El Consell General del Poder Judicial es divideix en l'aval a Delgado com a fiscal general
El govern de coalició s'estrena amb una doble topada amb la cúpula judicial
Madrid / BarcelonaEn un tens debat d'investidura, el Congrés evidenciava fa uns dies la polarització que el nou govern de coalició ha dibuixat en el panorama polític, i ja a principis de setmana es va traslladar a l’àmbit judicial. Si la designació de Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat ja va molestar al sector moderat de la carrera fiscal, ahir la divisió es va traslladar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), encarregat de posicionar-se sobre el seu nomenament. L’òrgan de govern dels jutges va validar la proposta del president del govern, Pedro Sánchez, amb 12 vots a favor i 7 en contra, en la que és l’elecció amb més discrepància. Anteriorment hi havia hagut unanimitat o, com a molt, algun vot particular en el cas de José Manuel Maza i Julián Sánchez Melgar. Tot i l’informe favorable del president del CGPJ, Carlos Lesmes, que tampoc és vinculant, el nou executiu de coalició pateix una segona topada de la cúpula judicial, després del toc d’atenció del CGPJ dimecres a Pablo Iglesias per haver subratllat la “humiliació” de la justícia europea als tribunals espanyols en les causes vinculades al Procés. La Moncloa, ahir, va guardar silenci.
La dissensió s’ensumava des del matí, quan es va conèixer l’informe proposat per Lesmes, volgudament modificat respecte als d’altres ocasions. Tot i contenir el mateix esquema, va excloure el terme “idoneïtat” del text i es limitava a afirmar que Delgado complia amb els requisits legals: ser un jurista espanyol de reconegut prestigi amb més de 15 anys d’exercici de la professió. “A la vista de la documentació referida, es conclou que es compleixen en la candidata els requisits exigits per la legislació invocada”, va ser la fórmula triada.
Havent acotat el debat, fonts del CGPJ consultades per l’ARA asseguren que no va haver-hi cap gran discussió durant el ple, de poc més d’una hora. Tanmateix, set vocals van expressar la seva disconformitat a través d’un vot particular formulat per Nuria Díaz, membre de l’òrgan a proposta del PP. S’hi van adherir sis persones més del bloc conservador, entre les quals José María Macías, que va substituir el 2015 Mercè Pigem, proposada per Convergència i Unió. Els proposats pel PSOE, el PNB i dos conservadors –Manuel Carmona i Rafael Fernández– hi van votar a favor. Dos vocals es van absentar, motiu pel qual es comptabilitzen 19 vots.
Aparença de parcialitat
Lesmes va buscar el màxim consens retocant el document, conscient de les turbulències que la designació ja havia causat al món de la judicatura pel signe de politització. No va ser aliena a aquesta percepció una part de la cúpula judicial, que en el vot particular manifesta que Delgado “no és idònia” per ocupar el càrrec de fiscal general de l’Estat. “Les circumstàncies que concorren en ella creen una aparença de vinculació amb el poder executiu que no contribueix a la percepció d’independència de la Fiscalia”, argumenta el vot discrepant. Segons les fonts consultades, només Carmen Llombart va expressar aquesta opinió al ple, però Lesmes va advertir que a la seva proposta no es feia referència a la “idoneïtat” i, per tant, va frenar la discussió.
Les mateixes fonts apunten a la voluntat del president del CGPJ de no enterbolir la recta final del seu mandat –caducat des del desembre del 2018– amb una divisió que, amb tot, no ha aconseguit evitar. Amb la configuració del nou govern i la legislatura en marxa, la renovació de la cúpula judicial és més a prop i, per aquest motiu, el ple també va decidir paralitzar els nomenaments que estan previstos, com per exemple tres places a la sala penal del Tribunal Suprem. També estan pendents de ser substituïts quatre jutges del Tribunal Constitucional (TC), i les fonts consultades suggereixen que la maniobra de Lesmes per no dificultar les coses al nou govern podria respondre a la voluntat d’obtenir una de les places al TC.
El PP apel·la a la “dignitat”
Sánchez havia esquivat les crítiques a la designació argumentant que el currículum de Delgado és “impecable” i assegurant que el pas pel ministeri de Justícia en l'últim govern i la concurrència a les eleccions a les llistes del PSOE no afectaria a la independència de la Fiscalia. De fet, el president subratllava que l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal preveu l’autonomia dels fiscals, malgrat que tots estan subjectes a les instruccions jeràrquiques. Rebutjava així que el nomenament perseguís controlar els posicionaments de Fiscalia, sobretot els vinculats al Procés. El PP, però, va reaccionar ahir amb rapidesa i va assenyalar que Delgado hauria de renunciar al càrrec per “dignitat personal i professional”, després del qüestionament “sense precedents” a la seva designació. El govern Sánchez-Iglesias arrenca qüestionat, tant per la dreta al Congrés com al CGPJ.