostres fills per ser formats", ha afirmat Casado. Ell, però, no en duia cap.

El líder popular segurament se sent més còmode liderant la recollida de firmes que ha iniciat el PP des de fa uns dies per "frenar" la normativa, o prometent derogar-la si arriba al poder. Però no només. Casado també ha anunciat aquest dilluns que quan la llei sigui aprovada, la recorreran al Tribunal Constitucional, i que també acudiran a les institucions europees perquè intervinguin. "Anirem a les institucions europees perquè es garanteixi la llibertat d'elecció educativa i la llibertat perquè es pugui educar en la llengua comuna de tots els espanyols", ha apuntat.

La llei Celaá no només ha posat en peu de guerra el PP, sinó que Ciutadans i Vox també han posat el crit al cel. El partit taronja ha advertit que l'aprovació d'aquesta normativa fa perillar el seu suport als comptes i Vox n'ha censurat el contingut de dalt a baix. Aquest dimarts, el partit d'extrema dreta presentarà una proposició no de llei al Congrés que insta el govern espanyol a garantir el dret a tots els ciutadans de l'Estat a estudiar "exclusivament" en castellà.

stats