BARCELONANo hi ha dues realitats iguals i qualsevol paral·lelisme és esbiaixat, però tota l'esquerra europea mira aquest cap de setmana cap a Grècia, on les eleccions poden portar al poder Syriza, una esquerra posada al dia però radical que ha aconseguit enterrar el vell Pasok, els socialistes grecs de tota la vida. Encara que no guanyi les eleccions, la nova esquerra de Syriza haurà derrotat la vella del Pasok, a base d'una suma d'elements molt heterogenis, indestriables, de la realitat grega, però que tot Europa observa amb atenció.
A l'altra banda del Mediterrani, l'esquerra catalana també busca la seva pròpia identitat, un cop ha estat desallotjada dels centres de poder. Entre el mirall francès i el grec, el PSC viu un intens debat sobre el seu futur, que li fa replantejar la seva relació amb el PSOE i assumir debats com el dret a decidir, cosa que no havia fet mai fins ara, i que formalitzarà el 29 de juny en unes jornades organitzades per la Fundació Campalans.
Republicans i ecosocialistes
Però l'endemà, el dissabte 30, es constituirà a Sant Feliu de Codines un nou moviment polític, Avancem, que neix dins el PSC però que té voluntat d'obrir-se a la resta de forces polítiques d'esquerres i sobretot als moviments socials per bastir una alternativa progressista que pugui guanyar les eleccions del 2014. Per aquest motiu, hi participaran com a convidats representants d'ERC, com l'exportaveu Ignasi Llorente, i d'ICV, com l'exsecretari d'Habitatge Ricard Fernández Ontiveros.
Al seu costat hi haurà també representants de la nova generació del PSC, com les diputades Rocío Martínez-Sampere i Meritxell Batet, i els impulsors d'Avancem Joan Ignasi Elena, Jordi del Río i Fabian Mohedano. També Toni Comín, antic Ciutadà pel Canvi, o Francesc Trillas, ara economista de la UAB.
Prendran la paraula també representants de moviments socials, com el republicà Oriol Illa, el director de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia; el director de la Fundació Intermón Oxfam, Francesc Mateu, i l'ecòleg Santi Sabaté. A més, hi haurà membres de CCOO, la UGT i de l'organització sindical juvenil Avalot. Tots aquests convidats debatran al voltant de tres taules: La prioritat de la igualtat social i el benestar , El catalanisme del futur: federalisme, sobiranisme i europeisme, i la tercera, Renovació democràtica i primàries .
Les conclusions d'aquest debat obert serviran per fer la declaració pública de l'assemblea constituent del moviment, que treballarà per unificar l'esquerra política i social de cara a les pròximes eleccions catalanes del 2014 a través de l'"Aliança de la Catalunya de Progrés", que el PSC va aprovar impulsar al seu últim congrés a instàncies d'Elena. Els primers a parlar de la Syriza catalana van ser els nous dirigents d'EUiA, amb Josep Nuet al capdavant, com fa anys Pasqual Maragall parlava de l'Olivera italiana. L'objectiu és sempre el mateix: trencar les rutines dels aparells per bastir una majoria social que porti l'esquerra al poder. És a dir, "fer el contrari que va fer el tripartit, que com el seu nom indica va ser una suma d'aparells sense relat comú", asseguren els dirigents d'Avancem.
La direcció del PSC es mira amb una certa prudència el naixement del moviment, però no amb hostilitat, i la prova és que a la trobada del dia 30 hi assistirà el primer secretari del partit, Pere Navarro. Des d'ICV-EUiA també es mira amb simpatia qualsevol moviment per renovar l'esquerra però amb la por atàvica al sorpasso socialista. Cada vegada que el PSC va bé, Iniciativa baixa. Són vasos comunicants. Qui s'ho mira amb més fredor és l'actual direcció d'ERC, que encapçala Oriol Junqueras i que prioritza els pactes en clau sobiranista per damunt de les aliances en polítiques socials. Però dirigents de l'antiga ERC, com Joan Ridao, segueixen de molt a prop la constitució d'Avancem i han mantingut diversos contactes amb els seus responsables. L'exdiputat republicà va dinar amb Joan Ignasi Elena i també serà ponent de les jornades sobre el dret a decidir que farà la Campalans el dia abans. Elena també ha parlat d'Avancem amb Joan Herrera en privat.