Política14/07/2019

Llach planteja l’abril del 2020 per completar el debat constituent

Es crearà un paraigua a l’estil del Pacte Nacional pel Dret a Decidir

N.g.
i N.g.

BarcelonaL’octubre del 2018 el president del Govern, Quim Torra, va presentar en societat el Consell Assessor per al Fòrum Cívic i Constituent, que, sota la batuta de l’exdiputat de JxSí i cantautor Lluís Llach, havia de dissenyar el debat ciutadà per posar les bases “constitucionals” de Catalunya. Nou mesos després, segons les fonts consultades per l’ARA, aquest consell, format per catorze membres -un dels participants inicials, el politòleg Jaume López, va dimitir perquè no compartia el mètode-, ha conclòs els seus treballs i està presentant el projecte al territori amb l’objectiu de completar el debat constituent l’abril del 2020. Torra i el mateix Llach van rebaixar possibles pretensions el dia que van presentar el consell, fugint de la redacció d’una Constitució i limitant el projecte a “repensar el país”.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llach ja ha fet diverses trobades amb entitats, en petit comitè, per intentar reclutar participants que tinguin la capacitat d’organitzar discussions locals, comarcals i regionals. Aquests nuclis, formats pel teixit associatiu, es diran enteses locals i tindran el rol d’informar la ciutadania de les diferents fases d’aquest procés.

Cargando
No hay anuncios

Hi haurà set temàtiques diferents: llengua i ciutadania; drets; participació política i organització del poder; organització territorial; règim econòmic; recursos naturals, i seguretat i relacions internacionals. Aquestes xerrades es preveuen fer en set ciutats diferents de diverses regions: la central, l’ebrenca, la tarragonina, la metropolitana, la gironina i la de Ponent.

Els debats: del novembre al març

Si per alguna cosa s’han caracteritzat fins ara els intents d’organitzar un debat constituent a escala nacional és per la discussió sobre com fer-ho. Hi va haver un primer intent dels partits i les entitats independentistes el 2016, abans de posar el referèndum de l’1-O sobre la taula, però les visions contraposades sobre el rol que havia de tenir la ciutadania, el Parlament i el Govern van propiciar que el projecte es guardés en un calaix. Ara, les formacions polítiques no han participat en el disseny i només se’ls reserva un rol a partir de la primavera que ve.

Cargando
No hay anuncios

Com s’ha dissenyat, doncs, aquest debat? Segons expliquen fonts coneixedores del projecte, després de la creació de les enteses locals i les primeres jornades per donar a conèixer el pla, es començaran a fer debats ciutadans en què tothom està cridat a participar. La idea és que aquestes discussions es facin entre el novembre del 2019 i el març del 2020 i les conclusions es recullin a la web Debatconstituent.cat. El repte, com ja han admès públicament els promotors, és anar més enllà de l’independentisme.

La creació del Fòrum Cívic

Un cop fets els debats al territori, l’“entesa nacional pel debat constituent” -que serà la suma de totes les enteses locals- convocarà l’anomenat Fòrum Cívic Constituent. Això es preveu per a l’abril del 2020 i té l’objectiu de resumir les conclusions dels debats previs. Qui en formarà part? El Consell Assessor proposa que en aquest fòrum hi participin entre 1.000 i 2.000 persones, totes majors de 16 anys i que estiguin empadronades a Catalunya. Algunes s’escollirien per sorteig per propiciar l’aleatorietat. També hi hauria els representants d’entitats, sindicats i partits -com al Pacte Nacional pel Dret a Decidir-, a més d’alcaldes i regidors.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta plataforma serà l’encarregada de posar en un document les “bases constitucionals” sorgides del debat ciutadà i entregar-les al Parlament. Això és, almenys, el que Llach ha posat sobre el paper.