Se li ha acabat la festa, a Alvise Pérez? De què se l'acusa i com s'ho han pres els seus seguidors
L'eurodiputat ha reconegut haver rebut 100.000 euros en metàl·lic i ho justifica assegurant que ho va fer per lluitar contra el "control fiscal"
BarcelonaD'ençà que va deixar de ser la mà dreta de Toni Cantó a Ciutadans l'any 2019, Alvise Pérez s'ha fet un lloc en l'actualitat política a cop de provocacions, fake news i promeses grandiloqüents. Primer com a influencer i ara també com a eurodiputat, Pérez s'ha dedicat a esbombar falses acusacions i un discurs ultradretà que l'han portat a convertir-se en un dels principals actors del que Pedro Sánchez ha batejat com la fachosfera. Aquesta setmana, però, ha saltat una informació que pot posar contra les cordes la seva credibilitat davant dels seus seguidors. La Fiscalia investiga si va finançar irregularment la campanya després que ell mateix ha admès que va rebre 100.000 euros en efectiu d'un empresari del sector de les criptomonedes.
Inici del cas: Madeira Invest Club
El cas està vinculat a l'empresa Madeira Invest Club i el seu fundador, Álvaro Romillo. Aquesta companyia feia inversions en criptomonedes i obres d'art digitals i va ser definida per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) com un "xiringuito financer" l'any 2023. Durant les últimes setmanes, l'Audiència Nacional ha rebut diverses demandes col·lectives que acusen l'empresa d'haver comès una estafa piramidal que pujaria a més de 300 milions d'euros. En aquest context, l'empresari va tancar la companyia d'un dia per l'altre, i va posar en mans de la Fiscalia documents i gravacions en què confessa haver entregat 100.000 euros a Alvise Pérez, el líder de S'ha Acabat la Festa, per a la campanya de les europees.
Quines són les proves?
Álvaro Romillo –LuisCryptoSpaina les xarxes socials– va entregar a la Fiscalia un document en què admetia haver pagat 100.000 euros en metàl·lic a Alvise Pérez. Ha posat també en mans del ministeri públic les converses que va mantenir amb l'eurodiputat, uns àudios que ha publicat Eldiario.es. Són mesos de converses en què destaquen dos moments.
El primer, vinculat a la donació de 100.000 euros, en què Alvise diu directament que "necessita fons que no requereixin ser controlats pel Tribunal de Comptes". Unes declaracions que vinculen clarament els diners amb la campanya de les europees del juny del 2024.
En converses més recents, Alvise ofereix a l'empresari fons europeus, influència a l'Eurocambra i, fins i tot, poder fer lleis a Espanya que facilitin el seu negoci. "És un pols històric. En el sentit que les enquestes m'encaminen a ser clau de govern amb Feijóo i Abascal, i això significa que en un possible acord de govern puc posar com a condició una sèrie de legislació relativa a bitcoin, etcètera".
La Fiscalia del Suprem investiga ara si Alvise va finançar de manera irregular la campanya de les europees.
Què diu Alvise?
L'endemà que el cas esquitxés el ja eurodiputat, Alvise va reconèixer haver rebut els 100.000 euros en mà. Ho va explicar al seu canal de Telegram, en què diàriament difon els seus discursos davant els seus 711.000 seguidors. Pérez va justificar el cobrament en metàl·lic "com a autònom sense factura" dient que es va produir mentre criticava el "control fiscal de l'Estat". "És una guerra de la llibertat fiscal contra l'estat-nació que vol prohibir l'efectiu", va dir. A més, va explicar que els 100.000 euros es van destinar a pagar "despeses electorals": samarretes, gorres, vehicles, viatges i les paperetes. Així doncs, el líder ultradretà va intentar convertir el cobrament en una lluita a favor dels seus ideals. "Quan l'estat és criminal, el seu finançament voluntari és una forma de col·laboració", assegura.
La reacció del seu seguici
Si bé fins ara els seguidors d'Alvise l'havien recolzat en totes les causes que ha tingut davant la justícia, aquesta ha creat més rebombori entre les seves files. Alguns han comprat el discurs d'acte-protesta amb què el líder de S'ha Acabat la Festa ha volgut justificar-se, però molts altres han mostrat la seva decepció a través de Telegram. Diferents internautes l'acusen d'haver-se convertit en "un més" dins el sistema, mentre que d'altres van més enllà i asseguren que els fets fan caure el seu discurs: "Un polític que s'erigeix en el guia de la lluita contra la corrupció política no pot fer això".
Promeses incomplertes
Un dels mantres que ha repetit més Alvise Pérez en els últims anys ha estat tenir en possessió diferents àudios que inculparien polítics, jutges i periodistes d'haver "atracat" Espanya. De fet, ja en campanya, prometia que un cop aconseguís el seu escó com a eurodiputat els trauria a la llum. Davant els seus seguidors, l'influencer justificava l'espera assegurant que necessitava la immunitat que li atorgaria el càrrec per tal de no ser reprimit. Mesos més tard, no hi ha hagut ni rastre dels enregistraments. Això ha fet acabar la paciència a votants seus, que li reclamen que els faci públics. De fet, els únics àudios inculpatoris que han sortit són els seus amb Álvaro Romillo.
Una altra de les grans promeses electorals d'Alvise va ser que sortejaria el 100% del seu sou com a eurodiputat. El cert és que, tot i que ha complert la promesa, les seves proclames populistes han evidenciat diferents contradiccions. "Donarem el 100% del sou perquè no som maleïts paràsits. Tenim feina, ofici i benefici", cridava després de ser elegit al Parlament Europeu. Ara, però, el plural li ha passat una mala passada, ja que en el sorteig ha entregat el seu salari, però no el dels seus companys eurodiputats, Nora Junco i Diego Solier.