L'exsecretari de Difusió de la Generalitat, Antoni Molons, citat a declarar el dia 16 per la publicitat de l'1-O
El titular del jutjat d'instrucció número 13 té l'ull posat en la possible malversació de fons
BarcelonaEl jutge que indaga els preparatius del referèndum ha citat a declarar com a investigat per la setmana que ve l'exsecretari de Difusió de la Generalitat Antoni Molons amb la finalitat de descobrir si el Govern va finançar l'1-O mitjançant pagaments opacs a Òmnium Cultural. En una providència, a la qual ha tingut accés Efe, el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona fixa per dimecres que ve l'interrogatori de Molons i cita com a testimonis quatre persones més relacionades amb la línia d'investigació oberta per descobrir si es van fer servir fons públics en l'1-O, cosa que podria implicar un delicte de malversació.
Molons va ser detingut el 15 de març per la Guàrdia Civil, que el va deixar en llibertat després que es negués a declarar a la caserna i després d'escorcollar el seu domicili i el seu despatx oficial al Palau de la Generalitat. El govern espanyol el va destituir l'endemà. Els investigadors sospiten que el Govern va finançar publicitat del referèndum a través de pagaments a Òmnium Cultural, que s'hauria encarregat de confeccionar la campanya de publicitat de l'1-O, amb la finalitat de burlar la prohibició del Tribunal Constitucional de destinar partides dels pressupostos al referèndum.
Per aquest motiu, el jutge interrogarà dijous que ve com a testimonis un creatiu d'Òmnium Cultural i un empleat de la Generalitat que podria estar vinculat amb pagaments relacionats a les despeses del referèndum. Un altre dels testimonis citats pel magistrat és Enric Vidal, la persona a la qual els empresaris investigats per la confecció i distribució de la publicitat del referèndum van assenyalar com el "contacte" que els va encarregar la feina en nom de la Generalitat.
En el marc de la investigació per possible malversació en l'1-O, el magistrat indaga ara la contractació de la web Referendum.cat, que informava sobre la consulta d'independència, per això va enviar la Guàrdia Civil a la Generalitat el dia 27 d'abril a buscar documentació relacionada amb aquest portal. El jutge va demanar a la Guàrdia Civil que recollís l'expedient de contractació de la web, la petició del departament corresponent sol·licitant l'autorització de la pàgina Referendum.cat i qualsevol altre document relacionat amb el pagament de serveis vinculats a la web.
D'altra banda, l'institut armat ha lliurat al jutge instructor un informe sobre la web Pactepelreferèndum.cat, una pàgina que informava de la plataforma de partits i entitats que es va crear mesos abans de l'1-O per reclamar una consulta d'independència acordada amb l'Estat. La Guàrdia Civil assenyala en el seu informe que el 22 de gener "es va efectuar una actualització en el registre de domini" d'aquesta pàgina web, "segons sembla per mantenir-hi l'activitat". La pàgina, segons l'institut armat, segueix activa i s'hi pot accedir des de "gran quantitat d'enllaços distribuïts en diferents pàgines/dominis web d'internet".