Pujol es queda sense pensió, oficina i protocol
L’oposició forçarà l’expresident a comparèixer al setembre
BarcelonaJordi Pujol ja no és Molt Honorable. I no només en sentit ètic, després de la confessió de divendres, sinó també des del punt de vista protocol·lari. Artur Mas va revelar ahir al matí, en una compareixença no prevista, que havia acordat amb l’expresident retirar-li la pensió vitalícia i l’oficina institucional a què tenia dret per haver presidit la Generalitat, així com el tractament protocol·lari que li corresponia. “Jordi Pujol ho deixa tot i passa a ser un ciutadà com qualsevol altre”, afirmava Mas per resumir la nova situació, tot i que també reconeixia que sent “pena i un dolor molt gran, però també compassió”. Mas cedia així a la petició que li havia fet el conjunt de l’oposició un cop l’expresident va confessar l’herència milionària a Andorra. Pujol fins i tot renuncia als títols de president fundador de CDC i de CiU.
“He hagut de prendre decisions tremendament complicades en la meva trajectòria política, però aquesta és la que em colpeix més”, va afirmar Mas, que els dies anteriors va estar en contacte amb Pujol per pactar aquesta renúncia. De totes maneres, el president català va voler treure el focus de les informacions relatives al frau confessat i, recordant la seva llarga carrera amb llums i ombres, va pronosticar que “les llums tornaran a tenir importància i relleu, perquè 23 anys de presidència d’un país no s’esborren d’un dia per l’altre”.
Sigui com sigui, Mas va subratllar que la confessió no alterarà el procés català, ja que “el país està per sobre de qualsevol persona, per important que sigui; el país va endavant”. I és que el bloc unionista -polític i mediàtic- fa dies que intenta desacreditar el dret a decidir aferrant-se al cas Pujol.
ERC també vol que s’expliqui
Tanmateix, l’oposició no en té prou amb la retirada de les prerrogatives i considera que els fets són prou notoris per motivar explicacions en seu parlamentària. El gruix dels partits ja feia dies que ho reclamaven, però fins ahir ERC no va donar suport a la petició impulsada per ICV-EUiA. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, és qui va capitanejar les converses amb CiU des de divendres per buscar una sortida pactada a la crisi. La van aconseguir pel que fa a la renúncia dels drets que tenia Pujol com a expresident, però no pel que fa a la compareixença a la cambra, cosa que va motivar que tiressin pel dret i firmessin la demanda amb la resta de grups excepte CiU, segons expliquen fonts d’ERC. De fet, el PSC tampoc no va donar suport a la petició fins que els republicans es van decidir a fer el pas.
En tot cas, les explicacions de Pujol no arribaran probablement fins al setembre, en el marc d’una comissió d’afers institucionals del Parlament, tot i que això ho hauran de concretar els grups demà en una junta de portaveus extraordinària. Arran del moment difícil de l’expresident, CiU havia demanat ajornar la compareixença, i cap grup vol forçar que sigui en el marc d’una diputació permanent a l’agost que probablement no es convocaria fins a finals de mes. La mesa del Parlament sí que va rebutjar la comissió d’investigació del cas que reclamava el PP, que no tenia prou suport.
La CUP, a més, vol que comparegui Felip Puig per si estigués vinculat a la fortuna de Pujol pel seu càrrec de conseller de Política Territorial entre el 2001 i el 2003. També vol que s’expliquin al Parlament els alcaldes que han cobrat dietes irregulars de la Federació de Municipis i els responsables del Fòrum de les Cultures, on la Sindicatura ha detectat nombroses irregularitats.
Ni la Medalla d’Or de Barcelona
Pujol no tan sols perdrà els honors com a expresident, sinó que l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va anunciar que li retirarà la Medalla d’Or de la Ciutat, que va rebre el 1993. “Sento una gran tristesa. Ens ha fallat”, va reconèixer Trias, que va afegir: “El que ha de fer [Pujol] és desaparèixer”.