L’exalcalde de l’Ametlla de Mar té dos milions d’euros a Andorra
El jutge envia a presó Andreu Martí i el president de la consultora Efial
BarcelonaDes de fa dos anys la justícia segueix la pista d’Andreu Martí, exalcalde convergent de l’Ametlla de Mar. Primer va ser un particular qui el va denunciar per l’administració de l’empresa municipal La Cala Gestió, que comandava la consultora Efial. Quan Josep Bosch, jutge del Vendrell, va topar amb la mateixa empresa a l’Ajuntament de Torredembarra -també en mans de CDC-, les alarmes es van disparar. Segons fonts pròximes al cas, els investigadors han anat un pas més enllà i han descobert que l’exalcalde té més de dos milions d’euros a Andorra. Els encarregats d’investigar aquests moviments sospiten que el patrimoni podria estar relacionat amb aquest cas de presumpta corrupció, que ja afecta una vintena d’ajuntaments repartits per tot l’Estat.
Martí va comparèixer ahir davant del jutge juntament amb sis dels detinguts en l’operació de la Guàrdia Civil de dimarts. A petició de la Fiscalia Anticorrupció, el magistrat va enviar l’exalcalde a la presó de manera provisional i va dictar una fiança de 600.000 euros. No va ser l’única decisió: també va ordenar l’ingrés preventiu a presó del president d’Efial, Antoni Martos, a qui els investigadors, segons les mateixes fonts, situen al centre dels contractes sota sospita. Per a Martos, el jutge va fixar una fiança de 150.000 euros. La col·lecció de delictes que s’atribueixen als investigats del cas Efial va des del blanqueig de capitals fins a la malversació de diners públics, passant per la prevaricació, el suborn i l’alteració de preus dels concursos públics.
La relació entre Martí i Martos ve de lluny. L’any 2008, l’exalcalde de l’Ametlla de Mar va decidir crear una empresa municipal que s’encarregués dels tràmits administratius i va adjudicar la seva gestió a Efial amb un contracte anual que sumava 400.000 euros. Segons la Fiscalia Anticorrupció, aquesta empresa pública, i la resta que s’estan investigant, funcionava com una “estructura paral·lela” dins de l’Ajuntament, i el seu funcionament era totalment opac, perquè s’escapava dels mecanismes de control dels interventors municipals.
Martí era el president de l’ens, i Martos, el seu gerent. Però el domini que tenia sobre la societat pública també li va permetre adjudicar diversos dels contractes a les consultores situades a la seva òrbita, Efial i Oliver Camps, que van sumar 600.000 euros. Entre una cosa i l’altra, Martos va obtenir un rendiment de la seva activitat a La Cala Gestió de tres milions d’euros. L’actual consistori, comandat per Jordi Gaseni, d’ERC, no descarta emprendre accions judicials o personar-se en el cas per intentar recuperar els diners públics.
Contractes inflats
La Fiscalia també sospita que alguns dels contractes que Efial es va adjudicar en els ajuntaments investigats estaven inflats, o bé que les factures es van cobrar sense que existís cap feina o amb feines poc justificades. Només a Catalunya, el volum d’expedients investigats suma almenys cinc milions d’euros. Tot plegat sense comptar que fa un temps Efial es va fusionar amb una altra consultora, Control de Gestió d’Ingressos, i que van exportar el model presumptament corrupte a diversos ajuntaments d’arreu de l’Estat. En total, en el marc de l’operació s’ha escorcollat o requerit documentació de 25 consistoris d’una desena de províncies.
Martí i Martos no van ser els únics que ahir van comparèixer davant del jutge del Vendrell que porta el cas. La Guàrdia Civil va portar-hi cinc persones més detingudes dimarts, entre elles l’exalcalde d’Anglès, el convergent Josep Manel Bassols, així com empresaris i treballadors d’Efial. Tots ells van quedar en llibertat amb càrrecs. El magistrat va ordenar, però, que compareguin un cop al mes davant dels jutjats per demostrar que estan a disposició de la justícia.