Renovació d'òrgans judicials

Lesmes s'obre a dimitir si Sánchez i Feijóo no renoven el Consell General del Poder Judicial

Titlla la situació actual d'"insostenible i inacceptable" i adverteix que "mantenir-se impàvid" davant la paràlisi no és una opció

MadridUltimàtum de Carlos Lesmes perquè es renovi amb urgència el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Si Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo no arriben a un acord en les pròximes setmanes, es planteja dimitir per pressionar encara més els líders de PSOE i PP, les dues forces cridades a desbloquejar els gairebé quatre anys d'interinatge a l'òrgan de govern dels jutges. En el seu novè discurs al tradicional acte d'obertura de l'any judicial, el president del Tribunal Suprem ha elevat el to davant la situació "insostenible" que viu l'alta judicatura espanyola: el CGPJ amb el mandat caducat des de 2018, el Tribunal Constitucional pendent de renovar-se, el Suprem amb dificultats per funcionar a causa de les vacants pendents de cobrir i 49 de 116 presidències de tribunals de tot l'Estat ocupades per jutges que no en són els titulars.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Sol·licito públicament i solemnement al president del govern d'Espanya i al cap de l'oposició [...] que es reuneixin amb urgència i arribin a un acord que posi solució definitiva a aquesta situació insostenible", ha dit en el seu discurs, en què ha reclamat que l'òrgan sigui "renovat en les pròximes setmanes" o bé li retornin totes les competències per fer nomenaments. "Si no s'atén aquesta crida", ha advertit, haurà de "reflexionar sobre l'adopció d'un altre tipus de decisions que ni volem ni ens agraden". I ha recalcat: "Per respecte a la dignitat de les institucions que presideixo, resultaria inadmissible mantenir-se impàvid en aquesta responsabilitat, davant aquesta situació insostenible i inacceptable". Tot i que en un moment del discurs ha rebutjat renúncies col·lectives, ha apuntat que la individual seria "admissible".

Cargando
No hay anuncios

Han coincidit aquest dimecres a l'alt tribunal gairebé tots els protagonistes: vocals del CGPJ, magistrats del TC sortints i els que encara tenen mandat vigent, jutges del Suprem sondejats per anar a parar al tribunal de garanties, com és el cas de Manuel Marchena, així com presidents dels tribunals de justícia de les comunitats autònomes. Al centre de la sala, el rei Felip VI, que ha presidit l'acte, amb la ministra de Justícia, Pilar Llop, a un costat, i Lesmes a l'altre. Entre els assistents, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Tots quatre han protagonitzat una escena significativa en el posterior aperitiu que tradicionalment té lloc un cop inaugurat l'any judicial. Després que el president del CGPJ obrís la porta a dimitir si no es renova l'òrgan de govern dels jutges les pròximes setmanes, Feijóo hi ha volgut mantenir una conversa informal. Més tard, s'hi ha sumat Llop, i també el conseller de Justícia de la Comunitat de Madrid, Enrique López, que abans era l'interlocutor del PP amb el govern espanyol quan Pablo Casado ostentava la presidència del partit. La imatge ha generat l'expectació de molts dels presents, tant periodistes com actors de la judicatura. Al cap d'uns minuts, Felip VI se'ls ha trobat al davant quan ja s'havia decidit a abandonar el Suprem, i s'hi ha unit.

Cargando
No hay anuncios

De moment, els al·ludits s'han mantingut en les seves posicions: Feijóo ha insistit que el PSOE ha de complir amb els "requisits" que li va presentar per renovar el CGPJ, entre els quals acordar una reforma legal perquè en el futur els vocals provinents de la carrera judicial els triïn jutges i magistrats. Per la seva banda, Llop ha demanat al líder del PP que "demà mateix" posi sobre la taula els candidats que proposa el seu partit per a l'òrgan de govern dels jutges.

Dijous, ple per renovar el TC

Tot plegat, poques hores abans del ple del CGPJ que aquest dijous hauria de designar els dos candidats per ocupar dues places al Constitucional. La previsió és que els 19 membres no arribaran a un acord, després que un grup de vuit vocals del bloc conservador pactés en un sopar aquest dimarts a la nit que no boicotejarà els nomenaments, però sí que demanarà que "es respectin els temps de decisió del CGPJ". A la pràctica, un avís per al govern espanyol que l'òrgan de govern dels jutges no té per què cenyir-se al límit del 13 de setembre –dimarts que ve– per designar els dos magistrats del TC que li pertoca.

Cargando
No hay anuncios

"Hem conclòs que la nostra postura passa per defensar en tot cas la institucionalitat, i que això imposa que arribem a acords consensuats", afirmen fonts d'aquest grup de vocals conservadors. Consideren que el ple d'aquest dijous ha de servir per establir les "regles del joc" de l'elecció. Per exemple, com es proposen els candidats que han d'anar al TC, si s'escull una única candidatura formada pels dos o si hi ha dues votacions. Els aspirants han de reunir el consens d'un mínim de 12 dels 19 vocals. La situació és endimoniada perquè aquest grup de vuit vocals, tot i ser minoritari, té capacitat de bloqueig: la majoria només queda en 11. Tàcitament, sempre s'ha escollit un magistrat considerat conservador i un de progressista, però segons expliquen alguns mitjans es podria explorar la possibilitat que el bloc de la dreta busqui suports per acabar nomenant-ne dos de conservadors. Això faria que al TC no hi hagués una còmoda majoria progressista.