La trucada de Sánchez a Casado no aconsegueix desbloquejar el CGPJ

El Congrés fa el primer pas per limitar les competències del Poder Judicial amb el mandat caducat

Ple del Consell General del Poder Judicial per discutir la resposta a la reforma de la llei impulsada per PSOE i Podem
Mariona Ferrer I Fornells
15/12/2020
3 min

MadridLa pressió del PSOE i Unides Podem al Congrés amb una reforma per limitar les competències del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no està donant els fruits que esperava la Moncloa. El PP no mou peça i manté les línies vermelles de cara a la renovació de l'òrgan de govern dels jutges, amb el mandat caducat des de fa dos anys. Aquest dimarts, coincidint amb el primer tràmit al Congrés per tirar endavant una reforma que limiti la capacitat del CGPJ de fer nomenaments mentre estigui al Congrés, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha trucat al cap de l'oposició, Pablo Casado. Feia cinquanta-cinc dies que no parlaven en privat, com s'han encarregat de recordar fonts populars. Però tot i els 45 minuts de conversa "cordial", no hi ha hagut cap avenç per desbloquejar la renovació dels òrgans constitucionals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP manté com a condició que Unides Podem no entri en la negociació i rebutja, a més, que el govern espanyol pacti amb partits independentistes. Però sobre la taula no hi ha només la renovació de l'òrgan presidit pel jutge conservador Carlos Lesmes, sinó també el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble i el consell d'administració de RTVE.

Constatat de nou el desacord entre Sánchez i Casado, que porta repetint-se des de l'inici de la legislatura, el Congrés ha fet via aquest dimarts per tirar endavant la reforma de la llei que regula el CGPJ. No es tracta de la polèmica reforma per modificar la majoria d'elecció dels membres de l'òrgan de govern dels jutges, que Sánchez ha deixat congelada, sinó d'una nova reforma més suau registrada a principis de desembre pel PSOE i Unides Podem que preveu limitar el poder de Lesmes mentre estigui en funcions. La batalla per renovar el CGPJ s'ha traslladat així a l'hemicicle del Congrés. La triple dreta considera aquesta mesura un atac sense precedents a la independència judicial -Vox ja s'ha compromès a portar-la al Tribunal Constitucional-, mentre que el bloc de la investidura defensa que és una mesura necessària perquè, de la mateixa manera que el poder executiu i legislatiu tenen limitats els poders en funcions, també caldria que així fos per al Poder Judicial.

De fet, tot i tractar-se d'una iniciativa parlamentària que no ha sorgit del consell de ministres -així no ha calgut l'informe preceptiu dels òrgans consultius-, el ministre de Justícia l'ha defensat aquest dimarts durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. Al seu parer, llança un "missatge constitucional" al PP perquè s'assegui a negociar la renovació, després d'haver arribat a les portes de tres acords. Campo ha descartat que la mesura pugui aixecar suspicàcies a Brussel·les, a diferència de la reforma per reduir d'una majoria qualificada de tres cinquenes parts a una majoria absoluta els vots necessaris per a l'elecció de la meitat del CGPJ. El ministre ha assegurat que aquesta reforma està congelada i que no tenen intenció de tirar-la, de moment, endavant. Ara bé, sí que arribaran fins al final per limitar els poders de Lemes.

De la mateixa manera que la triple dreta, l'última reforma suposa un atac a la independència del poder judicial per a una bona colla de membres de l'òrgan de govern dels jutges. Igual que va fer amb l'anterior reforma, el CGPJ preveu prendre partit a favor o en contra de la mesura. Dijous el ple es reunirà per estudiar si ha d'opinar sobre la retallada de les seves competències, ja que la reforma preveu que no pugui fer nomenaments un cop el seu mandat estigui caducat. De fet, està previst que en el mateix ple el CGPJ faci quatre nous nomenaments, un dels quals a l'Audiència Nacional, cosa que s'ha interpretat com una nova provocació al govern de Sánchez, que censura que Lesmes maniobri amb una majoria conservadora que no representa el resultat de les generals de l'any passat.

El primer dels escrits que abordarà el CGPJ està firmat per un total de sis magistrats i demana que el consell sol·liciti al Congrés que demani informes de l'òrgan de govern dels jutges i de la Comissió de Venècia –que forma part del Consell d'Europa– sobre la proposició de llei. I és que al registrar la reforma a través del PSOE i Unides Podem al Congrés, el govern espanyol ha evitat haver de sol·licitar informes preceptius. L'altre escrit, amb el suport de sis vocals més, simplement proposa que el CGPJ examini la proposició de llei. No es tracta de la primera vegada que Lesmes reuneix el consell per decidir sobre una reforma de la llei que el regula. A finals d'octubre el CGPJ es va dividir en la resposta a la primera reforma del PSOE i Unides Podem. A última hora Lesmes va decidir no emetre cap comunicat oposant-s'hi perquè Sánchez havia anunciat el seu compromís de congelar-la per intentar arribar a un acord amb el PP.

stats