Partits

Qui liderarà els comuns un cop Colau i Albiach deixin la cúpula?

Candela López i Gemma Tarafa, molt pròxima a l'exalcaldessa, es presentaran per ser noves coordinadores del partit

BarcelonaEls mals resultats dels comuns en les últimes cites electorals tindran conseqüències a la cúpula. Si Ada Colau ja anunciava fa unes setmanes que no repetirà com a coordinadora nacional de l'espai, ara és el torn de Jéssica Albiach, líder dels comuns al Parlament. Ho ha explicat ella mateixa en una entrevista a RTVE aquest dilluns, quan falta menys d'un mes per a l'assemblea en què s'haurà d'elegir la nova direcció del partit, el 16 i el 17 de novembre: "És una decisió personal, però que va acompanyada d’una reflexió política, no només meva, sinó del partit", ha detallat.

Inscriu-te a la newsletter Ayuso contra Sánchez i... FeijóoUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Del triumvirat que fins ara liderava la formació, l'única que continuarà serà Candela López, diputada al Congrés, vicepresidenta de la Diputació de Barcelona i regidora de Castelldefels. S'hi sumarà la regidora a Barcelona Gemma Tarafa, molt pròxima a Ada Colau, segons fonts del partit: ja va formar part de l'executiva de Xavier Domènech i provenia del corrent sobiranista de Procés Constituent. Tarafa, que és doctora en biologia i serà la nova portaveu de BComú a l'Ajuntament, va formar part de l'equip que va negociar l'acord d'investidura del president Salvador Illa.

Cargando
No hay anuncios

Albiach no s'acomiada de la política. Continuarà al capdavant del grup parlamentari i la previsió és que acabi la legislatura, segons asseguren a l'ARA fonts del partit. Ara bé, reflexionarà sobre el futur de la seva carrera política, sense descartar posar-hi punt final després de mesos marcats pel pols que els comuns van mantenir amb el Govern de Pere Aragonès pels pressupostos arran del Hard Rock i que van desencadenar l'avançament electoral i, posteriorment, les negociacions per investir Salvador Illa. "L'opció de fer un pas al costat ha de ser damunt la taula", ha explicat.

Albiach va ser elegida coordinadora nacional dels comuns el 2019, quan encara tenia el carnet de Podem que va estripar fa uns mesos, i és diputada des del 2015 —va formar part de la candidatura de Catalunya Sí Que Es Pot—. A les eleccions catalanes del 2028, ja hauria excedit el límit de mandats que preveu el codi ètic dels comuns —excepte si el partit decideix flexibilitzar-lo en l'assemblea— i, per tant, no s'hi podria tornar a presentar. De tota manera, ella mateixa ha explicat aquest dilluns que, tard o d'hora, deixarà la primera línia política: "Els comuns no hem vingut aquí a perpetuar-nos en el càrrec". De moment, la idea és que tant ella, al Parlament, com el ministre Ernest Urtasun, des del govern espanyol, continuïn sent els referents dels comuns a les institucions després de la marxa de Colau. Ella era la "principal" cara visible dels comuns entre la ciutadania, ha reconegut Albiach, i ara caldrà treballar el relleu de lideratges.

Cargando
No hay anuncios

Direcció continuista

La nova estructura de direcció —que haurà de ratificar la militància— és continuista: el fins ara portaveu, Joan Mena, passarà a ser adjunt de les dues coordinadores; els diputats al Congrés Aina Vidal i Gerardo Pisarello seran els nous portaveus; i Lidia Muñoz, exalcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, i Tània Corrons assumiran la secretaria d'organització. Segons Albiach, es tracta d'una direcció "coral" que permetrà concentrar esforços per enfortir el partit: en l'últim any i mig ha perdut l'alcaldia de Barcelona, ha vist com Podem els superava en resultats a Catalunya a les europees i ha passat de vuit a sis diputats al Parlament. Segons fonts consultades, una de les queixes internes recurrents era que les coordinadores nacionals no arribaven a tot, en part per les responsabilitats que tenien Albiach i Colau.

Cargando
No hay anuncios

La nova direcció té al davant reptes com ara eixamplar el partit més enllà de l'àrea metropolitana de Barcelona, però també afrontar la reconfiguració de l'espai de Sumar, immers en una crisi interna pel pes de cada una de les formacions que l'integren i el pas al costat de la ministra de Treball, Yolanda Díaz. Això se suma al debat sobre quina relació han de tenir els comuns amb Podem, amb qui les relacions estan trencades a Catalunya des del divorci entre Sumar i el partit de Ione Belarra a Madrid. La nova direcció també haurà de decidir si pressiona per intentar entrar al Govern de Salvador Illa o, com ja han començat a fer a Barcelona, es reivindiquen com a oposició al PSC amb l'esperança de recollir-ne electoralment els fruits als comicis vinents.