Què li pot passar a partir d'ara a Puigdemont?

La defensa de l'expresident reclamarà al Tribunal de Luxemburg que li retorni la immunitat mentre a Itàlia s'obre un procés amb 60 dies de termini

Els eurodiputats Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín en una roda de premsa al Parlament Europeu.
3 min

Brussel·lesCarles Puigdemont ha sortit de la presó de Sàsser aquest divendres a les 18 hores, una situació per la qual ja havia passat a Bèlgica i també a Alemanya. En declaracions a l'ARA, el lletrat Josep Costa, de la defensa de l'expresident, no es mostra gens sorprès per la detenció del líder de Junts: "Ja sabíem que això estava passant, en les nostres al·legacions ja vam dir-li al TGUE que el Tribunal Suprem no havia suspès oficialment les euroordres, que dins el sistema d'alertes de Schengen seguien actives". Per això ja tenen a punt tots els documents per sol·licitar al tribunal de Luxemburg el retorn de la immunitat de Puigdemont a través de vies cautelars. Segons l'advocat Gonzalo Boye les presentaran aquest mateix divendres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alliberament del líder de Junts ha arribat després que el jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, rebés la comunicació oficial de la detenció i posada a disposició del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser. El magistrat ha instat el representant d'Espanya davant Eurojust que traslladi l'euroordre de 14 d'octubre de 2019 contra Puigdemont perquè considera que "el procediment judicial del qual deriva l'euroordre està actiu". També ha remès la qüestió prejudicial plantejada el 9 de març davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, informa Ot Serra des de Madrid. Un tràmit que "no modifica la situació en què es troba actualment el procediment", recalca també Llarena, davant les discrepàncies jurídiques sobre si les euroordres estaven suspeses per la consulta a Luxemburg. Els documents s'han de traduir a l'italià i s'estima que es podran enviar dilluns vinent, dia 27, al tribunal de qui depèn ara Puigdemont.

Després d'aques tràmit, el jutge italià ha citat Puigdemont el dia 4 d'octubre, però li ha donat llibertat absoluta de moviment així que pot sortir de Sardenya si vol. Aquest cas és doncs diferent als d'Alemanya i Bèlgica, quan les autoritats dels dos països van prohibir a l'expresident sortir de la seva jurisdicció fins decidir sobre l'extradició. Ara, però, amb la citació del 4 d'octubre s'inicia un nou procés a Itàlia en què el jutge escoltarà les parts per decidir si entrega o no Puigdemont a les autoritats espanyoles. Aquís erà clau la batalla d'arguments entre la defensa de Puigdemont i el Suprem, ja que mentre els primers argumenten que l'euroordre està suspesa, el segon, que és l'autoritat competent per emetre o retirar euroordres, defensa tot el contrari.

Com recull la regulació de les ordres europees de detenció, hi ha terminis temporals "estrictes", precisament per garantir que una persona no està sota custòdia judicial massa temps. "El país on la persona és detinguda ha de prendre una decisió final sobre l'execució abans de 60 dies si la persona no accepta l'entrega". Si la persona accepta l'extradició, la decisió s'ha de prendre en 10 dies. Aquestes normes són comunes a tota la Unió Europea i, per tant, també s'apliquen a Itàlia.

"Podria passar que el deixin en llibertat i s'obri un expedient provisional per escoltar les parts", anticipava aquest matí Costa, que recordava que fins i tot el jutge italià podria considerar la necessitat d'elevar una nova qüestió prejudicial al tribunal de Luxemburg. El magistrat de Sàsser també podria demanar aclariments a les autoritats espanyoles si ho considera pertinent. Això implicaria allargar el procés també durant un període temporal més incert. Aquesta vegada, però, difereix d'Alemanya perquè mentre el jutge germànic decidia Puigdemont no va poder sortir de país durant quatre mesos.

El que sembla més factible, però, tenint en compte el text de la mateixa resolució del vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea, és que la defensa de l'expresident sol·liciti ràpidament les cautelars de nou (aquest mateix divendres, segons Boye) i el tribunal amb seu a Luxemburg les concedeixi, en un termini breu, ja que és una mesura extraordinària . "El president té una reunió del comitè de comerç del Parlament Europeu dilluns", recorda Costa.

"Els diputats mantenen la possibilitat d'interposar una nova demanda si, amb posterioritat a aquest acte, el perjudici al·legat resultés prou probable, en particular en el cas que fossin detinguts per una autoritat d'execució d'un estat membre o que es portés a terme alguna actuació dirigida a lliurar-los a les autoritats espanyoles", deia el text del vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea sobre l'opció de presentar cautelars.

A més, cal recordar que la immunitat per a desplaçaments en qualitat d'eurodiputat no se li va retirar, com confirmava el mateix TGUE en la seva resolució. En aquest sentit Gonzalo Boye ha explicat que també seria possible que Puigdemont fos alliberat provisionalment a Itàlia i que, mentre estigués pendent de la decisió del jutge, pogués viatjar d'acord amb les seves obligacions com a eurodiputat. Amb tot, Boye sha mostrat confiat que aquesta vegada el procés serà més curt del que va ser-ho a Alemanya perquè ja acumulen tres anys d'experiència.

El paper de l'Eurocambra

Segons ha explicat l'exconseller Toni Comín, el desplaçament de Puigdemont a Sardenya no es pot deslligar de la seva condició d'eurodiputat i, en aquest sentit, ha assegurat que l'Eurocambra ha de "tenir un paper" en defensa dels seus membres. Tot i això, fonts del Parlament Europeu asseguren a l'ARA que la cambra no té res a dir sobre la detenció de l'eurodiputat Carles Puigdemont fins que el Tribunal General de la UE decideixi si concedeix de nou les cautelars una vegada siguin presentades. Seria aleshores quan els serveis jurídics del Parlament Europeu haurien de tornar a presentar al·legacions perquè el cas enfronta directament Puigdemont contra la institució. El posicionament de la cambra en aquest cas aniria previsiblement en la mateixa línia que l'última vegada, és a dir, en defensa del suplicatori que va retirar la immunitat als de Junts per primera vegada.



stats