Política01/10/2014

El governador del Banc d'Espanya admet que els mercats estan "molt tranquils" amb Catalunya

Linde reitera un cop més que, en cas d'independència, els bancs catalans no tindrien accés al BCE

Efe
i Efe

MadridEl governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha assegurat que els mercats "estan molt tranquils" i no hi ha hagut fins ara "cap impacte" de la situació política que viu Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'acord amb el que ja ha argumentat altres vegades, ha reiterat l'advertència que una eventual Catalunya independent deixaria de pertànyer a la UE i a l'euro. Els seus bancs, ha dit, no tindrien accés al BCE i això tindria conseqüències en la seguretat dels dipòsits.

Cargando
No hay anuncios

"La llei cal complir-la, tal com diu el govern" espanyol, ha manifestat després, en declaracions als mitjans, en referència a la convocatòria d'un referèndum a Catalunya el 9 de novembre.

Abans, en resposta als diputats que li han demanat que es manifestés sobre les conseqüències econòmiques de la independència catalana durant la compareixença davant la comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats, Linde ha recalcat el que ja havia dit públicament tres vegades, una de elles a Barcelona, sobre la sortida de l'euro d'un territori independitzat.

Cargando
No hay anuncios

"No puc predir què passaria anys després"

"Hi haurà qui digui que això es pot negociar i hi ha qui diu que hi ha manera d'evitar-ho", ha admès Linde. Ha rebutjat la possibilitat que el nou país declarés la seva pertinença a la moneda única.

Cargando
No hay anuncios

"Són paraules, que no són reals i no responen al que passaria", ha afegir el governador, recordant que alguns països afirmen que pertanyen al dòlar sense que això els posi sota el paraigua de la Reserva Federal nord-americana.

Així, ha recalcat "amb tota claredat" que el mecanisme automàtic que es posaria en marxa és que si "un tros d'un país, gran o petit, se separés (...), deixaria de ser membre de la UE, i això porta automàticament a deixar de ser membre de la unió monetària, i això porta els seus bancs domiciliats a deixar de fer operacions amb el Banc Central Europeu (BCE)".

Cargando
No hay anuncios

"Són conseqüències inevitables, naturalment no puc predir el que passaria anys després", ha subratllat.

I quan un banc comercial no té accés a la liquiditat en euros del Banc Central Europeu, només pot acudir al mercat interbancari "que no és el mateix en cost", com si fos un banc xinès o americà, ha exemplificat.

Cargando
No hay anuncios

A més, la seguretat dels dipositants en un banc que té els seus passius en euros i té accés o no a la liquiditat del BCE, "és molt diferent", ha recalcat.

Anteriorment, el diputat d'UPyD Álvaro Anchuelo havia mostrat la seva preocupació per l'evolució de l'assumpte sobiranista de Catalunya i ha havia assegurat que ja hi ha petits avisos d'agències de qualificació (Fitch ha posat en revisió negativa la qualificació de Catalunya) i de la borsa sobre les possibles conseqüències.

Cargando
No hay anuncios

A continuació, el diputat de CiU Josep Sánchez Llibre ha recalcat que ja han advertit al govern espanyol que "si no es pogués materialitzar la consulta del 9 de novembre a Catalunya, això podria tenir conseqüències molt negatives per a l'economia catalana i espanyola".