Poder judicial

Lesmes prepara la dimissió arran del bloqueig del CGPJ

El president de la sala civil del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castán, el substituiria interinament

MadridCarlos Lesmes fa efectiu el seu ultimàtum i pressiona encara més el PP i el PSOE. El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha anunciat aquest divendres que ja prepara la dimissió dues setmanes després de llançar l'avís. En l'obertura de l'any judicial, el 7 de setembre, i amb el CGPJ amb el mandat caducat des de fa quatre anys, Lesmes va amenaçar que, si el bloqueig per renovar l'òrgan de govern dels jutges es mantenia, abandonaria el càrrec. Els dies han passat i no hi ha hagut cap moviment entre socialistes i populars per abordar la renovació. Al contrari, ha continuat l'intercanvi d'acusacions. Arran d'això, el president del CGPJ ha mogut la fitxa que havia anunciat i aquest divendres, en un comunicat, ha explicat que la setmana que ve convocarà els vocals de l'òrgan per traslladar-los la seva "eventual substitució" com a president.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'entrada, si Lesmes abandona el càrrec, el que ha posat per escrit en un informe el gabinet tècnic del CGPJ, a petició del mateix president de l'òrgan, és que sigui el president de sala del Tribunal Suprem més antic qui el substitueixi. Per tant, seria el president de la sala civil, Francisco Marín Castán, qui assumiria interinament les funcions de Lesmes i es convertiria en el cap del CGPJ i també del Suprem. Marín ja va assumir la vicepresidència del Tribunal Suprem també interinament i per antiguitat després que el seu titular, Ángel Juanes, deixés el càrrec per jubilació. Amb la renúncia de Lesmes, encara serà més evident la situació d'interinitat que viu l'òrgan, perquè no només quedarà palès que el mandat està caducat, sinó que ara també estarà en funcions la presidència.

Cargando
No hay anuncios

Lesmes va aprofitar l'obertura de l'any judicial per tornar a destacar que la situació era "insostenible", aprofitant que s'asseien en una mateixa sala el rei Felip VI, la ministra de Justícia, Pilar Llop, i el cap de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo. Després de les paraules de Lesmes, el líder popular va tornar a demanar al PSOE que s'avingués a acceptar els requisits proposats pel seu partit per renovar el CGPJ, com ara demanar al govern espanyol que es comprometi a canviar el mecanisme d'elecció dels jutges un cop feta la renovació pendent. Llop hi va respondre exigint al PP que l'endemà mateix posés damunt la taula els candidats que proposava.

Després d'aquell intercanvi de declaracions, el PP va moure fitxa i va demanar una reunió amb el govern per abordar la renovació, però mantenint les mateixes condicions. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va considerar que el gest era només de cara a la galeria i que no hi havia una voluntat real negociadora dels conservadors. Tot plegat va quedar al mateix punt, bloquejat i sense ni moviments a la vista. I l'ultimàtum de Lesmes no va servir perquè ni el PP ni el PSOE fessin cap pas. Ara mateix els populars mantenen les seves condicions, mentre que els socialistes continuen acusant el partit d'Alberto Núñez Feijóo d'incomplir la Constitució perquè no accepta negociar la renovació. Aquest mateix divendres el ministre Bolaños ha insistit, abans de l'anunci de Lesmes, en tornar a demanar als populars que s'asseguin a la taula per desencallar la qüestió.

Cargando
No hay anuncios

La renovació del TC, ajornada

El bloqueig que viu l'alta judicatura espanyola no només afecta el CGPJ. El Tribunal Constitucional (TC) també està pendent de renovar-se, el Tribunal Suprem té dificultats per funcionar perquè hi ha vacants pendents de cobrir i 49 de 116 presidències de tribunals de tot l'Estat estan ocupades per jutges que no en són els titulars. Aquesta setmana, de fet, han tornat a quedar ajornats sine die els relleus al TC. S'han de substituir quatre magistrats: dos els ha de triar el CGPJ i dos el govern espanyol. La data límit que havia marcat la Moncloa era el 13 de setembre, però l'endemà de l'avís de Lesmes els vocals de l'òrgan de govern dels jutges van rebutjar complir el termini en un ple en què els progressistes van cedir a les pressions de vuit vocals conservadors, que amenaçaven amb bloquejar la renovació i incomplir la llei.

Cargando
No hay anuncios

El mateix bloc conservador continua sense posar els seus candidats damunt la taula per negociar-los amb els vocals progressistes, ni tampoc fixa cap data. L'última reunió que van mantenir tots els vocals de l'òrgan, aquesta setmana, va acabar sense acord i sense una nova reunió a l'horitzó. L'única trobada prevista és la dels vocals conservadors, el 28 de setembre. Ara bé, la setmana que ve hi ha una data encara més important marcada al calendari: el 29 de setembre. És quan el comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, ha de visitar l'estat espanyol per abordar, entre altres qüestions, el bloqueig del CGPJ. La Unió Europea ha llançat uns quants tocs d'atenció a Espanya, però fins ara no han servit de res. Les expectatives estan posades ara en la visita de Reynders de la setmana que ve.