Política18/07/2013

Les Borges Blanques posposa el canvi de nom de la plaça Constitució

Només un 25% de participació en la consulta popular, que ha acabat en empat

Acn
i Acn

Les Borges BlanquesL'Ajuntament de les Borges Blanques ha decidit posposar el canvi de nom de la plaça Constitució després que hi hagi hagut un empat en la consulta popular que s'ha dut a terme aquesta setmana entre veïns i propietaris de comerços de la zona.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En total han participat en la votació 22 persones de les 101 que tenien dret a vot, 11 de les quals s'han manifestat favorables al canvi de nom d'aquest indret emblemàtic de la capital de les Garrigues, mentre que les altres 11 s'han posicionat per mantenir l'actual. Després de conèixer els resultats, l'equip de govern ha defensat que "actualment no hi ha una massa crítica de ciutadans que demanin el canvi de nom, tal com demostra el fet que tan sols hi hagin participat una quarta part dels electors en la consulta".

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament de les Borges Blanques ha fet públics aquest migdia els resultats de la consulta, que proposava que la plaça Constitució passés a anomenar-se la Plaça, tal com se la coneix popularment, tot i que es va deixar oberta la possibilitat que els veïns proposessin altres noms per canviar la nomenclatura d'aquest espai, d'entre els quals ha destacat el de plaça Major. Es tracta de la primera iniciativa d'aquestes característiques que es porta a terme a la capital de les Garrigues i en la qual han pogut participar els veïns empadronats a la plaça de més de 16 anys i els propietaris d'establiments comercials situats en aquest espai.

Després de conèixer els resultats, l'alcalde de la localitat, Enric Mir, ha afirmat que "si una majoria dels veïns volguessin el canvi, la participació i sobretot el resultat haurien sigut diferents". Per Mir, "sembla evident que les famílies borgenques tenen preocupacions i prioritats molt més importants en aquests moments que com es digui o es deixi de dir la plaça en la qual viuen".

Cargando
No hay anuncios

Per aquest motiu i "atesa la proximitat de la consulta democràtica al poble de Catalunya que hauríem de celebrar l'any vinent i que pot canviar radicalment les implicacions del nom actual", l'equip de govern ha considerat que "el més encertat és continuar posposant aquest canvi de nom, com ja va fer l'equip de govern anterior tot i haver proposat ells mateixos el canvi".

Des de l'equip de govern s'han mostrat convençuts que, malgrat la baixa participació, tot i que és molt similar a la d'altres consultes que s'han dut a terme a Catalunya com ara la de la reforma de la Diagonal de Barcelona, "mica en mica la població s'anirà implicant en les decisions sobre el seu propi futur".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'experiència de la consulta, Mir n'ha fet una valoració "molt positiva", ja que "permet començar a instaurar una nova cultura política a les Borges, basada en la participació directa de la ciutadania en la presa de decisions d'allò que afecta més directament els ciutadans, i permet al govern conèixer i actuar d'acord amb la veritable voluntat popular". Per això, en els propers mesos el consistori té la intenció de celebrar altres consultes convocatòries per conèixer la voluntat dels veïns sobre temes d'especial interès per a la ciutat, com ara una consulta sobre quin ha de ser el futur del mercat de la població.

Cal recordar que la modificació del nom de la plaça Constitució s'ha plantejat mitjançant la celebració d'una consulta arran de dues mocions aprovades pel ple de l'Ajuntament de les Borges: el juliol del 2010, presentada per ERC, que llavors governava al consistori, i el novembre del 2011, per la CUP.