Per què l'Estat apunta contra Josep Maria Jové ?
És la mà dreta de Junqueras al Govern, el coordinador tècnic del referèndum i un dels 12 detinguts
BarcelonaJosep Maria Jové és l'home de confiança d'Oriol Junqueras, el seu número dos en una conselleria on, de tant en tant, li recorden amb ironia que ell és l'únic economista de formació entre els alts càrrecs. Per què té tant d'interès en ell, la Guàrdia Civil? És el secretari general de la conselleria de Vicepresidència i Economia, la que s'ha encarregat de dissenyar els preparatius del referèndum des que el setembre de l'any passat el president, Carles Puigdemont, va delegar aquesta funció en Junqueras. Jové ha coordinat l'equip de secretaris generals i alts càrrecs del Govern, que va començar a reunir-se durant l'últim trimestre del 2016 amb l'organització de l'1-O com a objectiu prioritari. I aquest dimecres ha estat detingut per la Guàrdia Civil, que ha escorcollat casa seva a Llinars del Vallès.
Ja l'abril del 2017, Jové va ser un dels quatre alts càrrecs advertits pel Tribunal Constitucional, quan fins aleshores només havien rebut advertències el president i els consellers (i els membres de la mesa del Parlament). El TC li exigia que "s'abstingués d'iniciar, tramitar, informar o dictar cap acord" relacionat amb les partides del pressupost suspeses o amb qualsevol altra, "inclòs el fons de contingència", que poguessin servir per impulsar el referèndum. "Criden per veure si ens faran callar. Ja poden anar cridant", els responia ell a través del seu compte de Twitter.
També ha sigut un dels negociadors principals designats pel Govern en els contactes amb la CUP per aprovar els pressupostos. De fet, en els últims dos anys no hi ha hagut reunió important en la qual no fos o de la qual no l'informessin puntualment.
Economista i politòleg de formació, ja va ocupar un càrrec important en el departament de Vicepresidència durant el tripartit i és el president del Consell Nacional d'Esquerra des del 2011. Els que el coneixen bé el defineixen com un home metòdic i reservat. Prefereix l'anonimat per desenvolupar la seva tasca i se sent més còmode en el contacte directe que en els grans escenaris mediàtics. Però, sobretot, és una persona compromesa amb el dret a decidir i la independència de Catalunya.
Dins d'Esquerra i del Govern és una figura molt respectada i la fiscalia el té en el punt de mira des de fa temps. Ell n'ha sigut sempre conscient, fins al punt que ja preveia que, en algun moment, l'anirien a buscar per intentar bloquejar els preparatius de la consulta. Fa uns mesos, però, confiava que aquest moment arribés tard: encara tenia molta feina.
Lluís Salvadó, l'arquitecte de la Hisenda pròpia
"Junqueras vol els millors al seu costat", acostuma a explicar gent d'ERC quan es dona un cop d'ull a l'estructura del Govern. I pensen en Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Pere Aragonès, els tres secretaris de la conselleria d'Economia. Aquest dimecres Jové i Salvadó han estat detinguts, i Aragonès, retingut al seu lloc de treball.
Salvadó és secretari general d'Hisenda, número tres d'ERC i l'arquitecte de la Hisenda pròpia. És enginyer industrial de professió, ha sigut diputat al Parlament durant quatre anys, alcalde de Sant Carles de la Ràpita i va ser el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre durant el tripartit. A principis del 2016 va prendre possessió del seu nou càrrec amb l'objectiu d'accelerar el creixement de l'Agència Tributària de Catalunya, amb la vista posada en la construcció d'un ens que fos capaç de recaptar i gestionar tots els impostos que se suporten a Catalunya. Amb poc més de 300 treballadors el 2015, l'ATC en té ara 700 i la previsió és arribar als 800 a finals d'any.
En tot cas, la Guàrdia Civil no investiga Salvadó pel creixement de l'Agència Tributària, sinó per la seva implicació amb el referèndum i amb la construcció de la Hisenda pròpia. El tribunal d'instrucció número 13 de Barcelona ja va admetre la querella de VOX contra ell (i contra l'exsenador d'ERC Santi Vidal) pel presumpte ús il·legal de dades fiscals per part de la Generalitat. Una auditoria de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades va descartar aquest supòsit.
Fonts policials també apunten que entre els detinguts a la conselleria d'Economia també hi hauria Juan Manuel Goméz, Mercedes Martínez Martos i la directora de serveis del Departament, Natàlia Garriga.
Josuè Sallent, l'home de confiança d'ERC al CTTI
Fonts de la policia estatal també expliquen que hi ha hagut un total de 12 detencions relacionades amb el referèndum. Al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) s'hauria detingut, almenys, una persona, Josuè Sallent. A més d'ocupar un dels alts càrrecs del CTTI, Sallent és el president de la sectorial de Societat de la Informació d'ERC. La Guàrdia Civil, però, no hauria detingut el director de l'organisme, Joan Angulo, vinculat al PDECat.
Sallent ja va ser director general del CCTI durant el tripartit i havia sigut gerent de DOXA fins al 2004. També havia desenvolupat diferents tasques al grup Telefónica durant vuit anys.
Francesc Sutrias, director de Patrimoni
L'advocat Francesc Sutrias, director general de Patrimoni, també ha estat detingut per la Guàrdia Civil, segons informen fonts del cos armat. Exregidor d'ERC a Rubí, havia estat nomenat pel càrrec quan els republicans van accedir al Govern, a principis del 2016. L'àrea de Patrimoni és una de les més sensibles per a l'executiu, ja que havia d'encarregar-se, entre altres coses, de catalogar tot els actius i passius a Catalunya tant de la Generalitat com de l'Estat per afrontar una hipotètica negociació sobre la independència. Sutrias hauria estat detingut a casa seva, a Rubí.
L'àrea de Patrimoni depèn directament de la Vicepresidència i, per tant, de Junqueras i Jové. Sutrias és llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, i té diversos postgraus relacionats amb l'administració pública i el dret immobiliari i urbanístic.
Detencions a Exteriors i a Afers Socials
La macrooperació de la Guàrdia Civil no s'ha limitat només a escorcollar les seus d'Economia i del CTTI. També s'han desplaçat fins a les conselleries de Governació, Afers Exteriors i Afers Socials. A Exteriors ha estat detingut, segons fonts policials, el responsable de l'àrea de Tecnologies de la Informació, Xavier Puig Farré. A la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, haurien detingut dos funcionaris que no són alts càrrecs del Govern: David Palancas Serrano i David Franco Martos, tots dos vinculats a les tecnologies de la informació. També s'ha detingut a casa seva de Reus a Joan Manuel Gómez, un dels responsables del CESICAT al Consorci d'Administració Oberta de Catalunya.
A més, també s'informa que, entre d'altres, Pau Furriol Fornells, advocat vinculat a ERC, i Mercedes Martínez Marcos, treballadora de la conselleria d'Economia, haurien estat detinguts en relació amb una nau en la qual s'ha trobat material relacionat amb l'1-O. Segons la Guàrdia Civil, més de 9 milions de paperetes de l'1-O. I a Madrid, la Guàrdia Civil ha detingut a Rosa Maria Martínez Curto, directora de serveis de T-Systems.